Sandra Carlborg vann VM senast på 304 meter. Foto: Emelie Asplund

Spela

Hon slår längst i världen

Hon är trefaldig världsmästare och världsrekordhållare i longdriving. Nu vill Sandra Carlborg utvecklas och bli lika bra i "vanlig" golf som hon är på att slå långt.

Text: Martin Strömberg • 2015-05-20 Uppdaterad 2015-05-20

Fakta Sandra Carlborg

Född: 18 november 1983. Bor: Göteborg men är ursprungligen från Alingsås. Familj: Mamma, pappa och brodern Peter, också longdrivare. Favoritbana: Barsebäck Master Course.

Meriter longdriving: Remax World Longdrive champion tre gånger. • Woman International longdrive champion. • Internationell matchspelsmästare. • Europamästare tre gånger. • Svensk mästare fyra gånger. • Världsrekord på 357,7 m.

Meriter golf: “Vann förkvalet till Europatouren, mitt första kval när jag kvalade in.” • Spelat till och från på Ladies European Tour med en 14:e plats som bäst hittills. • Topp-10-placeringar på svenska och sydafrikanska tourerna.

Marken vibrerar av musiken som pumpar tunga rytmer ur svarta högtalare. På Mesquite Sports and Event Complex i Nevada, drygt tio mil från Las Vegas, är damernas VM-final i longdriving inne i ett avgörande skede och svenskan Sandra Carlborg mäter krafterna med amerikanskan Heather LeMaster. Efter två raka guld föll Carlborg mot LeMaster i fjol. I år är inte det ett alternativ i Carlborgs tävlingsskalle.

Inom longdriving finns inga krav på att publiken ska vara tyst – tvärtom – skrik så mycket du orkar är parollen. Sandra Carlborg har sin trogna åttagradersdriver i handen men är annars helt ensam i sin fokusbubbla. Publiken hörs men bara som ett dovt bakgrundsljud, musiken likaså.

Hon har bara två bollar kvar att slå och nu är det hon och bara hon mot naturen. Hon ska få ut så mycket fart i klubbhuvudet som bara är möjligt och så mycket energi som det någonsin går i den lilla vita bollen. Direkt när hon ser den flyga så vet hon. Den är lång.

När resultatet 333 yards (304 meter) kommer upp på tavlan förstår hon att hon är världsmästare igen, för tredje gången på fyra år.

– Jag minns att jag pratade med mig själv samtidigt som jag hörde publiken och när jag såg siffrorna kom en lättnad utan dess like. Hjärtat bankade i kroppen och lyckan var total, berättar hon.

VI MÖTS VID HILLS klubbhus utanför Göteborg och det har gått några månader sedan hon vann sitt tredje VM-tecken den där magiska dagen i Mesquite. Hon ska snart åka till Orlando och värmen för ett tre veckors träningsläger. En del människor har den där naturliga positiva energin och inneboende styrkan. De tror att allt löser sig om de ger allt och ofta har de rätt. Sandra Carlborg är just en sådan person.

Hennes tredje VM-seger i Mesquite innebar ett välbehövligt ekonomiskt tillskott. Med titeln följde också att hon bjöds in till amerikanska talkshower och svenska nyhetsmorgnar men nu är verkligheten och vardagen här igen med träning och åter träning på schemat. Trots att hon är världsmästare och världsrekordinnehavare har hon liksom många andra golfspelare tuffa tider ekonomiskt.

– Lyckligtvis har jag stor hjälp av sponsorer och föräldrar men periodvis måste jag vända på varenda krona, berättar hon utan att låta särskilt besviken över det.

– Nej, det är ju enkelt i golf, man måste prestera och jag känner att jag inte fått ut allt jag kan än. Att jag har mycket kvar att ge.

För Sandras del är golftillvaron lite kluven i och med att hon satsar både på longdriving och tourgolf. Bara det kräver en hel del mod och kärlek till spelet och för att kunna leva på golfen behöver hon utveckla sitt vanliga spel. Longdrivingen kan hon inte leva på och har bara några få tävlingar om året.

– Golfen är min huvudsyssla och longdrivingen är som min lilla extrasport som livar upp vardagen. Två lika men ändå så olika sporter och det är kanske inte helt lätt att kombinera alltid.

HON HAR INFÖR NYSATSNINGEN börjat träna strategi och spelpsykologi med tidigare proffset Helen Alfredsson. Hon använder förre tourspelaren Mikael Detterberg som svingcoach och har ny fystränare i Caroline Halsöy. Just samarbetet med Helen Alfredsson har gett en ny dimension till Sandras inställning och hon känner nästan att hon har hittat en själsfrände som förstår precis hur hon känner inför spelets kärna. Helen har helt enkelt bidragit med glädje och enkelhet. Sandra blir entusiastisk när hon berättar:

– Hon förstår mig och mitt sätt att spela och att man inte behöver träffa varenda fairway för att få ihop en vettig score. Vi tänker likadant och hon har redan hjälpt mig jättemycket. “Hittar du bollen och har en sving så är det lugnt”, brukar hon säga.

Den 29-åriga Alingsåstjejen vet vad hon vill och den här gången kommer Sandra Carlborg att ge allt. Hon vill visa att hon inte bara kan slå långt.

– Jag har haft några tuffa år men nu är jag mer motiverad än någonsin. Jag har världens bästa jobb som jag älskar och jag ångrar aldrig att jag satsat på golfen. Det är kärleken till spelet som är drivkraften.


DÄRFÖR SLÅR HON 300 METER
Sandra Carlborgs svingtränare Mikael Detterberg plockar ut tre viktiga nycklar:

Bild 1117905

Svingvändningen (vänstra bilden)
Rätt sekvens är jätteviktigt och här startar höften först vilket drar med sig resten och ger en högre fart till överkroppen.

Vinkeln (mitten)
Att hålla en bra vinkel mellan klubba och arm i nedsvingen är något som medelgolfare kan ta efter. “Laggen” som detta ger innebär lägre luftmotstånd och i slutänden högre klubbhastighet.

Träffen (högra bilden)
Kanske en självklarhet men att träffa bollen mitt i sweetspot och få hög smashfaktor är det absolut viktigaste i att maximera din längd.

KOMMENTAR:
– Med Sandras höga hastighet i svingen gäller det att ha så lite kompensationer som möjligt. Därför är hon oerhört noga med sina grunder: grepp, uppställning, bollposition, balans och sikte. Att alltid skapa sig bra förutsättningar att slå och genom att göra det så lika som möjligt varje gång. När det går så fort som det gör när Sandra svingar så har hon inte tid med småjusteringar. Så att vara noggrann med att kolla av dessa fem delar är ett tips som alla kan och borde ta efter.
– Mikael Detterberg


Text: Martin Strömberg • 2015-05-20
SpelaNyheter
Scroll to Top