Spelare placerade topp 15 på världsrankingen är garanterade en plats i OS. Ett land kan dock delta med max fyra spelare per klass (dam och herr) förutsatt att samtliga finns på världsrankingens topp 15.

Svenska spelare i OS 2016: David Lingmerth, Tranås GK, (bilden ovan) Pernilla Lindberg, Bollnäs GK, Henrik Stenson, Barsebäck G&CC och Anna Nordqvist, Torshälla GK. Foto: Göran Söderqvist

Anna Nordqvist
Anna Nordqvist är uttagen till OS 2016.

Den 30 mars 2016 tog Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) ut Henrik Stenson och Anna Nordqvist till OS i Rio. Läs mer i pressmeddelandet och hos SOK.

– OS är ett av årets stora mål, jag har sett fram emot spelen i Rio sedan jag fick reda på att golf skulle vara med på programmet, sa Henrik Stenson inför spelen. Att bli uttagen och få representera Sverige vid ett OS känns riktigt kul. Jag ser även fram emot att vara och bo i OS-byn och att få vara en del av ett så stort evenemang som OS är.

– När jag växte upp tittade jag alltid på de olympiska spelen, men jag kunde aldrig drömma om att själv få vara en aktiv olympier då golf inte fanns med på det olympiska programmet, kommenterar Anna Nordqvist. Men sedan golf blivit invald till OS i Rio har det varit ett av mina stora mål och kommer med största sannolikhet att vara min karriärs höjdpunkt som idrottare.

Länder som inte har någon spelare bland de 15 bästa får delta med max två spelare. Det är dock ingen garanti att få delta med två spelare, världsrankingen avgör vilka som får plats. Idag är siste herrspelaren som får delta ungefär på plats 350 på världsrankingen, medan man på damernas världsranking kommer ända ner till cirka plats 500. Detta på grund av att USA, Sydkorea, England, Japan med flera har så många spelare på rankingen, men endast får delta med fyra.

Den 11 juli stod det klart att David Lingmerth och Pernilla Lindberg tog de två återstående platserna, och spelarna blev också uttagna av SOK den 12 juli. På herrsidan blev det en extremt jämn kamp om OS-platsen mellan Lingmerth och Alexander Norén som bara var några poäng efter på världsrankingen, medan Lindberg hade ett större försprång gentemot de närmast följande Maria McBride och Caroline Hedwall. 

Via länkarna till International Golf Federations hemsida, kan man se startfälten som uppdaterades i samma takt som världsrankingen uppdateras.

Startfält herrar

Startfält damer

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) bestämde sig för att nyttja de fyra svenska platserna golfen har rätt till. Om SOK hade tackat nej hade plats gått till annan spelare och annat land.

Det är de två herrarna och två damerna som ligger bäst till på världsrankingen som representerar Sverige. Vare sig SOK eller Svenska Golfförbundet kan välja en spelare som "man tror mer på" eller som "är i bättre form".

OS i sociala medier

För mer information, kontakta

Förbundskapten Katarina Vangdal har blont mellanlångt hår och blå ögon. En mörkblå piké med tre gula ränder på axeln i märket Adidas.