Det var kallt och blåsigt under rond 3 men Maria McBride och Anna Nordqvist finns med i toppen av British Open. Foto: Getty Images

Följa

McBride briljerar

TURNBERRY. Efter rond 1 var Maria McBride delad 136:a. Nu är hon och Anna Nordqvist på tolfte plats inför British Opens avslutning.

Text: CM Hellsten • 2015-08-01 Uppdaterad 2015-08-01

Women's British Open

Bild 1116654

Datum: 30 juli-2 augusti.
Plats: Trump Turnberry Resort, Ayrshire, Skottland.
Prissumma: $ 3 000 000.
Vinnare: Mo Martin (2014).

Startfält

Tee Times

Rolex Rankings

Leaderboard

 

Efter tolv spelade hål i torsdags var Maria McBride nio slag över par. Hon var på väg ut ur British Open innan majorn knappt ens hade hunnit starta. Hon stoppade dock blödningen med två birdies på vägen in men 79 slag (+7) placerade henne på en delad 136:e plats.

När rond 2 inleddes var vädret som värst och förutsättningarna för ett avancemang de sämsta tänkbara.

Men hon svarade som bekant för en formidabel fredag – 66 slag.

På lördagen fortsatte framgångssagan. Maria McBride verkade inte bry sig det minsta om hur tuffa förhållanden det faktiskt var där ute på Ailsa Course.

Efter sex inledande par tyckte hon att det var dags att slå till med eagle.

Hur det gick till?

– Jag slog en jättebra drive och hade bara en wedge kvar men så pushade jag den lite så att den ner gick i bunkern. Men så satte jag bunkerslaget… Det är ungefär så man spelar sjuan…

På hål nio kom dock första misstaget sedan hål 12 i torsdags – en dubbelbogey.

– Jag fyrputtade… Det var ju inte så att jag tappade spelet utan det handlade helt enkelt om dålig puttning. Jag och min caddie (Lee Griffiths) sa att par efter nio hål i dag, trots allt var rätt bra.

Sedan levererade Maria McBride igen och avslutade ronden med tre birdies för 69 (-3).

Inne vid klubbhuset var hon två slag under par totalt och delad tia – sex slag från täten.

När ronden var över ville media från hela världen prata med svenskan som fick förklara veckans förvandling och att vändningen kom efter det där rangepasset med David Leadbetter i torsdags eftermiddag.

– Jag har inte känt mig riktigt bekväm från tee men så vi testade en grej med höften och så hittade vi tillbaka till den där lilla känslan från när jag spelade bra tidigare i år och slutade fyra i Texas och topp-10 i Atlantic City. Då började jag känna mig mer bekväm och så kom allt det andra som en följd av det. Egentligen borde vi ha hittat den där känslan en dag tidigare…

Maria McBride har själv svårt att smälta de senaste dygnens utveckling på Turnberry.

– Efter tolvan i torsdags var jag nio över par och nu är jag plötsligt två under. Det är ju sånt här som gör spelet så roligt och frustrerande – du vet aldrig vad som väntar där ute när ronden startas. Det kändes naturligtvis väldigt bra efter gårdagen och jag spelade solid golf idag.

Var det tuffare förhållanden?

– Ja, till en början var det nog det. Åtminstone fram till det att vi kom till hål 8 och 9 då vinden vände och regnet kom in. I går var det tuffare med tanke på att vi hade regn hela tiden. Jag spelade väldigt bra sista nio och hade fina chanser på 16, 17 och 18. Förhoppningsvis kan det fortsätta i morgon.

Hur ser du på rond 4?

– Jag måste definitivt gå två, tre under par och sedan får man se hur långt det räcker. Jag kommer absolut att vara nervös men jag tar det som en positiv grej. Är man inte nervös i sådana här situationer så kanske man inte har samma passion för spelet som borde ha.

Du var med i British Open på just Turnberry redan 2002 – har du någon nytta av den erfarenheten nu?

– Jag känner ju till banan men allt beror så mycket på hur vädret blir.

Och det fick du lära dig under studietiden i Skottland…?

– Ja, absolut. Jag kanske har lite mer koll på hur bollen går i vinden. Jag ser verkligen fram emot morgondagen. Jag älskar den här banan, jag har en bra strategi för att mig runt. Det är verkligen roligt att vara med i toppen och ha en chans till topp-10.

Bild 1116650
Foto: Getty Images
Anna Nordqvist slår andraslaget på öppningshålet under rond 3.

När rond 3 så småningom summerades var Maria McBride tolva i resultatlistan.

En plats hon delar med… Anna Nordqvist.

Sörmländskan hade det kämpigt i den tuffa vinden och under första nio blev det fem bogeys samt två birdies.

Men i slutet av rundan blev vädret bättre och Nordqvist sken i kapp med solen och noterade tre birdies under de fyra sista hålen.

Hon kom in på 73 (+1).

– Skönt att få avsluta starkt efter sex koppsnurrar. Jag slog jäkligt bra puttar men de ville inte gå i.

Frustrerande?

– Ja. Framför allt när vädret var som tuffast. Det känns ändå som att jag gjorde en hel del bra saker där ute trots att det blev många bogeys. Jag var inte riktigt med bra från tee i dag för att kunna sätta mig i position men samtidigt gav jag aldrig upp och fick betalt via en bra avslutning.

Anna Nordqvist och Maria McBride är med 214 slag (-2) totalt sex slag bakom sydkoreanskan Jin Young Ko och Teresa Lu från Taiwan som delar förstaplatsen.

Bild 1116652
Foto: CM Hellsten
Caroline Hedwall skriver autografer efter lördagens runda.  

Precis när himlen öppnade sig på eftermiddagen och regnet öste ner över Turnberry så kunde Caroline Hedwall springa in och söka skydd i baracken där scorekorten signeras.

I dag innehöll det 75 slag (+3).

– För en gångs skull hade jag lite flyt som hann spela klart… Jag trodde att regnet skulle passera oss men jäklar vad det regnar nu.

Om lördagens rond säger hon så här:

– En borttappad boll och så ett vattenhinder – kostsamma misstag. Annars hade jag kommit in på +1 och det hade varit riktigt bra under de här förutsättningarna. Det var en hårdare vind i dag. Jag kämpade på riktigt bra och +3 är helt okej med tanke på förutsättningarna – men det borde ha varit bättre.

På 15:e hålet fångades bollen av en stormvind och försvann spårlöst.

– Men då gjorde jag i alla fall birdie på andrabollen. Jag är jättenöjd med att jag börjar hitta spelet igen och att jag lirar bra golf. Nu njuter jag mer av att vara där ute eftersom jag känner att jag kan. Tidigare har jag spelat mer för att undvika missar men nu vågar jag verkligen svinga ut, särskilt med drivern som jag har slagit fantastiskt bra och kunnat utnyttja här.

Fanny Sunesson är med som rådgivare under veckan på Turnberry – vad har hennes närvaro betytt?

– Framför allt har vi pratat banstrategi och rätt mycket om att när jag kommer upp till slagen och inte känner mig bekväm så hinner jag visualisera missen. Det gäller att byta ut den tanken. Det har hjälpt jättemycket.

Med 222 slag (+6) totalt är Caroline Hedwall delad 44 efter tre ronder.

Vad vill du göra i morgon för att vara nöjd?

– Kan jag få en runda under par vore det skönt men är det lika blåsigt på söndagen så är det skapligt med par.  


Text: CM Hellsten • 2015-08-01
FöljaNyheter
Scroll to Top