Sexårige Filip Grave spelade EM i Skottland. Foto: Privat

Följa

Svenske sexåringen som spelade EM

Det är få förunnat att spela EM. Men Filip Grave från Bokskogens GK har gjort det. Och han är bara sex år.

Text: Tommie Gustavsson • 2015-07-06 Uppdaterad 2015-07-06

Det är US Kids Golf som arrangerar European Championship. Tävlingen spelas på välkända banor i Skottland och 600 barn från 50 länder kom till start den här gången.

Filip Grave deltog i 7-årsklassen, som hade 55 startande, och slutade på på 21:a plats.

– Det var jättekul att spela i Skottland. Jag träffade många jämnåriga spelare och fick flera nya kompisar, säger Filip, som spelade tre 9-håls ronder under EM-tävlingen.

Banlängden är anpassad för barn och i 7-årsklassen mäter par-5 hålen drygt 250 meter, par-4 150 och par-3 hålen mellan 70-90 meter. Och precis som proffsen spelar man utan hcp och har egen caddie. Filip Grave började träna golf redan som 3-åring i Janne Larssons golfskola för 4-7-åringar I Bokskogens GK.

– Filip brinner för golfen och vill aldrig åka hem från klubben. Han har definitivt talang, säger Janne Larsson.

Han har ju varit med och fostrat tourspelaren Peter Hanson.Och just Peter är Filips stora idol:

– Ja, han är jättesnäll. Han skrev till mig innan jag skulle till Skottland och önskade lycka till. Efteråt fick jag den bag som Peter haft när han spelade i Europalagaget.

Men vad har du gjort med den stora bagen?
– Den har jag på mitt rum. Kanske ska jag använda den när jag blir lite större, fortsätter Filip, som spelar från röd tee och fick 36 i hcp i våras.

Det gröna kortet tog han redan som 4-åring. Förra året spelade han Junior Short Game Challenge i samband med Nordea Masters. Där vann han i hcp-gruppen 36-54. Filips scorer räckte till för att kvala in till EM i Skottland. Och framgången där innebär att han nu får spela en rad andra tävlingar runt om i världen. I augusti ska han spela Venice Open:

– Filip ska få spela i Venedig också, sen får vi se hur det blir. Det går ju inte att åka runt hela världen och spela golf när man bara är sex år och inte har börjat skolan ens. Jag hoppas vi får liknande tävlingar här i Sverige. Jag vet att det är många som inte tycker man ska börja tävla när man är så här ung. Men varför ska man inte uppmuntra barn som verkligen vill tävla, säger pappa Richard Grave, som hoppas att US Kids arrangemang även kan bli verklighet i Sverige.

Och Filip har inget emot fler tävlingar:

– Nej, det är roligt att tävla. Man får nya kompisar och skärper sig lite extra. Fast han tycker också att det är roligt att träna. Speciellt med sina golfkompisar och sina tränare, inte minst med Janne Larsson.

– Ja, han ger så lätta tips.

 Däremot är inte storebror, Emil, lika intresserad.- Nej, han vill helst bada och bygga LEGO, slutar Filip, som direkt efter pratstunden på en glassbar i Malmö frågar pappa om man inte kunde åka till Falsterbo och spela. I alla fall nio hål…


Text: Tommie Gustavsson • 2015-07-06
FöljaNyheter
Scroll to Top