Oskar Bergqvist var den enda svenska spelaren under par på inledningsronden av EM i Halmstad. Foto: Elin Andersson

Följa

Tuff start för Sverige i hemma-EM

Det blev en tuff start för Sveriges i Lag-EM. Fem av sex ronder över par – och svenskarna är på tionde plats, tre slag upp till åttonde plats för spel i A-finalen. Det krävs bättre spel under onsdagen för att få spela om medaljerna.

Text: Thomas Björn • 2015-07-08 Uppdaterad 2015-07-08

Förhoppningarna var höga inför Lag-EM på Halmstad GK, Norra banan. Stämningen i laget likaså.

Men ganska snabbt stod det klart att det blir en tuff resa till spelet om medaljerna för hemmanationen.

Marcus Kinhult gick ut först av alla spelare på morgonen, 07.00. Cirka fyra timmar senare kom han in på 75 slag, tre över par, efter tre birdies, elva par och sex bogeys.

– Det långa spelet fungerade inte. Jag spred bollarna från tee. Närspelet och puttningen stämde bra, men det hjälpte inte, sa Marcus Kinhult efter ronden.

Hannes Rönneblad var näste man på tur. Han inledde med två birdies och spelade stabilt fram till tionde hålet. Det började med att han slog ned bollen i vänster greenbunker. Slog den därifrån till – höger greenbunker. Därifrån slog han den till – vänster greenbunker igen. Därifrån slog han den – till höger greenbunker igen. Därifrån slog han sig upp åt sidan, chippade in på green och sänkte putten för åtta i. Totalt blev det 76 slag, fyra över par.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, sade Kungsbacka-spelaren om sitt enda – men ack så dyrbara – bunkerbesök för dagen.

– I övrigt kändes det bra. Jag slog bollen bra och närspelet fungerade. Två-tre onödiga bogeys, kanske, men annars känns det bra inför morgondagen. Det är bara att vila, ladda, träna lite lätt, bland annat i bunkern…

Adam Blommé kom, liksom Hannes Rönneblad in på 76 slag efter en birdie, tolv par och fem bogeys.

Oskar Bergqvist, förra årets vinnare av Boys Amateur Championship – världens största tävling för amatörer under 18 år – var den av svenskarna som var hetast. 68 slag, fyra under par, efter sex birdies, tio par och två bogeys. Det var dagens näst bästa delade resultat tillsammans med ytterligare ett par spelare. Bäst av alla var dansken Morten Toft Hansen med 67 slag.

– Jag hade en bra känsla redan på uppvärmningen, vilken jag tog med mig ut på banan. Det var en stressfri sextioåtta där jag träffade sexton fairways och femton greener, säger Oskar Bergqvist och berättar vidare om dagens slag:

Fredrik Niléhn kom in på 73 slag, efter stabilt spel och en eagle på tvåan som dagens höjdpunkt.

Tobias Edén gick runt på 81 slag. Det räknas dock bort eftersom fem av sex resultat räknas med i lagresultatet. Det gör totalt 368 slag för Sverige, vilket är tre slag efter Wales som ligger på den åttonde och sista platsen för att ta sig till spel i A-finalen torsdag-lördag. Något som är fullt möjligt, enligt förbundskapten Jonnie Eriksson:

– Vi har två bra resultat, och fyra mindre bra i dag. Om det är tvärtom i morgon är vi och slåss om en plats i A-finalen. Killarna signalerar att det är nära att det ska blir riktigt bra, så det känns hoppfullt.

– Jag är nöjd med inställningen, attityden och kämpaglöden, men lika besviken på resultaten som killarna är. Det är olika saker som inte har fungerat, så jag ser det inte som någon stor förberedelsemiss.

Frankrike leder tillsammans med överraskningen Danmark, 354 slag. Trea är Irland, 355 slag.


Text: Thomas Björn • 2015-07-08
FöljaNyheter
Scroll to Top