Teamet på Turnberry – Fanny Sunesson, caddien Jacqueline Hedwall samt Caroline Hedwall. Foto: CM Hellsten

Följa

Så ska supercaddien hjälpa Hedwall

TURNBERRY. Caroline Hedwall är inne i karriärens tyngsta svacka. För att ta sig ur den har hon vänt sig till Fanny Sunesson.

Text: CM Hellsten • 2015-07-28 Uppdaterad 2015-07-28

Women's British Open

Bild 1116479

Datum: 30 juli-2 augusti.
Plats: Trump Turnberry Resort, Ayrshire, Skottland.
Prissumma: $ 3 000 000.
Vinnare: Mo Martin (2014).

Startfält

Tee Times

Rolex Rankings

Leaderboard

 

Det är tisdag förmiddag och Turnberry visar upp sig från en tämligen lugn sida. Det härdiga regnandet har tagit en tillfällig time out och nationsfanorna på flaggstängerna vajar inte alls. Det är vindstilla.

Caroline Hedwall har precis avslutat ett pass på puttinggreenen och promenerar bort mot klubbhuset.

Vid sin sida har hon tvillingsystern Jacqueline som bär bagen och så en konsult – Fanny Sunesson.

Supercaddien är på plats som rådgivare och kommer att följa Caroline Hedwall från andra sidan repen.

– Det ska bli jättekul att samarbete med Fanny. Vi kom överens om att det är lika bra att hon följer med ut på en tävling, för det är på banan som man kan göra mest nytta. “Jacqo” får en fantastisk utbildning med tanke på Fannys caddie-erfarenheter medan jag och Fanny pratar strategi och mentalt, säger Caroline.

Vad kommer Fanny att betyda?

– Framför allt handlar det strategimässigt hur man tittar på en bana och förbereder sig inför en tävling. Där går det säkert att spara flera slag på att göra den biten bättre.

Det var efter fjolårets Evian Championship som Caroline Hedwall begav sig till Tyskland för ett evenemang på Solheim Cup-banan St. Leon Rot. Där fanns även Fanny Sunesson med.

Duon började prata.

– Då väcktes tanken och jag kände direkt att jag nog kan lära mig väldigt mycket av henne och i mars tog vi ny kontakt.

Hur långsiktigt är arbetet?

– Vi har sagt att vi ska testa det här året ut och sedan får vi se vad som händer. Jag ser många caddies som går banan men så undrar man lite vad de egentligen gör där ute. Många gör det nog bara för showens skull. Men Fanny var en av dem som la ner extremt mycket tid på banan och hon hade verkligen stenkoll. Jag gillar noggrannhet – så hon var absolut den bästa personen att ta in.

I Solheim Cup i Colorado 2013 skrev Caroline Hedwall historia och blev första spelare att vinna fem matcher.

Sedan kom skadan 2014.

– Den har hängt med och har varit jobbig att ta sig tillbaka ifrån. Jag har aldrig varit i en svacka tidigare i min golfkarriär, men det är jag nu. Det gäller bara att ta sig ut. Det är jäkligt jobbigt men när jag väl tar mig tillbaka kommer jag att ha nytta av den här erfarenheten. Titta bara på Henrik Stenson. Han har varit djupt nere, men är på toppen nu. Det är sånt jag tittar på och får inspiration från.

När Caroline Hedwall beskriver spelåret 2015 använder hon ett ord:

– Kass. Det har varit dåligt. Alla hamnar i svackor och nu har det varit tungt under en period. Jag vet att vändningen är nära men det gäller att bara ha tålamod. Det är kanske lite osäkerhet som smyger sig på och en otydlighet mot mig själv. Det frustrerande är att jag vet att jag slår bollen hundra gånger bättre i dag men kanske är det just det som är problemet – att jag söker perfektion för mycket. Jag undrar också vad det är som gör att jag kan skjuta 66 ena dagen och 81 den andra.

Så hur går då tankarna inför British Open på Turnberry?

– Inför den här veckan känner jag att det kan gå riktigt bra eller så går det åt h*lvete… Men då får det göra det. Det gäller bara att lita på det jag gör, lira golf, ha kul och så får vi se vad det tar mig.

Caroline Hedwall anlände till Skottland på söndagskvällen och hann med tolv hål under måndagen.

– Då blåste det en och en halv, två klubbors vind. Det är lite det jag hoppas på den här veckan – jag tycker det är kul när det blåser.

Intryck av banan?

– Jag tycker att Turnberry är en av de roligaste linksbanorna som jag har spelat. På St Andrews går första nio rakt ut och man vet var man har vinden, här byter man vinklar hela tiden, så det kommer att bli extremt viktigt att hålla koll på vinden den här veckan. Därför är det ännu bättre att Fanny är med.

I september är det återigen dags för Solheim Cup.

– Naturligtvis vill jag spela. Det ska ju till ett mirakel för att jag ska kvala in mig i laget så jag får som vanligt förlita mig på ett wild card. De problem jag har mentalt i en slagtävling är inte samma i match och jag slår bollen jäkligt bra och känner mig därför redo för ett Solheim.

Med tanke på succén senast – räknar du med ett wild card?

– Nej, absolut inte. Det är många som har spelat bra och jag vill försöka visa framfötterna. Jag har tre tävlingar på mig att göra det. Där jag befinner mig är det ingen idé att sätta mer press på mig själv utan jag får försöka vända på spelet och så går det per automatik. Det är likadant med nästa års OS-golf. Det vore en dröm att spela i Rio.

25 augusti tar kapten Carin Koch ut Solheim Cup-truppen. På tisdagen fick Caroline Hedwall i alla fall vara med och prova ut klädkollektionen inför matchen mot USA.

Ett gott tecken?


Text: CM Hellsten • 2015-07-28
FöljaNyheter
Scroll to Top