Allt fler klubbar börjar nu ta betalt för avhopp eller sena avbokningar. Foto: David Källman

Följa

Nu kan ditt avhopp från starttiden kosta

Allt fler svenska golfklubbar skärper sina bokningsregler. Att utebli från en inbokad golfrond kan kännas rejält i plånboken framöver

Text: Eric Franzén • 2015-07-01 Uppdaterad 2015-07-01

En inställd golfrond är också en golfrond. Ja, tillåt oss att travestera Ulf Lundells smått klassiska citat från 1990-talets början, efter en planerad spelning i Hultsfred som aldrig blev av. Även den som inte utnyttjar sin bokade starttid kan få se bankkontot minska med ett antal kronor, utan att en enda gapwedge smekts iväg.

Allt fler svenska klubbar och anläggningar har börjat tillämpa en “no show”-avgift i sina bokningsregler. En spelare som inte avbokat sin starttid innan angiven deadline riskerar då att bli debiterad hela eller en del av greenfeeavgiften. Företeelsen är givetvis inte unik för golfen, utan bottnar i samma riktlinjer som sedan lång tid används vid bokning av hotellrum eller flyg- och tågbiljetter. Att svenska golfklubbar börjat strama till bokningsreglerna ska i förlängningen minska det ekonomiska svinn som riskerar att uppstå när alla platser i bollarna inte fått möjlighet att fyllas.

– Vi har en no-show-avgift på 200 kronor per starttid som inte avbokats före 08:00 samma dag. Men den tillämpas med fingertoppskänsla från vårt håll, säger Göran Tyrsing, marknads- och försäljningschef på Ringenäs Golfklubb i Halmstad.

Det är dock inte vanligt sällskapsspel av medlemmar och gäster som tidigare stått för den högsta frekvensen av no show i detta fall.

– Den kategori som misskötte sig mest frekvent var “ligorna” i klubben. Det är gäng på kanske 20 stycken där de bokade upp fem bollar, men kanske bara 16 personer kom. De bokade då av en av bollarna kanske en timme innan, och då är det för sent för andra medlemmar att utnyttja den. Därför har vi också infört en avgift på 30 kronor om man bokar en vecka innan, vilket gör att man kollar efter vilka som ska vara med och spela.

Har avgifterna medfört att avbokningarna sköts bättre?

– Ja, det har blivit mycket bättre. Både genom no show-avgiften och förbokningsavgiften. Sedan har man väl fått utstå någon kommentar om att vi är snåla eller elaka. Men systemet fungerar bättre, säger Tyrsing.

Hundralapparna som kan debiteras av Ringenäs ligger i linje med vad många andra svenska klubbar väljer att ta ut för en starttid som inte avbokas enligt utfästa regler.

På Bro Hof utanför Stockholm tillämpas en något stramare modell som hittills varit vanligare på premiumanläggningar utanför landets gränser. Här kan starttider förbokas, med obligatorisk förbetalning, i Min Golf upp till 90 dagar före spel. Den som avbokar max fyra veckor innan spel får tillbaka hela summan, medan 50 procent återbetalas när max två veckor återstår. Ställs ronden in vid en senare tidpunkt förfaller hela beloppet.

– Vi har kört det sedan i fjol, utan några som helst problem. Golfen har befunnit sig i någon dvala där man kunnat ställa in sin bokade runda samma dag om man tittat ut genom fönstret och varit lite missnöjd med vädret. Det förlorar golfanläggningar affärer på. Ska man ha en golfbana i toppskick med tillhörande bra service måste det finnas tydliga bokningsregler, säger Peter Nyberg, vd på Bro Hof Slott GC.

Svenska Golfförbundet ser positivt på att allt fler klubbar använder sig av no show-avgifter.

– Vi tycker att man över tid måste jobba mot förbetalning av bokningar, åtminstone av attraktiva tider, samt att man beivrar de spelare som inte dyker upp. I andra situationer än golfen är människor rätt vana att betala vid tillfället man bokar. Sedan måste man lösa hur man hanterar detta när det uppenbart är dåligt väder, så att det finns ett schyst regelverk kring det – med eventuell återbetalning, säger Gunnar Håkansson, generalsekreterare på SGF. 

Fotnot: Texten tidigare publicerad i Svensk Golf #5.


Text: Eric Franzén • 2015-07-01
FöljaNyheter
Scroll to Top