Svenska Golfförbundet öppnar träningsbas i Phoenix

Med en landslagsbas i USA blir det enklare för svenska talanger och proffs att genomföra en USA-satsning. Utöver boende för spelare kan Swedish Golf Team arrangera träningsläger i den nya elitmiljön. Det första lägret arrangeras just nu med nio spelare på plats.

(Bilden är från Swedish Golf Teams landslagsläger Camp Sweden i Orlando i januari 2017, där flera av de som nu är i Phoenix var med. Se längst ned för namn. Fler bilder från Orlandolägret, fria att använda, finns här – ange foto: Göran Söderqvist. Bilder från anläggningen i Phoenix finns här.)
 

Från och med 2017 har Swedish Golf Team ett avtal för träning och boende på en modern anläggning i Phoenix, Arizona. Där kan svenska elitsatsande golfspelare hyra in sig till ett subventionerat pris i en lägenhet med sex sängplatser. Spelarna får tillgång till ett modernt gym på anläggningen och fritt spel och träning på McDowell Mountain Golf Club cirka en mil från lägenheten.

Satsningen har möjliggjorts genom bidrag från Riksidrottsförbundet i form av extra landslagsstöd, där Svenska Golfförbundet (SGF) sökt och fått finansiering för träningsbasen som ett specifikt projekt under 2017.

– Det är svårt för unga och oetablerade spelare som saknar ekonomiska förutsättningar att göra en elitsatsning i USA. Tillsammans med RF gör vi det nu möjligt för svenska tjejer och killar att få tillgång till träning, sparring och boende i en bra miljö som blir viktig för svensk elitutveckling, säger Katarina Vangdal, förbundskapten och chef för elitutveckling på Svenska Golfförbundet.

Den nya träningsbasen är en viktig pusselbit i SGF:s strategi för elitspelarutveckling på damsidan, där USA – med college, Symetra Tour och LPGA Tour – identifierats som den i dagsläget bästa vägen för svenska damspelare att nå toppen. Basen kommer också att vara tillgänglig för damer och herrar som spelar i Sverige och Europa och behöver träna under vintern.

– Målet är fler svenska spelare med kapacitet att vinna på högsta nivå och då är det viktigt att skapa bra förutsättningar. Som det ser ut idag har damernas Europatour för få tävlingar, vilket gör att spelarna inte får den tävlingserfarenhet som behövs. Dessutom är det höga resekostnader då tävlingarna är spridda över Europa och andra delar av världen. I USA är det fler tävlingstillfällen och möjlighet att åka bil mellan många banor, säger Katarina Vangdal.

Vid lämpliga tillfällen under året kommer personal från Swedish Golf Team och Performance Team att vara på plats, och träningsläger för spelare i landslag och Utmanarsatsningen kommer också att förläggas på anläggningen.

Just nu pågår det första lägret på McDowell Mountain, med nio damspelare från tourer, college och amatörlandslag och fyra coacher och experter från Swedish Golf Team. Samtidigt spelas en LPGA-tävling på Wildfire Golf Club i Phoenix, en knapp halvtimme med bil från landslagets träningsbas. Det gör att coacherna dagligen kan växla mellan de båda banorna och träffa alla fem svenska LPGA-tourspelare samma vecka som lägret pågår.

– Syftet med samlingen är att stämma av nuläget på spelarna vad gäller tekniskt, fysiskt, mentalt och även spelstrategiskt. Med vår nya elitmiljö i Phoenix har vi för första gången möjlighet att samla många spelare på ett ställe samtidigt. Det underlättar väldigt mycket, då spelarna är bosatta på många olika ställen i världen, säger Patrik Jonsson, förbundscoach dam i Swedish Golf Team.

Spelare i Phoenix, mars 2017:

LPGA-tävlingen Bank of Hope Founders Cup:
Anna Nordqvist
Pernilla Lindberg
Caroline Hedwall
Madelene Sagström
Dani Holmqvist

Läger på McDowell Mountain:
Emma Henrikson, Symetra Tour
Louise Ridderström, Symetra Tour
Jenny Haglund, Ladies European Tour
Frida Gustafsson-Spång, Ladies European Tour
Elin Arvidsson, Symetra Tour
Julia Roth, Symetra Tour
Linnea Johansson, Oklahoma State University
Linnea Ström, Arizona State University
Julia Engström, flicklandslaget

Performance Team:
Patrik Jonsson, förbundscoach dam
Jon Karlsen, puttexpert
Marcus Börjesson, mental coach
KG Nissén, fyscoach
 

För mer information, kontakta

Katarina Vangdal
Förbundskapten och chef för spelarutveckling elit
E-post: Katarina.vangdal@golf.se
Mobil: 070-858 42 01

Patrik Jonsson
Damcoach Swedish Golf Team
E-post: patrik.jonsson@golf.se
Mobil: 070-875 73 63
 

Med på bilden från Camp Sweden Orlando är: 
Bakre raden: Ola Lindgren, Hans Larsson, Pernilla Lindberg, Linnéa Johansson, Frida Gustafsson-Spång, Lisa Pettersson.

Mittenraden: Lars Hägglund, Linn Grant, Michaela Finn, Jenny Haglund, Beatrice Wallin, Maja Stark, Martina Edberg, Louise Ridderström, Patrik Jonsson.

Främre raden: Julia Roth, My Leander, Filippa Möörk, Frida Kinhult, Emma Henriksson, Fredrik Wetterstrand.