Nu lanseras en unik utbildning i idrott, golf och jämställdhet

Svenska Golfförbundet har tagit fram ett digitalt utvecklingsprogram för golfklubbar och distriktsförbund som vill vara med på resan mot ett jämställt och inkluderande Golfsverige. Första årets 50 platser är fyllda.

Klubbutvecklingsprogrammet Vision 50/50 är en digital utbildning i jämställdhet för golfklubbar och golfdistriktsförbund, utvecklad av Svenska Golfförbundet i samarbete med Riksidrottsförbundet, SISU Idrottsutbildarna och SISU Idrottsböcker. Det är den första utbildningen i sitt slag i Idrottssverige och innehåller filmer, föreläsningar, uppgifter och malldokument som stöd för att inleda ett förändringsarbete på golfklubben.

Materialet bygger på forskning, fakta, insikter och lärande från ett pilotprojekt som genomförts med åtta golfklubbar under 2015–2017. Lanseringen av programmet är nästa steg i golfens långsiktiga förändringsarbete Vision 50/50 för ett mer jämställt och inkluderande Golfsverige som beslutades av förbundsstyrelsen 2013. 

– Jämställdhetsfrågan är oerhört viktig för att golfen ska vara relevant för nuvarande och kommande generationer. Det känns fantastiskt kul att vi med det här gedigna och helt unika klubbutvecklingsprogrammet kan börja arbeta med ett förändringsarbete på bred front i våra golfklubbar och distriktsförbund, säger Annica Lundström, förändringsledare för Vision 50/50 på Svenska Golfförbundet.
 

I klubbutvecklingsprogrammet Vision 50/50 medverkar bland andra:

Sophie Linghag, forskare i genus och organisation och medförfattare till boken ”Det ordnar sig”. Har en treårig forskningstjänst hos SGF och Ersta Sköndals högskola finansierad av Riksbankens Jubileumsfond.

Jenny Svender, jämställdhetsansvarig på Riksidrottsförbundet

Jesper Fundberg, maskulinitetsforskare

Anna Wahl, forskare i genus och organisation och medförfattare till boken ”Det ordnar sig”

Claes Björklund, ordförande i tränarorganisationen PGA och ansvarig för utvecklingsprogrammets tränarmodul Redo för golf

Carin Koch, f.d. proffsgolfare, Solheim Cup-kapten och ambassadör för Vision 50/50

Niklas Hyland, filmmakare och reporter, som intervjuat ideella och anställda från Bokskogens Golfklubb, Landeryds Golfklubb och Östersund-Frösö Golfklubb.
 

 – Trots att golf är en idrott där alla kan spela tillsammans – unga som gamla, män som kvinnor, motionärer som proffs – lyckas vi inte attrahera kvinnor i samma utsträckning som män. Idag har vi 28 procent kvinnliga golfmedlemmar och likt stora delar av Idrottssverige också en ojämn könsfördelning i ledande positioner. För att skapa en långsiktig förändring går vi nu på djupet med att identifiera och utmana normerna i golfen, säger Annica Lundström.
 

Fulltecknat första året med 52 golfklubbar och distrikt 

Det finns plats för cirka 50 klubbar och distrikt årligen att utbilda sig i programmet och det blev snabbt fulltecknat till första omgången. 2017–2018 kommer 46 golfklubbar och sex golfdistriktsförbund att delta, med rivstart under en kickoff-turné på åtta orter med första stoppet på Kallfors Golfklubb i Södertälje den 17 maj. 

Mer om klubbutvecklingsprogrammet inklusive en lista över de golfklubbar och distrikt som är anmälda 2017–2018.
 

Kort om Vision 50/50:

– Svenska Golfförbundets långsiktiga förändringsarbete för ett jämställt och inkluderande Golfsverige, med jämnare könsfördelning bland golfspelare och i ledande positioner som mål

– Beslutades och initierades av förbundsstyrelsen 2013

– Ligger i linje med och bidrar till förbundets vision ”Världens bästa golf – för alla” och värdegrund ”För golfens bästa – i tidens anda”

– Omfattar utbildning och operativt förändringsarbete på alla nivåer – i förbundet, distrikten och på golfklubbarna

– Kvalitetssäkras genom forskningsstöd via anslag från Riksbankens Jubileumsfond

Mål fram till 2020:

   – 200 klubbar ska ha påbörjat ett förändringsarbete enligt Vision 50/50

   – 10 000 fler kvinnor som medlemmar

   – Minst 35 procent kvinnor som ledamöter i golfklubbarnas styrelser

   – En mätbar förändring i kvinnors syn på golf

Läs mer på golf.se/vision5050.

 

Högupplösta bilder i form av skärmdumpar från programmet, bilder från kickoff-träffen på Kallfors GK samt en film från programmet kan laddas ned här
 

För mer information:

Annica Lundström, förändringsledare Vision 50/50 på Svenska Golfförbundet
Tel: 076-107 18 18, e-post: annica.lundstrom@golf.se

Susanne Persson, kommunikationschef på Svenska Golfförbundet
Tel: 070-969 46 06, e-post: susanne.persson@golf.se