Marcus Svensson gick hela vägen och vann finalen i Britsih Boys mot sydafrikanen Keegan de Lange med 4/3 Foto: Göran Söderqvist

Följa

Svensk seger i British Boys

Halmstads Marcus Svensson tog Sveriges tredje seger genom tiderna i British Boys.Han vann finalen mot sydafrikanen de Lange med 4/3.

Text: Martin Strömberg • 2015-08-16 Uppdaterad 2015-08-16

Efter en räcka imponerande insatser blev Halmstads Marcus Svensson klar för final efter en stark 5/4-sger mot italienaren Migliotti kvarten och på eftermiddagen slog Halmstadsspelaren ut kompisen, engelsmannen Marco Penge efter en jämn och tät match där Svensson avgjorde med en femmetare på sista hålet.

– Jag skakar och kan inte tro att det är sant, sa Svensson efter semin.

I finalen kopplade 17-årige Marcus Svensson kopplade greppet tidigt. Han var två upp efter fem hål och höll sedan en stabil standard hela matchen som slutade på 15:e greenen andra varvet. Men han kämpade ett tag mot energibrist och trötthet.

– Jag spelade riktigt bra första 18 hålen, nästan bogeyfri där tror jag. Sedan var det dåligt i början och mitten av andra ronden och jag blev riktigt trött efter ungefär  27 hål. I slutet  vände jag tillbaka det och vann tionde och gjorde birdie elfte. Det och lite käk gjorde att jag fick tillbaka energin och lyckades hålla undan, berättar Marcus för Svensk Golf.

Tidigare har Sveriga två inteckningar i den prestigefyllda tävlingen som spelats sedan 1921 med uppehåll för andra världskriget. Leif Westerberg vann 1992 och Oscar Bergqvist vann ifjol. Nu har alltså en 17-årig hallänning tagt sin största skalp hittills i karriären och sett till att hålla svenska flaggan högt i en av de största amatörtävlingarna.

– Det har faktiskt inte riktigt sjunkit in än. 

Och självfallet kommer han att ha starka minnen från Southport och Royal Birkdale. Kanske kommer han att återvända dit så småningom för attv spela The Open. Men första ska han gå amatörvägen via college i USA som så många framgångsrika svenska amatörspelare.

– En helt fantastisk bana i sjukt bra skick med otroligt bra och rättvisa greener. Jag har satt mängder av viktiga puttar den här veckan. Jag satsar på att börja college om två år, det stämmer.

Hur kommer du att fira ikväll?

– Haha, vi har ätit på samma indiska restaurang sju kvällar i rad så vi kanske får hitta ett nytt ställe ikväll. Sedan åker vi hem tidigt i morgon bitti, tror jag.

Med massor av fina minnen och en skön merit i bagaget.

LPGA: Henderson vann med åtta
CT: Foos yngst genom tiderna
NT (Dam): Johanna vann efter maraton
NT (Herr): Norsk hemmaseger

Text: Martin Strömberg • 2015-08-16
FöljaNyheter
Scroll to Top