Helen Alfredsson hjälper deltagarna under Evian-resan att få till grunderna. Foto: Jenny Hagman

Spela

Majorvinnaren redo för tufft läger

I augusti är det dags för Superstart Kvinna, Svensk Golfs speciella training camp enbart för tjejer. Helen Alfredsson är en av ledarna – och kommer att se till att grunderna sitter.- Det är ingen tillfällighet att proffsen jobbar stenhårt med grunderna, säger hon.

Text: Karin Klarström • 2015-05-15 Uppdaterad 2015-05-15

Läs mer

Är du intresserad av Hjärnslaget? Här kan du läsa om välgörenhetstävlingen.

Boka Superstart

Svensk Golfs Superstart Kvinna äger rum på Hooks Herrgård, den 9-11 augusti.

Boka här: 0393-210 80 eller elisabeth.a@hooksherrgard.se

Läs mer om vad som ingår.

För snart två år sen meddelade Helen Alfredsson att det får räcka med tourlivet. Hon har självklart inte lagt av med golfen – hon älskar ju spelet – men däremot lägger hon även lite tid på annat som är roligt i livet.

I början av maj är hon på plats på Evian Golf Resort, en av hennes favoritplatser, som tränare på en golfresa som Birdie Golf Tours arrangerar. Första veckan av två har just avslutats, och ett 20-tal elever har fått ta del av Alfredssons 25-åriga erfarenhet som tourproffs.

Helen är idag ambassadör för anläggningen och har haft många fantastiska ögonblick just här. Det har blivit flera segrar, varav den senaste kom 2008 – samma år som Alfredsson slutade tvåa i damernas US Open.

En sak hon fokuserat på under dessa dagar är att hjälpa eleverna att gå tillbaks till grunderna.

– Det spelar ingen roll hur du justerar din sving om du från början siktar 30 meter fel, då blir det aldrig bra, säger Alfredsson. Allt ligger i grunderna; uppställning, grepp och sikte. Det är ingen tillfällighet att proffsen lägger så mycket tid på att finslipa just detta.

Ett vanligt problem hos just kvinnliga golfare är att de har för svagt grepp och därmed inte får någon fart i klubban. Det är ytterligare en sak deltagarna under Superstart Kvinna kan få hjälp med.

– Det är tuffa dagar. Vi är med ute på banan, och sen blir det clinics och privatlektioner, säger Alfredsson och syftar på den pågående golfskolan i Evian, där hon och Jenny Hagman (vd på Birdie Golf Tours och tidigare en av tränarna i Svensk Golfs Golfskolan) står för träningen.

Spel på banan – och lektioner
Det samma gäller för lägret i augusti, då det är Svensk Golf som bjuder in. Det blir lektioner och träning halva dagen, och spel på banan andra halvan.

– Man kommer långt bara på att se till att grunderna sitter. Men det blir säkert en del närspel med olika slag. Målet är att deltagaren ska åka hem och kunna slå ett slag som kompisen inte kan.

Även om hon gillar att åka på golfskola och hjälpa andra bli bättre är det ingenting Helen tänker satsa på i framtiden.

– Jag håller på med golf för att det är kul. Men jag har inga planer på att göra nån satsning på det här framöver. Vi får se vad det blir.

Bidrar till Alzheimerfonden
Senare i sommar är det också dags för femte upplagan av Hjärnslaget, den tävling Helen Alfredsson tillsammans med skådespelaren Stefan Sauk startade 2011. Pengarna från tävlingen går oavkortat till Alzheimerfonden, och förra året blev bidraget hela 800 000 kronor.

– Det är så hemskt att se så många människor lida av den här sjukdomen, inte bara den som är sjuk utan framförallt de anhöriga. Det är ett stort världshälsoproblem, och det känns bra att kunna vara med och hjälpa till, säger Alfredsson.

Tävlingen spelas den 31 augusti på Täby GK.

Träna med Helen Alfredsson

Text: Karin Klarström • 2015-05-15
SpelaNyheter
Scroll to Top