5de499a580f10

Spela

Vad har du i bagen, Svensson?

Att det är viktigt att ha klubbor som passar just dig hör vi ofta. Men hur ser det egentligen ut inuti en typisk svensk golfbag? Det ville vi ta reda på!

Text: Oskar Åsgård • 2014-07-06 Uppdaterad 2019-12-11

Den 58-gradiga wedgen, vars rostiga finish bryter av mot de övriga wedgarnas kromglans, vanns i en tävling förra sommaren.
Puttern plockades från polarens förråd av klubbor som slutat leverera resultat enligt förväntan.
Och järnsetet var ett impulsköp på höstrean – de var ju snygga.

Ungefär så kan en genomsnittlig golfares bag vara komponerad. Att det ser ut så är inte konstigt. För de flesta av oss är ju en golfbag och dess innehåll något som utvecklas över tid. Ena året köps en ny driver. Nästa år är det två fräscha wedgar som behövs. Men vad är viktigt att hålla ordning på när nya klubbor gifts in i mixen och varför spelar det någon roll?

– Problemet är att olika märken har olika “standard”. När du blandar märken kan du få klubbor med olika längd, loft och lie. Skaften skiljer sig också mycket i vikt och prestanda. Ofta har folk nån klubba i bagen de gillar lite sämre och nästan alltid går det att se hur den inte matchar de övriga på någon punkt. Precis som du skulle känna dig obekväm i ett par jeans som är fyra storlekar mindre än alla dina andra, säger Matz Evensson.

Vilken är den vanligaste utrustningsmissen du stöter på?
– Måste jag välja en så är det fortfarande för stort glapp mellan pitchingwedgen och sandwedgen. När tillverkarna började trycka ner loften på järnklubborna, blev det för många graders skillnad mellan dessa klubbor. Här mår många bra av en eller två wedgar emellan, säger Evensson.

 

En vanlig missuppfattning är att skräddarsydda klubbor bara är något för proffs och skickliga amatörer. Men verkligheten är att Henrik Stenson har tio gånger lättare att anpassa sig efter en hickoryskaftad persimmonspoon än vad en nybakad 36-handicappare har med en 46,5 tum lång driver med D7 i svingvikt.

Hur bra koll har folk på vad de stoppar ner i sin bag?
– Ganska dålig. Många läser och tror på reklamen som lovar både det ena och det andra. Det är inte själva märket som är bättre eller sämre. En ny driver kan vara underbar för en spelare och riktigt dålig för en annan. Frågan är bara, vad är det som passar dig?

För att få en bättre bild av exakt vilka klubbor som Svensson spelar med dök vi ner i fyra typiska bagar – och hittade både det ena och andra.

Har du koll på vad som gömmer sig i din golfbag?

————————————————————————–

Foto: Jacob Sjöman.

KICKI ROSÉN | Ålder: 55 år. Handicap: 20,3. Spelat golf i: 19 år.

Sammanlagt sticker bara tio klubbor upp ur Kicki Roséns bärbag. Ett sju klubbor starkt hybridset från Cobra, en Callaway Big Bertha+-driver, en Rossie I-putter från Odyssey och en 55-gradig Big Trusty Rusty-wedge.
Så hur har alla olika klubbor hamnat här?
– Jag har ju faktiskt fått det mesta i min bag, typ “grattis på födelsedagen, här är ett nytt golfset” och nån annan gång har någon tyckt att jag skulle behöva ha den där klubban, säger hon och pekar på en av sina hybrider.
Är du intresserad av utrustning?
– Nej, men man vill ju förbättra sin golf på alla sätt och det är ju bra att veta om man har rätt saker.

MATZ EVENSSON OM BAGEN: “Kicki har ett hybridset, som är väldigt lättspelat med lätta, mjuka skaft som är byggda för att gå väldigt högt. Sen är frågan om Kicki slår tillräckligt högt ändå, behöver hon ha så lätta klubbor? Tja, de är snälla så jag ser egentligen inga problem. Möjligen kan det gå lite för högt och hon skulle kunna slå längre med ett annat set. Men jag kan knappt ens gissa om det skulle påverka hennes score. Järnklubbor påverkar överlag vår score väldigt lite.
Det stora problemet är att det inte finns något mellan hybridfyran och drivern, som dessutom är otillåten eftersom den har för hög trampolineffekt. Det är faktiskt värt att nämna att många glömt bort de otillåtna driverklubborna. Jag ser fortfarande massor där ute. Som spelare är det viktigt att veta om det i alla fall.
En träfemma, träsjua samt en wedge som passar in mellan PW (47 grader) och SW (55 grader) skulle behövas för att täcka längdglappen.”

 

BENGT WALLNER | Ålder: 63 år. Handicap: 10. Spelat golf i: 20 år.

– Det kan nog faktiskt vara så att den här är ett pris jag vunnit i en tävling. Men den fyller sin funktion perfekt, säger Bengt Wallner och pekar på sin lobwedge.
Är du intresserad av utrustning?
– Nej, jag vet ingenting, jag försöker spela med det jag har. Jag vet att jag har upprätt lie, två eller fyra grader, jag kommer inte riktigt ihåg. Innan jag provade ut klubborna slog jag alltid bollen på tån och undrade varför jag slicade. När jag gjorde utprovningen var det genast mycket roligare, då gick bollarna rakare. Jag skulle aldrig köpa ett set utan att göra en custom fitting, säger Wallner.
 

MATZ EVENSSON OM BAGEN: “Bengt har en ganska bra uppsättning klubbor, de flesta skräddarsydda för honom med fyra grader upprätt lie. Om vi börjar i den ändan så handlar det om frågan huruvida man ska anpassa klubban efter hur spelaren svingar idag eller ska man ändra tekniken lite tillsammans med klubban. När vi nu testade att ändra svingspåret en smula hade Bengt lätt för att göra det. Då måste man vara beredd att ändra lie-vinkeln något på samma gång.
Det finns en gammal spoon som Bengt funderar på att byta ut. Den är väldigt lång, 44tum. Problemet med en så lång spoon är att det nästan blir en driver och Bengt är en sån spelare som ibland kan slå lika långt med drivern sommed spoonen.
När Bengt slår i TrackMan ser vi något som är mycket vanligt bland herrar. Järnfyran går inte längre än järnfemman. Detta är något som drabbar alla spelare vid någon klubba i bagen, ju lägre svinghastighet, desto längre ner i setet inträffar det. Så jag skulle rekommendera Bengt att slänga ut järnfyran, ställa upp loftet på hybriden och fylla glappet mellan den och drivern.”

 

TOMMY NYSTRÖM | Ålder: 73 år. Handicap: 13,5. Spelat golf i: 40 år.

Tommy fingrar på sin putter – en kromfärgad Scotty Cameron California Del Mar – och berättar:
– Det här greppet satte jag på för bara någon månad sedan. Det kändes som att jag gled lite på det andra greppet.
Genom att ha spelat golf i drygt 40 år och sett en mängd set passera revy har Tommy skaffat sig en bra känsla för vilka klubbor han trivs med. Det var ingen tvekan när han köpte sitt senaste järnset – ett par Callaway Razr X med grafitskaft.
– Jag visste ju att jag ville ha Callaway. Jag trivs när jag tittar på dem, jag gillar den rundade Callaway-formen och de lite bredare sulorna. Grafitskaft har jag använt i många år, jag gillar när de är lite lättare och mjukare, säger han.
Tycker du att dina klubbor passar dig?
– Ja, det tycker jag verkligen.
Om något skulle bytas ut är det den 17-gradiga spoonen, som han tycker går ungefär lika långt som den 21-gradiga hybriden.
– Ja, det är ju den här i så fall. Men det är juinte säkert att jag blir bättre för det, säger Tommy och skrattar.

MATZ EVENSSON OM BAGEN: “Här är något så ovanligt som ett riktigt bra anpassat set. Järnen har rätt längd och med lämpliga skaft. Blandningen är bra och det finns ingen järnfyra, vilket är helt rätt för en spelare med Tommys svinghastighet. Det har han varit smart nog att inse. Tommy efterlyser en fairwayklubba som går längre och då är det en 15-gradig modell han ska kika på och då kan han ställa upp loftet lite i 17-gradaren eftersom den ur vissa lägen ändå kommer att gå längre än hybriden, som från tjock ruff . På det viset blir det ett bättre avståndsglapp mellan de två fairwaywoodsen.”

 

REBECCA ÅGREN | Ålder: 19 år. Handicap: 11,5. Spelat golf i: 5 år.

TrackMan-siffrorna bekräftar att det är bra drag i driven som Rebecca Ågren precis skickar iväg. Men på banan används den inte.
– Nej, jag slår den inte längre. Vi är inte kompisar… Det är en herrklubba så den är ju lite lång för mig, säger hon.
Den 46 tum långa Cobra-drivern är rentav längre än snittlängden för spelarna på PGA Tour. Även järnen är herrklubbor.
– Jag hade damklubbor innan, men de blir lite för lätta för mig. Jag är ju glad att jag ändå har rätt mycket kraft och slår relativt långt så att jag kan ha lättare herrklubbor istället för att gå runt med damklubbor som jag inte trivs med alls.

MATZ EVENSSON OM BAGEN: “Rebecca är en typiskt “drabbad” spelare. En duktig tjej som slår hårt, men av någon anledning har fått herrklubbor. Duktiga tjejer får ibland herrklubbor per automatik, som om de vore bättre? Problemet är att golfindustrin inte har något intresse att bygga klubbor för spelare som Rebecca. Varken “tantklubbor” eller herrklubbor är särskilt bra lämpade för henne.
Eftersom klubborna är smidda och går att bocka, samt har ett bra lättviktsstålskaft i som Rebecca har tillräcklig hastighet för att hantera, går det dock att lösa. Just nu är klubborna herrlängd och har herrlie, vilket faktiskt blir en ganska hookande golfklubba för en spelare med Rebeccas kroppslängd. Jag hade därför kortat av skaften och flackat ner lie-vinkeln.
Drivern är dock den stora Svarte Petter för Rebecca. Det är en herrdriver, 46 tum lång och med stängt huvud. En ren katastrof för en spelare av hennes längd som slår ner på bollen och kämpar mot en hook. Rebeccas driver ska inte vara längre än 44 tum och gärna ha ett något öppet klubbhuvud – det skulle hjälpa henne oerhört.”


Text: Oskar Åsgård • 2014-07-06
SpelaUtrustning
Scroll to Top