Det här är flicklandslaget

Flicklandslaget jobbar för att spetsa verksamheten för Sveriges bästa juniorer så att de får bästa möjliga förutsättningar till att kunna ta nästa steg och i framtiden nå världstoppen.

Silen - en metafor för värdegrunden i landslagsverksamhet

Genom att ha ett nära samarbete med spelare och deras nätverk kommer nivån höjas på deras satsning och därmed säkerställa att spelaren få en tydlig handlingsplan utefter sina behov.

Vi har nu uttalade landslag i vår verksamhet. Det betyder att vi har tagit ut ett antal spelare som kommer att ingå i landslaget.

Vi har även bevakning på spelare som i dagsläget är utanför landslaget. Om någon utanför landslaget gör ett bra jobb och presterar kommer den spelaren ha lika stora chanser att ta plats i de uppdrag vår verksamhet skickar spelare till, som de som idag ingår i landslaget.

Landslagets värdegrund beskrivs i Silen – glädje, hälsa, ansvar och ärlighet. För de som är uttagna till ett landslag är värdegrunden en bas i verksamheten som vi utgår från.

Tävlingsprogram 2017

 • Tävling Tid Plats
  Portuguese Int'l Amateur Championship Ladies Jan Portugal
  Spanish International Ladies Amateur Championship Mars Spanien
  French International Lady Juniors Championship Mars Frankrike
  Irish Girls Open Stroke Play Championship April Irland
  German Girls Open Juni Tyskland
  ANNIKA Invitational Europe Juni Sverige
  Ladies British Open Amateur Championship Juni England
  Lag-EM Juli Finland
  European Young Masters Juli Norge
  Girls British Open Amateur Championship Aug England
  Duke of York Sept England
  French International Lady Amateur Championship Okt Frankrike
  Nordic Junior Match Okt Danmark
  POLO Golf Junior Classic Nov USA
 • För mer information om tävlingarna gå in här för att komma till internationella amatörtävlingar

Spelare 2017

 • Namn Född Klubb
  Maja Stark 1999 Abbekås GK
  Frida Kinhult 1999 Skaftö GK
  Beatrice Wallin 1999 Hills GC
  Julia Engström 2001 Ringenäs GK
  Amanda Linnér 2001 Hills GC
  Linn Grant 1999 Rya GK

Coacher

 • Head Coach
  Katarina Vangdal

  Coach
  Fredrik Wetterstrand, ansvarar för flickverksamheten

  Coach flickor framtid
  Sara Djos

  Assisterande coacher
  Jonas Larvia
  David Olsson

  Resurspersoner
  Jon Karlsen (puttning)
  Peter Östlund (mentalt)
  Niclas Bergdahl (närspel/Trackman)
  Petra Jonsson (fys)
  Fredrik Wetterstrand (träningskvalitet/puttning)
  John Hellström (3D/forskning)

Vi ser detta som ett samarbete och ett vinna-vinna-upplägg där vi tillsammans lever upp till och ansvarar för vår vision och våra mål.

Vi tror att damlandslagets satsning på tournivå kommer att ge oss en ännu bättre inblick i vad som krävs på yttersta nivå. Detta vill vi förmedla till spelarna som ingår i denna satsning men även till alla miljöer ute i Sverige som gör ett bra arbete för att skapa nästa generation av svenska landslagsspelare och tourspelare.

Vi hoppas att detta inspirerar spelare och miljöer i Sverige så som det inspirerar oss.

 1. Måste man vara över 18 år för att vara med i landslaget?
 2. Nej då, Swedish Golf Teams framtidsverksamhet för flickor jobbar med spelare som är 17 år eller yngre. Syftet är att förbereda spelare inför flicklandslaget och att sprida kunskaper från Swedish Golf Team till yngre spelare i Sverige.

  Prioriterade områden
  - Att skapa visioner, motivation och insikt i att det är möjligt att nå riktigt långt.
  - Att skapa insikt i att det finns olika vägar till toppen.
  - Att skapa förståelse för vikten av att ha bra grunder.

  Utbildningsområden
  Spelstrategi, inspelsrundor, golfens träningslära (mängd och kvalitet), utvecklingsplan, målsättningsarbete, grundläggande golfteknik. Spelare väljs ut baserade på resultat, träningsvolym, tävlingsvolym, attityd och teknisk förmåga.

  Ingen är med på allt. Många är med på något.

  Deltagare
  Flickor framtid består inte av en trupp som tas ut inför året. Vi bjuder in olika tjejer till olika aktiviteter. Till vissa aktiviteter bjuder vi in många (t ex Största Tjejlägret och vinterns Halmstadläger), till andra aktiviteter tar vi ut ett fåtal, t ex utlandstävlingar. Några aktiviteter är riktade till yngre spelare och andra aktiviteter är riktade till äldre. Ingen är med på allt. Många är med på något.

  Under året kommer det finnas tävlingsbevakning på vissa Skandia Tour Riks samt på finalen i Skandia Cup. Ta gärna kontakt med coachen på plats om du har frågor.

  Ansvariga för framtidsverksamheten är Fredrik Wetterstrand och Johanna Ericsson. För frågor om framtidsverksamheten på flicksidan, kontakta Fredrik Wetterstrand på telefon 070-394 01 10 eller e-post fredrik.wetterstrand@golfutveckling.nu.

 3. Är det viktigt för karriären att ha spelat i ett landslag?
 4. Swedish Golf Team har flera mål. På sikt att Sverige ska ha vinnare på de allra största tävlingarna. Vi vill ha svenska majorvinnare och OS-guldmedaljörer.

  Av erfarenhet vet vi att internationellt tävlingsspel och deltagande i landslag som junior ger erfarenhet och kunskap som hjälper i den framtida karriären. Samtidigt ser vi idag flera svenska tjejer på europatouren som inte var bland de bästa i sin ålder som juniorer. Vi ser också spelare som tar plats i damlandslaget utan att ha varit med i flicklandslaget. För att nå långt inom golf hjälper det att ha fått vara med i landslagsverksamheten, men det är varken en förutsättning eller en garanti för att nå långt.

  Om du blir uttagen till ett uppdrag – se det som en bonus och en extra chans att lära dig något. Om du inte blir uttagen är det inte ett tecken på att du inte kan nå högsta nivå.

  På sikt är det den egna motivationen som avgör. Engagerade föräldrar, tränare och bra coachning verkar också vara en nyckel till att nå långt.

 5. Hur gör man för att bli uttagen till landslaget?
 6. Till att börja med tänker vi på långsiktig utveckling. Spelare utvecklas bäst när de får träna och tävla på rätt nivå. Ett steg i taget brukar vara den snabbaste vägen till nästa nivå. Och man bör skaffa sig bra grundtekniker i sin hemmamiljö innan landslagsläger är rätt plats för sin utveckling. Vi lägger stor vikt vid att man ska kunna dra lärdomar av det man upplever, både på tävling och träning, och den chansen är störst när man är på rätt nivå. I flickor framtid bjuder vi därför in olika tjejer beroende på vilken aktivitet som ska genomföras.

  Spelare utvecklas bäst när de får träna och tävla på rätt nivå

  Vi vet också att både träningsfokus och träningsmängd är väldigt avgörande för hur långt man når. Bakom detta ligger motivation. När vi tittar på de svenska tjejer som idag spelar på de internationella tourerna är det också tydligt att de har tränat mer än andra svenska tjejer. De flesta har också tävlat mycket som juniorer. När vi deltar i internationella tävlingar blir det ofta uppenbart att vi i Sverige inte har samma tävlingsvana som spelare från andra länder. Därför blir både tränings- och tävlingsmängd faktorer som vi tar i beaktande vid uttagningar.

  Utöver detta är det givet att inställning till träning och lärande (attityd) är viktigt för att vår verksamhet också ska leda till något. Lika givet är det viktigt att spelarens nätverk och hemmamiljö är delaktiga i spelarnas utveckling, vill ta del av landslagets verksamhet, utnyttja den kunskap och feedback som ges och att spelarna ges träningsmöjligheter på hemmaplan året runt. När detta samarbete fungerar är det oerhört kraftfullt för spelarens utveckling.

  När vi väljer vilka som blir uttagna tittar vi givetvis på tidigare tävlingsresultat. Man kan säga att detta är ett grundkriterium, att man nått tillräckligt långt innan det får bra effekt att delta i landslagsverksamhet utöver klubbens och distriktets verksamhet. Men vi tittar definitivt inte bara på ranking.

  Hur bra de bästa rundorna är spelar större roll än hur dåliga de sämsta rundorna är

  Att lägga upp sitt tävlande för att maximera rankingpoäng är aldrig en bra idé, varken för uttagningar eller för långsiktig utveckling.

  När vi tittar på tävlingsresultat funderar vi även på var du spelat, förmågan att scora lågt och om det finns en tanke bakom tävlandet. Hur bra de bästa rundorna är spelar större roll än hur dåliga de sämsta rundorna är.

  Med ovanstående hoppas vi ha förklarat att vi har många faktorer att ta hänsyn till.

För frågor, kontakta oss

Fredrik Wetterstrand har en mörkblå mössa med vita och gula ränder samt glasögon och en mellanblå jacka med huva.