Tre i bollen och dålig fantasti kring spelformen? Här hittar du lite tips. Foto: Jamie Farrant / IStock

Spela

Spela roligare golf i år

Glöm scorekortet och strunta i den trötta poängbogeyn. 2015 är det roligare golf som gäller. Vi har vaskat fram nio alternativ på sköna spelformer i sommar.

Text: Tobias Bergman • 2015-04-20 Uppdaterad 2015-04-20

Bild 1117860

TEXAS SCRAMBLE

Antal spelare: Lagspel med 2–4 spelare/lag.
Så går det till: Alla spelare slår ut, sedan väljs ett av utslagen och därefter fortsätter spelet på samma sätt till dess att bollen är i hål. Dock måste varje spelare bidra med ett förutbestämt antal utslag, exempelvis fyra stycken i ett fyrmannalag. I tävling mot andra lag beräknas handicap vanligtvis genom att laget får tio procent av total handicap.

Vår kommentar: Scramble är den optimala må-bra-spelformen. Texasvarianten är egentligen ännu roligare, eftersom den adderar ett taktiskt moment och ser till att ett lag inte enbart kan drivas av en låghandicappare.

Betyg: +++++

 

 

MATCHSPEL

Antal spelare: 2 i sin renaste form, men alternativ finns.
Så går det till: Varje hål är värt en poäng och matchen pågår till dess att någon är fler upp än det är hål kvar att spela. Handicap fördelas genom att den med lägsta handicap reduceras till noll och motspelaren drar av motsvarande antal slag från sin spelhandicap.

Vår kommentar: Golf som det en gång var tänkt – men fortfarande fantastiskt roligt. Motståndarmomentet adderar en extra dimension.

Betyg: +++++

 

KÖPENHAMNARE

Antal spelare: 3.
Så går det till: En av få spelformer där tre spelare är grundförutsättningen. Sex poäng ska fördelas på varje hål. Den med lägsta netto-resultatet får fyra poäng, tvåan två poäng och trean noll. Vid delning av hålen delas poängen, exempelvis 3-3-0 eller 4-1-1 eller 2-2-2. Handicap fördelas genom att den med lägsta handicap reduceras till noll och motspelaren drar av motsvarande antal slag från sin spelhandicap.

Vår kommentar: Nja, funkar om man är tre. Men visst borde det finnas roligare alternativ.

Betyg: ++

 

Bild 1117862

IRISH GREENSOME

Antal spelare: 2 per lag.
Så går det till: Båda spelarna slår ut och därefter slår man – på par 4- och par 5-hål – ett slag på medspelarens boll. Därefter väljer man vilken boll man vill fortsätta på – och spelet fortsätter genom att man slår vartannat slag till dess att bollen är i hål.

Vår kommentar: Rolig och avspänd variant, som gör sig bäst om man är med i en tävling eller ett större sällskap.

Betyg: +++

 

SNÖRTÄVLING 

Antal spelare: Individuellt med obegränsat antal deltagare.
Så går det till: Alla spelare får ett snöre motsvarande sin handicap, alltså 15,3 = 15,3 meter snöre. Snöret – som också utgör spelarens enda handicap – får under ronden användas för att flytta bollens läge. Har spelaren exempelvis två decimeter kvar till hål kan så mycket snöre användas och klippas av – och då anses bollen vara hålad på föregående slag. Snöret kan givetvis också användas på fairway, i ruff eller hinder.

Vår kommentar: Kul alternativ för kompistävlingen, men lite råddigt att pyssla med snöret.

Betyg: +++

 

SKINS/ACKIS

Antal spelare: Roligast på 4 personer.
Så går det till: Varje hål är värt en viss summa eller poäng. Delas hålet (netto) av två spelare går potten vidare till nästa och så fortsätter det till dess att någon vinner hålet på egen hand. Därefter inleds ett nytt skin. Handicap fördelas genom att den med lägsta handicap reduceras till noll och motspelaren drar av motsvarande antal slag från sin spelhandicap.

Vår kommentar: Avspänt eftersom du i princip kan slå bort bollen på vartenda hål, men ändå kliva av banan som segrare via en birdie på 18:e.

Betyg: ++++

 

BÄST/SÄMSTBOLL

Antal spelare: 4.
Så går det till: Parspel där man möter ett annat lag i match. Två poäng per hål ska fördelas och man jämför de bästa nettoscorerna med varandra och de två sämsta med varandra. Handicap fördelas genom att den med lägsta handicap reduceras till noll och motspelaren drar av motsvarande antal slag från sin spelhandicap.

Vår kommentar: Klockren spelform, som engagerar alla.

Betyg: +++++

 

Bild 1117863

AUKTION

Antal spelare: 4, uppdelade i tvåmannalag.
Så går det till: Varje hål inleds med en auktion där lagen får säga hur många (netto)slag de ska klara hålet på. Den med lägsta budet får sedan försöka bevisa det. Klarar laget av sitt bud exakt får laget en poäng och sedan dubblas poängen för varje slag bättre än budet. Sedan gäller också det omvända – minuspoäng om resultatet är sämre än budet. Summera poängen efteråt.

Vår kommentar: Tufft, särskilt om någon hamnar i trubbel. Det trista inslaget är att hålet bara betyder något för ett lag, så auktionen bör kompletteras med ytterligare en spelform.

Betyg: +++

 

BANKIREN

Antal spelare: 2–4.
Så går det till: Spelaren får 5 poäng för (netto)bogey eller bättre på varje hål, medan par ger 15, birdie 30 och eagle 60. När spelaren har fått poäng på ett hål kan denne sätta in den på banken eller ta risken och gå vidare och låta poängen växa. Totalpoängen dubblas för varje hål de inte sätts in på banken, vilket exempelvis ger fördelningen 10/30/60/120 på nästa hål. Men om spelaren gör dubbelbogey eller sämre nollställs alla poäng om de inte har “bankats”. Poängen på banken räknas ihop efter spelet.

Vår kommentar: Spännande och nervigt.

Betyg: ++++

 

Illustrationer: Jamie Farrant / IStock


Text: Tobias Bergman • 2015-04-20
SpelaNyheter
Scroll to Top