17:e hålet på Firecliff -slingan är Desert Willows signaturhål – ett par 3 med besvärligt vatten framför green. Foto: Chris Miller

Leva

Spela golf i Palm Springs

Området är stort som Gotland och har 133 banor. Inte konstigt att Hollywoodstjärnorna och golfarna trivs här. Och för svenskarna har Palm Springs kommit betydligt närmare.

Text: Karin Jerrstedt • 2014-09-25 Uppdaterad 2019-12-11

3 Måsten i Palm Springs

1. Åk till Joshua Tree Park och få en naturupplevelse olik allt annat. Stanna till på det hippa Crossroads Café för lunch eller middag.
www.nps.gov/jotr

2. Bada. Det finns inget anständigt boende som inte kan erbjuda en pool. När termometern sticker över 30 grader är det skönt att glida ned i behagligt tempererat vatten.

3. Palm Springs Art Museum. I denna arkitektoniska byggnad ryms såväl modern som klassisk konst. Några timmar här ger en lagom dos luftkonditionerad kultur.
www.psmuseum.org 

Linda går fram till bollen och slår till. Driven flyger drygt 150 meter och rullar 20 meter till på en sammetslen fairway. Hon nickar belåtet och hoppar in i golfbilen.

– Akta dig för kaktusen, den skickar ut sina giftiga taggar om du kommer för nära, säger hon och pekar på en spretig chollakaktus samtidigt som hon trycker ned sin nya vita golfsko på gaspedalen.

Linda Doyle är en 57-årig pensionerad hårfrisörska från Kanada. Tre månader varje år lämnar hon sin man och hyr ett hus i Palm Springs. Om dagarna varvar hon golfspel med golflektioner. Sin ålder till trots är hon mån om att ständigt förbättra sitt spel och när hennes medspelare råkar störa i puttningen bestämmer hon sig för att dra av ett slag. Linda och jag hamnar i samma boll på Desert Willow – en av över hundra golfbanor i Coachelladalen i Kalifornien. Vi spelar tillsammans med Dave och Ron, två andra kanadensare som inte heller känner varandra.

– Det tar oss kanadensare bara två och en halv timme att flyga hit. Så snabbt går det att lämna snö och kyla, säger Linda Doyle och berättar vidare att det är välbeställda kanadensare som väljer Palm Springs.

För Palm Springs är fullt av pengar. De började komma dit under första halvan av 1900-talet när Hollywoods elit och rika affärsmän sökte sig till ökenstaden för att festa och semestra. I samband med det kom även suget efter golf. Första banan byggdes av oljemagnaten Thomas A O’Donnell 1927. Han lät 25 kompisar bli medlemmar i The O’Donnell Golf Club och sedan dess har klubben förblivit en privat medlemsklubb.

Det tog över 30 år för nästa golfbana att byggas och för Palm Springs att verkligen bli en golfoas. 1961 slog Indian Canyon upp portarna och attraherade medlemmar som Frank Sinatra, Sammy Davis Jr och Walt Disney. Även amerikanska presidenter hade för vana att åka hit för en runda. Det fanns då en legendarisk röd telefon på klubben som bara gick till ett nummer – Vita husets. Såväl Jimmy Carter som Lyndon B Johnson och Ronald Reagan ska ha lyft luren ett antal gånger för “nationens skull”.

Möjligtvis var det Indian Canyon och dess prominenta gäster som satte fart på golfbanebyggandet i Palm Springs. Det blev i princip en epidemi. Varje nytt bostadsområde skulle ha en golfbana i sitt hjärta och till dags dato finns det inte mindre än 133 banor i Coachelladalen – ett område av samma storlek som Gotland.

FÖR OSS SVENSKAR har Kalifornien kommit betydligt närmare sedan Norwegian öppnade direktlinjer från Stockholm till såväl Los Angeles som San Francisco. Resan till den amerikanska västkusten tar i dag ungefär tio timmar och om man väljer någon av de mer traditionella rutterna, som innebär en bensträckare i Chicago eller New York, så får man räkna med ytterligare några timmar.

Från Los Angeles vackra kust ut till Palm Springs mäktiga öken är det sedan knappt 20 mil, men beroende på när på dygnet och hur tät trafiken är kan bilresan ta allt från två till fyra timmar. Den långa resan är värd allt besvär, för det här är en plats som ingen annan.

Det allra svåraste är kanske att navigera sig fram i utbudet av golfbanor och hitta rätt. På väg till min första runda kör jag förbi en mängd banor. Jag förbannar mig själv i tysthet för att jag kanske inte gjort min research tillräckligt bra. Det visar sig dock att Desert Willow är en av de riktiga delikatesserna uppdukade på smörgåsbordet.

Michael Hurdzan och Dana Fry har målat upp hålen på slingorna Firecliff och Mountain View likt gröna penseldrag i den karga ökensanden, som i sin tur smyckats med kaktusar, blommor och palmer. Här och var har hålen dekorerats med spegelblanka dammar där ökenfåglar svalkar sig och i bakgrunden tornar de karaktäristiska beigefärgade bergen upp sig med toppar doppade i vit kräm om vintern.

Klockan är bara halv åtta på morgonen när vi peggar upp på Firecliff, den tuffare av de två banorna på Desert Willow. Vi passar alla på att spela tidigt för att slippa så mycket som möjligt av den kommande hettan. En värmebölja har parkerat i dalen och om bara någon timme kommer det att vara 30 grader varmt. Runt tolvtiden ska temperaturen stiga med ytterligare fem grader, för att sedan nå sin topp runt 16-tiden, 39 grader.

Vi susar fram på mästerverket i en högteknologisk golfbil med en tretton tums GPS-skärm, som talar om exakt hur långt vi har kvar till hålet. Mellan slagen berättar Linda Doyle vad hon vet om Palm Springs.

– Det var väl egentligen Hollywoodstjärnorna som satte staden på kartan. Ryktet säger att de kom hit för att kunna festa under förbudstiden. Här fanns inga poliser som kunde hålla koll på dem, säger hon.

PALM SPRINGS BESTÅR egentligen av nio små städer, varav just Palm Springs är en. Golfbanorna är i princip koncentrerade till fyra av dem: Palm Desert, Rancho Mirage, La Quinta och Palm Springs. Flera av banorna är liksom Desert Willow kommunala, vilket innebär att invånarna ofta spelar för en tredjedel av greenfeepriset. Detsamma gäller för Silver Rock, som tidigare ingick i PGA Tourtävlingen Bob Hope Classic.

Banrekordet på Silver Rock innehas av Bubba Watson som gick runt på 62 slag under Bob Hope Classic 2010. På 16:e hålet gjorde han dock par. Foto: Karin Fagerlund Jerrstedt

Det är den bana i dalen som ligger allra närmast bergen – de som annars bara syns på avstånd. Jag vill känna och klämma på dem. Kanske inte med boll och klubba, men jag vill veta att de är på riktigt. I Palm Springs overkligt pedantiska miljö ser bergen ut som en tjusig kuliss som rullats ned för att täcka något fult, något som inte passar in i det perfekta golfparadiset.

Bergen finns dock och är i högsta grad närvarande på Silver Rocks första nio. Här finns till och med något så exotiskt som fridlysta tjockhornsfår, som har för vana att vandra ned till fairway och äta gräs.

– Vi har problem med dem, de förstör våra greener och fairways. Vi kommer antagligen att stängsla in hela banan för att bli av med dem, berättar klubbchefen Randy Duncan efter rundan.

Jag påpekar att fåren trots allt är något exotiskt som kan locka fler greenfeegäster, men Duncan tycks ha fått nog av deras närvaro, så vill du se tjockhornsfåren på nära håll bör du snarast besöka Silver Rock.

FAVORITHÅLET blir sjuan, en lång och svår par femma som spelas mot bergen. Innan vi kommer fram till green ska vi över ett väl tilltaget vattenhinder. Plötsligt låter det som en telefon vibrerar i någons bag och jag frågar min medspelare Dave om det är hans.

– Nej, det är oxgrodorna. De ligger i vattenhindret och kväker, säger han.

Oxgrodorna lurar under stora näckrosblad. Det är parningssäsong och hanarna tävlar om att attrahera de vackraste honorna samtidigt som de ska skrämma bort andra brunstiga hanar. Tillsammans bildar de en kör av surrande som ger den annars stilla dammen ett fascinerande liv.

Silver Rock ligger i La Quinta och jag väljer en annan väg tillbaka till Palm Springs än den jag tog tidigare. Återigen passeras mängder av golfklubbar. Jag tar svängen genom Palm Deserts exklusiva shoppingstråk El Paseo och noterar att det smyckats av golfinspirerade skulpturer, som en peg i mansstorlek.

Det behöver knappast förstärkas mer – det råder golffeber i Palm Springs och Coachelladalen. Allting här är förknippat med golf på ett eller annat sätt. Även de som inte golfar åker till golfklubbar för att äta middag, gå på fester, besöka spa eller annat som tillhör det flärdfulla livet.

FÖR DEN SOM INTE ÄLSKAR golf kan det tyckas lite övermäktigt att åka hit. Men det finns gott om annat att göra – konst, världsberömd arkitektur och 300 soldagar får folk att söka sig hit även utan klubbor i bagaget. Och vill man inte sola kan man alltid söka skuggan i någon av alla art decoinspirerade cocktailbarer, spana in Hollywoodlegendarers gamla boningar, som Elvis Presleys love nest eller bara ligga under ett parasoll och läppja paraplydrinkar.

En sak är säker – Palm Springs är inget för arbetsnarkomanen. Hit kommer du för att koppla av och koppla ned.

RESMÅL PALM SPRINGS, USA

VALUTA DOLLAR | TIDSSKILLNAD -9 TIMMAR | SÄSONG NOV-MAJ

RESA DIT
Lågprisbolaget Norwegian flyger direkt mellan Stockholm och Los Angeles. Snabbast är att landa där och sedan med hyrbil ta sig de två timmarna till Palm Springs.

GOLFEN
Desert Willow G&CC
Antal hål: 36.
Greenfee: Varierar, 65–185 dollar beroende på tider, efterfrågan och säsong. April är dyrast.
Kommentar: En klanderfri golfanläggning med två vackra och lagom undulerade banor. Mountain View är en resortbana med generösare fairways och snällare greener, medan Firecliff bjuder på gediget motstånd.
www.desertwillow.com

Silver Rock Resort
Antal hål: 18.
Greenfee: Varierar, 50–170 dollar beroende på tider, efterfrågan och säsong. På hemsidan finns ofta bra erbjudanden om man kan tänka sig att spela udda tider.
Kommentar: Läcker bana med närhet till bergen. Relativt förlåtande men samtidigt en rolig utmaning med mycket vatten och gigantiska naturliga sandbunkrar. Var snäll mot tjockhornsfåren som har för vana att tugga fairway på sista nio.
www.silverrock.org

Shadow Ridge Golf Club
Antal hål: 18.
Greenfee: Varierar, 30–120 dollar beroende på tider och säsong.
Kommentar: Bra och välskött resortbana som bjuder på några sköna golfhål designade av Nick Faldo.
www.marriott.com/golf-hotels

MER GOLF
På PGA West – med sex golfbanor i toppklass – kan man stanna i en vecka utan att lämna området. Här spelas tävlingen Humana Challenge med stjärnor som Bubba Watson, Tiger Woods och Phil Mickelson.
www.pgawest.com

Hitta fler golfbanor på www.palmspringsgolfcourseguide.com

BO
Det finns mängder av hotell att välja bland men hyr gärna ett hus eller en lägenhet, exempelvis på en golfanläggning. För runt 100 dollar natten kan man få ett modernt och fräscht boende för två till fyra personer. Kolla på hemsidor som airbnb.com och homeaway.com.

ÄTA
Flera av golfklubbarna har riktigt bra restauranger, och en golfnörd bör inte missa The Arnold Palmer Restaurant med massor av minnen från den store golfaren. På livliga shoppinggatan i Palm Springs finns fullt av välrenommerade restauranger.

SIDOSPÅR
Var en riktig turist och åk med på en guidad kändistur. Här får du veta allt om Elvis kärlekar och var Frank Sinatra helst läppjade på drinkar i Palm Springs.
Vill man lämna hettan för en stund kan man åka linbana upp till Mount San Jacinto i Palm Springs. Här finns över fem mil vandringsstråk i svala skogar, samt två restauranger.


Text: Karin Jerrstedt • 2014-09-25
LevaBanor & resorDesert Willow G&CCDrömresaShadow Ridge Golf ClubSilver Rock ResortUSAVeckoresa
Scroll to Top