Kungl Drottningholms 18:e hål efter renoveringen. Foto: Klubben

Spela

Renoverad kunglighet har öppnat

Kungl. Drottningholms Golfklubb har slagit upp portarna efter en omfattande renovering av banan. Hålen är i stort sett desamma, men med ny bunkersättning och rejält förändrade greenområden.- Spelarna ska känna att de varit på en intressant och strategisk golfbana, säger arkitekten Johan Benestam.

Text: Eric Franzén • 2012-06-14 Uppdaterad 2012-06-14

Han har i praktiken växt upp på Kungl. Drottningholms GK. 35 år har passerat sedan Johan Benestam slog sina första golfslag framför Åke Bergqvist, som var klubbens pro. Han lärde sedan känna marken utan och innan under ett antal sommarmånader som banarbetare.
Idag försörjer sig Benestam genom att rita golfbanor.
Och nyligen färdigställde han en markant uppgradering av den smått klassiska banan utanför Stockholm, som fortfarande är hans hemmaklubb.

– Det kändes att jag hade god insikt i banan under arbetets gång. Man kunde den utan och innan faktiskt. Men som medlem kände jag också ett stort ansvar för att de skulle känna igen sig där ute när vi var klara med ombyggnationen, säger Johan Benestam.

I början av juni invigdes banan officiellt med en drive av Prins Daniel. Fram till juli är det dock bara medlemmarna som släpps ut. De kommer att mötas av samma sträckning som tidigare. De övergripande dragen från Rafael Sundblom och Nils Skölds ursprungliga skapelse finns kvar. Men inne i det lummiga parkområdet väntar en ny spelupplevelse.

– Spelarna ska känna att de varit på en intressant och strategisk golfbana, där de redan från tee måste fatta ett beslut om de ska attackera det ena eller andra landningsområdet. Det kanske inte alltid är bäst att försöka gå så långt som möjligt utan att spela sig lite kort medvetet för att få ett kort andraslag.

Bunkersättningen vid greener och på fairways är helt ny. Det är samma antal bunkrar som tidigare funnits på banan, men till storleken är de mindre samtidigt som det estetiska anslaget harmonierar bättre med omgivningarna.

När bollen väl slagit sig till ro på banans nya svingelfairways väntar inspel som i många fall kommer att innebära en markant förändring. De nya greenområdena mäter mellan 4 000 och 5 000 kvadratmeter. Storleken borgar för mängder med livfulla konturer i marken och knepiga avrinningsytor, men möjliggör också att greenområdena smälter samman med det övriga spelfältet långt innan själva puttytan.

– Greenområdenas utformning tycker jag främjar spelupplevelsen. Det öppnar för fler typer av slag. Vissa kanske vill putta, medan andra kanske vill använda järnsjuan. Förut var inte det möjligt, utan då krävdes det mer någon form av pitch.

Längden är dock fortfarande intakt sedan tidigare. Enligt Benestam hade klubben ingen uttalad önskan om att förlänga banan. Det första större testet i tävlingsform kommer redan den 23-25 juli då Swedish Senior Open Championships avgörs på Kungl. Drottningholm.

– Det fanns ingen tanke kring att bygga en tävlingsbana. Och vi vanliga golfare behöver inte en bana på 7 000 meter för att gå ut och ha en kul rond. Men den passar dock utmärkt för större damtävlingar.

Ombyggnationen kostade 24 miljoner kronor. Vid sidan av de rent spelmässiga värdena uppgraderades också bevattningssystem och dränering. Över 10 000 träd gallrades också ut, för att öppna upp nya vyer längs med vissa hål samt öka tillförseln av ljus och luft.

– Det var en parkgallring, så det finns inga kalhyggen vid banan. Men nu går det att se mellan hålen på 14 och 15, vilket tidigare inte var möjligt.


Text: Eric Franzén • 2012-06-14
SpelaNyheter
Scroll to Top