Jordan Spieth gratulerar Zach Johnson efter särspelssegern mot Louis Oosthuizen och Marc Leishman Foto: Getty Images

Följa

Tack för showen, Spieth!

Drömmen om en majortrippel i St Andrews levde under 71,5 hål. Men till slut lyftes The Claret Jug av Zach Johnson sent under måndagskvällen

Text: Eric Franzén • 2015-07-20 Uppdaterad 2015-07-20

The Open Championship

Bild 1116246

Speldatum: 16-19 juli.

Spelplats: The Old Course, St Andrews, Skottland.

Startfält

Starttider

Världsranking

Svenskar i fältet: Jonas Blixt, Pelle Edberg, Rikard Karlberg, David Lingmerth, Carl Pettersson och Henrik Stenson.

Detroniseringen av Rory McIlroys förstaplats på världsrankingen får vänta. Och Ben Hogan är fortfarande den ende spelare som vunnit The Masters, US Open och The Open under samma säsong.
Men Jordan Spieth sålde sig inte billigt under måndagens jakt på en möjlig modern grand slam.

Återigen lyckades 21-åringen hitta bränsle i ett kostsamt misstag – denna gång en märklig dubbel på hål åtta, som han studsade tillbaka ifrån med två raka birdies. Efter att den långa birdieputten på 16 sedan fått St Andrews att skaka i grunden trodde många att Spieth minst bokat en platsbiljett rakt in i det troliga särspelet mot Marc Leishman och Zach Johnson.

Fast innan dess väntade en skakig mellanlandning vid The Road Hole. Spieths ytterst krävande parputt som efterföljdes inte av den självklara styrkedemonstration på greenen som vi vant oss att se från världstvåan.
Nu ställdes allting istället på sin spets i samma ögonblick som wedgen mot 18:e greenen slogs.
– Det var en dåligt placerad drive som resulterade i att jag inte kunde slå min lobwedge, som jag har bättre kontroll med, in mot greenen, säger Jordan Spieth.  

 Spieths väg mot majortrippeln fick i de flestas ögon ett abrupt slut i samma ögonblick som bollen började rulla bakåt och ned mot The Valley of Sin. Efter detta var världstvåan helt utlämnad till att kopiera Constantino Rocca sanslösa bedrift från 1995 och sänka sin putt från golfens kanske mest omtalade svacka.
– Jag är nöjd med hur vi kämpade där ute. Idag var en riktigt tuff dag. Jag gjorde ett mentalt misstag på åttan som verkade kosta mig nu i efterhand ihop med det som hände på 18, där jag inte gav mig själv chansen.

Det dröjde sedan inte länge innan Spieth siktades ute vid 18:e hålets green igen. Men denna gång som en av de första att gratulera Zach Johnson efter att särspelet avslutats. 39-åringen från Iowa stod som segrare i den 144:e upplagan av The Open Championship efter att Louis Oosthuizen missat den birdieputt som krävdes för att duon skulle gå ut på första hålet igen.

– Jordan gratulerade mig på 18 och sade att han var stolt över min insats. Han är en kollega och en riktigt god vän till mig. Han är 18 år yngre, vilket sätter det han var på väg att göra i perspektiv. Jag kan nog inte beskriva magnituden av det som han har gått igenom, för jag har inte varit där själv, berättar Zach Johnson under presskonferensen.

Bild 1116244

De två tidiga birdies som Johnson producerade där ihop med en viktig räddning för bogey på The Road Hole räckte för att bräda Oosthuizen och Leichman – som hamnade i ett svårt underläge efter ett tappat slag på det första särspelshålet.

– Nyckeln under denna vecka har varit tålamod och uthållighet. Under särspelet gällde det verkligen att göra det bästa av möjligheterna, eftersom de andra två killarna inte skulle låta det glida iväg, speciellt inte Louis. Han spelade fantastiskt, men båda av dem hade kunnat sitta här nu

Tidigare under måndagen var Johnson en drivande kraft i tätstriden ute på The Old Course. 66-ronden blev en slutprodukt av hans karaktäristiskt starka taktiska förmåga och den imponerande kontrollen av bollbanan i höjd- och sidled under den stundtals starka vind som drev in.

–  Jag kände att om jag kunde få lite flyt tidigt under dagen så kanske man inte visste vad som skulle kunna hända. Jag var nog -7 efter tolv hål, men trodde inte att det skulle stå sig så väl. Men jag slog bra slag. Jag skapade möjligheter. Och jag satte faktiskt några puttar. Jag drog i en på tvåan från runt tio meter vilket kickstartade min dag.

För Jordan Spieths del flyttas fokus nu mot årets tredje major. PGA Championship på Whistling Straits.

– Jag vet inte hur många som vunnit tre majors under ett och samma år. Men det har bara varit några få. Så det vore nästa mål. Jag ställer om siktet mot PGA Championship, och har först några veckor ledigt då jag kan åka hem och reflektera över det här. Det kommer inte att smärta alltför mycket, förutspår Jordan Spieth. 


Text: Eric Franzén • 2015-07-20
FöljaNyheter
Scroll to Top