Camilla Larsson och Pia Evertsson vill att eleverna både ska få njuta av en skön helg och samtidigt utveckla sin golf. Camilla Larsson och Pia Evertsson vill att eleverna både ska få njuta av en skön helg och samtidigt utveckla sin golf. Foto: Elisabeth Vansvik

Dela denna artikel

Tjejträning i tre dagar

Golfskola bara för damer och med bara kvinnliga instruktörer. Den som gillar det upplägget har chansen på Öijareds GK i år. ”Det blir go stämning”, säger pron Pia Evertsson.

- Camilla Larsson och jag har haft träningsdagar med damer sedan 1997. Även om hon inte är kvar på Öijared så har vi fortsatt, för vi tycker det är så himla kul. Dels att jobba tillsammans, man är ju ofta väldigt ensam som tränare, dels är det en kul form att jobba med tjejer. Vi gillar att umgås tror jag och det blir go stämning. Under en trevlig stämning blir det lättare att lära in, säger Pia Evertsson, pro på Öijared.

Kursen inleds vid banan med kaffe och snack om den egna golfkapaciteten så att programupplägget ska bli maximalt. Eleverna behöver inte känna att det är just idag det ska presteras, de tränar för att uppnå något senare, förklarar Evertsson. Före lägret har deltagarna dessutom fått svara på en del frågor så att instruktörerna ska hitta rätt träningsnivå och att deltagarna ska få ut det de vill ha. Öijared har en stor anläggning med 63 hål och golfen inleds på nio av dem för att stämma av spelskickligheten.

Programmet i övrigt består av träning, spel, tävlingar, luncher, middagar och boende på Nääs Fabriker Hotell & Restaurang på andra sidan sjön. Även måltiderna ingår i kursavgiften, inte bara korvstoppning av golfteknik.

Tror du att en grupp med bara tjejer lär sig bättre?
- Jag tror att det blir en annan miljö. Killar och herrar om man generaliserar tar ofta för sig mer och funkar ju ofta i mindre grupper eller individuellt. Tjejer kanske inte lär sig bättre när det bara är tjejer, det är mer att det blir en effekt av stämningen i gruppen.

Pia resonerar vidare att det kanske blir en press att prestera i en blandad grupp. Här kan damerna få känslan att ”jag är inte så dålig som jag tror” om de tidigare jämfört sig med andra, exempelvis män som slår väldigt långt.

- Stämningen i tjejgruppen är öppen och generös och man delar med sig och är tillåtande, säger Pia Evertsson, som tidigare varit förbundskapten för yngre flickjuniorlandslaget.

Hur är det för dig som instruktör när det bara är tjejer?
- Det blir mycket skratt och det är ju lättare att vara sig själv med ett gäng tjejer. Vi pratar ju olika språk män och kvinnor, så är det faktiskt. Tjejer är väldigt bekräftande när de gillar någonting, säger hon.

Arton damer erbjuds plats vid varje golfskola, nio per instruktör. Tanken från början var fem tredagarskurser men det blir bara tre i år. En har avverkats i maj, nästa tillfälle är 24-26 augusti och den sista går 21-23 september.

Förra året körde tränarduon ett liknande upplägg på Barsebäck.

Av: Sylvia Luther
sylvia.luther@golf.se

Publicerad: 2012-05-28
Skriv nytt inlägg
Logga in med ditt Facebook-konto
 Posta 
  • 1

Dela denna artikel

Annonser

Partners: