Anna Nordqvist blev bästa svenska i British Open på Turnberry. Nu väntar semester i Eskilstuna. Foto: Tristan Jones/LET

Följa

Majorskan Nordqvist

TURNBERRY. Anna Nordqvist har fem topp-10-placeringar på de sex senaste majortävlingarna. I British blev hon delad sjua.

Text: CM Hellsten • 2015-08-02 Uppdaterad 2015-08-02

Women's British Open

Bild 1116711

Datum: 30 juli-2 augusti.
Plats: Trump Turnberry Resort, Ayrshire, Skottland.
Prissumma: $ 3 000 000.
Vinnare: Inbee Park.

Slutresultat

Rolex Rankings

 

Precis som 2011 kom Anna Nordqvist till British Open utan en ordinarie caddie. Under tisdagens pro-am på Trump Turnberry Resort anlitade hon en lokal förmåga eftersom lillebror Mattias inte hade hunnit ansluta.

– Kent (Lindahl, mentale coachen) åkte hem i dag. Han hoppade in som caddie på Carnoustie för fyra år sedan och det var då som jag nådde mitt bästa resultat i British Open – en sjundeplats. Innan Kent åkte härifrån sa han till brorsan “att nu får du se till att slå rekordet”. Det var tufft där ute i dag med lite annorlunda vind och sista nio spelades riktigt långa men min finish var riktigt bra, säger Anna.

Nordqvist avslutade majorn på samma sätt som hon inledde den – med 69 slag (-3). Hon noterade två bogeys samt fem birdies – varav tre under de sista fem hålen.

283 (-5) totalt räckte till en… delad sjundeplats.

Precis som på Carnoustie.

– Kent har varit ett stort stöd. Jag hade inte haft de bästa resultaten inför den här tävlingen även om spelet inte kändes så långt bort. Det var också verkligen kul att jag fick avsluta fint med brorsan. Nu är hans semester slut och han ska tillbaka till skolan.

Du kan inte övertala honom att fortsätta?

– Nej. Han har gett upp så mycket för mig. De här två senaste veckorna har varit otroligt roliga. Mattias och hans tjej kom faktiskt över och kollade på LPGA-mästerskapet och där kom jag också topp-10.

Så det räcker att han bara är på plats under en major så spelar du bra…?

– Precis. Mattias är helt klart den bästa caddie jag någonsin har haft. Han är en otroligt duktig golfare. Vi spelade tillsammans innan vi åkte till Michigan för två veckor sedan – och han slog mig två, tre gånger…

Vem har du på bagen på nästa tävling?

– Efter veckans skriverier är det några som har hört av sig på Facebook och lämnat meritlistor. Jag siktar på att ha en långsiktig lösning från Evian Championmship och framåt.

På måndagen flyger Anna Nordqvist till Sverige för att träffa resten av familjen, brorsbarnen och sina kompisar.

– Det kan inte bli så mycket bättre.

Bild 1116709

Maria McBride spelade på söndagen i bollen framför Anna Nordqvist och ett tag var dalkullan blott tre slag från täten.

Efter en svängig rond kom hon dock till slut in på par, 72 slag.

Det gav 286 slag (-2) totalt och resulterade i en tolfteplats.

En enastående prestation med tanke på starten i torsdags.

Hennes caddie Lee Griffiths summerade det bäst…

– Nio över par efter 12 spelade hål innebär ju att du är ute ur tävlingen och redan sitter på ett plan på väg hem…

I stället slutade det med en prischeck på 36 870 pund – nästan en halv miljon kronor.

Mimmi:

– Jag är jättenöjd. Jag spelade väldigt bra i dag också och alla birdies satte jag upp väldigt nära. Det här var definitivt en väldigt bra come back. Det började ju riktigt dåligt första dagen men sedan vände spelet som bara blev bättre och bättre. Jag tar med mig många positiva saker inför fortsättningen.

Du skuggade täten under slutvarvet…

– Ja, jag hade koll på leaderboarden men det kändes ändå ganska långt borta. Banan spelades inte lätt men det fanns ändå många birdiechanser där ute och det kändes som att de där uppe också skulle göra birdies.

Hur högt värderar du den här prestationen?

– Det är ett jättebra bevis till mig själv och andra. Det här kanske är starten på en andra, sista våg innan jag packar ihop. Hur jag ser på framtiden? Det är väl bäst att säga att jag fortsätter på obestämd tid… Som året började kände jag att det här kanske var den sista säsongen men nu har jag haft ett par bra tävlingar och har därmed kortet klart till nästa år. Jag fortsätter så länge min familj är okej med det och så länge jag kan vara med och slåss i toppen är det värt att fortsätta.

Från och med 1 januari 2016 införs en ny regel som innebär att ett golfslag inte får slås med klubban ankrad mot kroppen.

Långa putters förbjuds inte, men de får inte ankras mot kroppen. 

– Jag vet inte riktigt hur jag ska göra. Jag känner mig inte riktigt bekväm med en kort putter och får väl försöka hitta en lösning i vinter.

Den långa puttern har Maria McBride haft i elva år. 


Text: CM Hellsten • 2015-08-02
FöljaNyheter
Scroll to Top