Annica Lundström, projketledare för Vision 50/50 är nöjd med urvalet av pilotklubbar.

Följa

Pilotklubbarna klara

Nu är det klart vilka som blir pilotklubbarna till förbundets projekt Vision 50/50.Och projektledaren är mycket nöjd med bredden.

Text: Martin Strömberg • 2015-08-05 Uppdaterad 2015-08-05

Nu har nästa steg tagits i Svenska Golfförbundets projekt Vision 50/50. Åtta pilotklubbar har valts ut och ska under minst ett par års tid ingå i en grupp som ska följas på närmare håll.

– Det var ett tjugotal som anmälde intresse och vi åkte helt enkelt ut och besökte klubbarna för att bilda oss en uppfattning och därefter skapa en grupp av pilotklubbar. De ställer upp med bra team och jag tycker att spridningen blev bra både ur ett geografiskt perspektiv, men också storleksmässigt. Det är viktigt med bredd och att försöka spegla så stor del av Golfsverige som möjligt, säger Annica Lundström, projektledare för Vision 50/50.

Det finns ett flertal mål med projeket på olika lång sikt. I första hand att uppnå 70/30-representation i golfklubbarnas och distriktens beslutande organ. 70 procent män och 30 procent kvinnor till år 2020. På betydligt längre sikt är dock målet att golfsporten i stort ska bli så jämställd som projektnamnet antyder och därmed locka kvinnor och män i ungefär lika stor utsträckning. Det är enligt Lundström helt enkelt bättre business för klubbarna, som idag på sina håll kämpar med ekonomin.

Pilotklubbarna som nu utsetts kommer att träffas cirka fyra gånger om året och det handlar om utbildning såväl som inspiration och seminarier och samtal och utbytande av erfarenheter

– Processerna kommer naturligtvis att gå olika fort och se olika ut i de olika klubbarna och det kommer att bli oerhört intressant att jobba vidare med projektet, säger Lundström.

Men förhoppningarna är också att studera andra mekanismer och flöden i klubbarna. Tröghet och förändringsbenägenhet är två intressanta aspekter på klubbarnas arbete. Och just konservatismen och förändringsoviljan är ju två gamla fördomar om golfen som projektet nu kan syna lite närmare för att se hur väl de stämmer överens med verkligheten.

– Absolut. En grundfråga är naturligtvis om klubbarna överhuvudtaget är villiga att förändras och i så fall hur snabbt. Vi är medvetna om att det är ett långsiktigt projekt och ingen quick-fix-lösning och vi kommer att arbeta med pilotklubbarna i minst två år till att börja med, berättar Lundström.

Arbetet kommer naturligtvis att kunna följas via förbundets kanaler och också via sociala medier så småningom. Tanken är självklart att projektet också ska fungera som inspirationskälla och idéhjälp till andra klubbar runt om i landet.

– Tanken från början var att vi skulle utse fem-sju klubbar men med det engagemang, kompetens och vilja som uppvisades hos de utvalda klubbarna gjorde att vi inte kunde välja bort någon utan utökade till åtta, berättar Lundström.

Pilotklubbarna kommer att presenteras i samband med SGF & GAF-seminariet vid Helsingborg Open 4 september och arbetet startar sedan i mitten av oktober med det första utbildningstillfället.

De utvalda pilotklubbarna är:
Allerum GK
Barsebäck Golf & CC
Bokskogens GK
Chalmers GK
Haverdals GK
Lundsbrunns GK
Piteå GK
Östersund-Frösö GK


Text: Martin Strömberg • 2015-08-05
FöljaNyheter
Scroll to Top