Ytterligare en svenskbana har öppnat i Polen – Kamien CC ligger fem mil från färjeläget i Swinoujscie. Foto: Kamien Country Club

Leva

Från Österlen till Polen

Ronden på Österlen slutade med att de två golfarna byggde en bana - i Polen. 2014 var den första riktiga säsongen för anläggningen.

Text: CM Hellsten • 2014-10-22 Uppdaterad 2014-10-22

September 2004. Det är tidig morgon i Skåne och dimman ligger tät över Lilla Viks vackra 18-hålare. Sten Nilsson är pigg trots den arla stunden och har bestämt sig för att spela ett varv på hemmaklubben. Han är på väg mot första tee och förväntar sig några ensamma timmar ute på banan men när Sten kommer fram till utslagsplatsen står en annan golfare där och väntar – Roger Jansson.
De har aldrig tidigare träffats men är båda medlemmar i Österlens GK och bestämmer sig för att göra varandra sällskap.
Efter tre hål beslutar duon sig för att bygga en golfbana tillsammans.
Utomlands.
Nu tio år senare blickar Sten Nilsson tillbaka på den där rundan:
– Roger ägde mark i Polen, jag hade lite pengar och han är en väldigt duktig försäljare… Det blev en rätt fantastisk utveckling av vår golfrond på Lilla Vik.

2013 invigdes svenskarnas projekt som fått namnet Kamien Country Club och är belägen fem mil öster om färjeläget Swinoujscie i östra delen av landet.
– Hälften av hålen ligger ute på ett hedlanskap och den andra halvan finns inne i ett park- och skogsområde. Banan, som är öppen året om, är inte så ansträngande att gå vilket är schyst för oss som är lite äldre, säger Sten Nilsson.

Av Polens drygt 38 miljoner invånare är det endast, enligt European Golf Associations statistik, 3 456 som spelar golf.
– I Sverige lever klubbarna på medlemmarna men i Polen lever klubbarna till stor del på greenfeeintäkter. Vi hoppas på en tillströmning nästa år och har redan upp emot 400 bokningar från svenska spelare i maj 2015. Sverige, Tyskland och Danmark är vår viktigaste marknad. Det tar ungefär 45 minuter att åka till banan från Swinoujscie och vi har ett samarbete med rederiet Unity Line, säger Sten Nilsson.

Greenfeen på Kamien CC är 230 kronor på vardagar och 280 kronor på helger.
Av Polens 28 golfbanor finns det flera som svenskar ligger bakom – bland annat Postolowo GC och Binowo Park.

Här är fler bilder från Kamien CC:

 Bild 1131201

Bild 1131202

 


Text: CM Hellsten • 2014-10-22
LevaNyheter
Scroll to Top