Anna Nordqvist och Jesse Karlsson. En ny konstellation som drömmer om seger i US Open. Foto: Getty Images

Följa

Nordqvists majorjakt – med svenskprofil på bagen

Det är sex år sedan Anna Nordqvist vann en major. Nu drömmer hon om ännu en. Med en svensk profil på bagen. Svenska Golf kan berätta att hon sparkat sin förre caddie - och plockat in Jesse Karlsson.

Text: Tobias Bergman • 2015-07-06 Uppdaterad 2015-07-06

US Women's Open

Bild 1115882

Speldatum: 9-12 juli, 2015.

Spelplats: Lancaster CC, Pennsylvania, USA.

Titelförsvarare: Michelle Wie, USA.

Startfält

Världsranking

Anna Nordqvist har etablerat sig i den absoluta världstoppen och blivit ett namn som nämns med respekt av konkurrenterna.

I år har hon spelat 14 tävlingar på världens bästa proffstour och varit bland de 26 bästa i 13 av dem – och inte missat en enda kvalgräns. Som kronan på verket plockade hon dessutom hem ShopRite LPGA Classic, som var hennes femte seger på LPGA.

Så att formen är på topp inför veckans US Women’s Open på Lancaster GC i Pennsylvania är det ingen tvekan om.

– Formen känns bra! Jag känner mig taggad och är beredd att ta upp fajten med övriga spelare om segern, sen får vi se hur det långt det räcker, säger hon till Svensk Golf.

Dessutom har världssjuan Nordqvist bestämt sig för att hjälp av en svensk caddieprofil, i hopp om att utveckla sitt spel en nivå till. Svensk Golf kan nämligen berätta att Johan “Jesse” Karlsson, som har många år på Europatouren med bland annat Peter Hedbloms bag, blir ny caddie åt Nordqvist den här veckan.  

– Jag valde att avbryta mitt samarbete med den caddie jag haft de senaste två åren efter den senaste tävlingen. Förbundskapten Katarina Vangdal var verkligen hjälpsam där som släppte Jesse från ett planerat uppdrag med pojklandslaget på EM i Finland den här veckan.

Om US Open bara blir starten på ett mer långvarigt samarbete återstår att se.

– Jag har jobbat med Jesse tidigare, under ett par tävlingar på Europatouren 2011, och han har visat intresse för att cadda under åren. Vi provar nu den här veckan, säger Nordqvist.

Vad tror du han kan betyda för ditt spel?
– För mig är det viktigt att jag och min caddie har en bra kommunikation på banan, att jag känner förtroende för caddiens kunskaper och att caddien tar ansvar för sina områden, såsom banan och greenerna, så jag kan fokusera på mitt jobb.

28-åringen gick sitt första inspelsvarv på banan under måndagen och vet ännu inte riktigt vad som är att vänta – och hur kravspecifikationen för en eventuell seger ser ut. Men hon vet att hon kommer att behöva tålamod och hög energinivå – precis som vanligt i US Open.

– Det gäller att samla energi eftersom den här veckan kommer att kräva mycket både fysiskt och mentalt. Det är stort massmedialt intresse och mycket som händer runt omkring själva spelet. Publikmässigt är det också en av de största tävlingarna.

Många ser på US Open som den tyngsta titeln för er – hur värderar du tävlingen?
– Det är absolut den största tävlingen på LPGA-touren, det ser vi inte minst på prispengarna, vilket betyder att även sponsorerna anser det som den största tävlingen. I och med att USGA, det amerikanska golfförbundet, arrangerar tävlingen så blir också statusen större.

Det har gått sex år sedan hon vann sin första och hittills enda majortitel.

Kan det här vara veckan hon dubblar skörden?


Text: Tobias Bergman • 2015-07-06
FöljaNyheter
Scroll to Top