Det här är Henrik Lundqvist. Han ska ta sig an en av er läsare – den som tar hem platsen i “Gör Om Mig”.

Spela

Tränaren är redo

Det spelar ingen roll vem det är – huvudsaken att det finns entusiasm. Henrik Lundqvist ser fram emot att ta hand om sin framtida adept.

Text: Karin Klarström • 2015-02-09 Uppdaterad 2015-02-09

Läs också

Här är ditt nya golfliv Fyra vinnare får en helomgörning: gratis träning, nya klubbor, nya kläder, uppstartsläger. Missa inte chansen

“Det krävs blod, svett och tårar” Tränaren Marlene Hedblom om vad som väntar eleverna i “Gör Om Mig

Fyra svenska golfare har en upplevelse utöver det vanliga framför sig: Att få ett helt nytt golfliv. Som Svensk Golf tidigare berättat är det alltså snart dags för Gör Om Mig – projektet där golfarna får alla chanser till en nystart. Här bjuds de på nya klubbor, kläder, skor, kick off på Ekerum och skräddarsydd träning av Golfskolans fyra tränare.

En av tränarna heter Henrik Lundqvist och han är minst lika laddad som de hoppfulla golfaspiranter som sökt en plats i projektet.

– Det ska verkligen bli skitkul det här, säger han glatt när Gör Om Mig kommer på tal.

För egen del har det ingen betydelse om det blir en låg- eller höghandicappare, en man eller kvinna, gammal eller ung. Det är bara en sak som “Hempa” efterlyser: entusiasm.

– Det enda som är viktigt är att eleven är “på”, att han eller hon har en sprudlande entusiasm och verkligen vill det här. Då kommer det att gå jättebra, säger Lundqvist.

Vad är rimligt att förvänta sig då? Ta mig som exempel, jag har 19 i handicap och spelar hyfsat mycket men tränar aldrig. Vad skulle du kunna göra för mig?
– En person med 19 kan absolut komma ned till 12 som spelstandard, och då menar jag inte personbästa, utan normalnivå på spelet. Det är rimligt att tänka sig.

Var går gränsen för när det är svårare att bli bättre?
– Det finns lite olika gränser. En brukar man säga går vid 80 slag. Den som brukar gå runt på den nivån kräver lite extra för att bli bättre, jämfört med spelare med högre handicap. En annan liknande gräns är vid fem i handicap och nästa är vid två. Så visst krävs det mer jobb för att bli bättre, ju bättre man är. Men alla kan absolut nå sina mål, säger “Hempa”.

Till vardags ser han golfare som snarare ägnar sig åt aktiviteten golf än att bedriva golfträning. Golfaren slår nån hink på rangen och hoppas när hen sedan kommer ut på banan att slicen ska vara borta. Det är inte träning. Träning har ett syfte, ett fokus och ska vara mätbar.

– Det handlar inte bara om ren svingteknik. Det kan handla om avståndskontroll och målövningar. Det ska vara specifika övningar som är anpassad efter elevens behov.

Hur många timmar krävs?
– Det beror på hur många timmar man har lagt ned innan. Men jag skulle säga 8-10 timmar i veckan, inklusive helgen. Är det en hel teknikförändring krävs det fler timmar, är det bara några detaljer som ska finslipas krävs det färre.

När det väl är dags kommer Lundqvist att börja med att ta reda på vem eleven är och vad hen har för målsättning med sitt deltagande. Sen blir det analys av spel, teknik och utrustning. Det blir rondanalys på banan, för att “Hempa” ska se hur eleven hanterar olika situationer på banan.

Och sen är det bara att köra. Hårt.

Du har väl anmält dig? Du hittar länken till anmälningssidan till höger.


Text: Karin Klarström • 2015-02-09
SpelaNyheter
Scroll to Top