På onsdagen kunde Anna Nordqvist genomföra ett inspelsvarv med sin bror som caddie. Foto: David Cannon/Getty Images

Följa

Nordqvist: ”Tajmingen var inte den bästa”

TURNBERRY. Inför senaste majorn bröt Anna Nordqvist med sin caddie. Hon söker fortfarande efter en permanent lösning.

Text: CM Hellsten • 2015-07-28 Uppdaterad 2019-12-11

Women's British Open

Datum: 30 juli-2 augusti.
Plats: Trump Turnberry Resort, Ayrshire, Skottland.
Prissumma: $ 3 000 000.
Vinnare: Mo Martin (2014).

Startfält

Tee Times

Rolex Rankings

Leaderboard

 

Klockan är närmare tre på eftermiddagen när Anna Nordqvist tar trapporna ner från det pampiga klubbhusets andra våning. Där uppe har hon och den mentale coachen Kent Lindahl precis avslutat en session inför säsongens tredje major. Duon har pratat psykologi i rummet som döpts till The Duel in the Sun efter den klassiska kampen som utspelades på Turnberry 1977.

Svenskan, som precis backat två steg på Rolex senaste ranking och just nu är världens elfte bästa spelare, saknar en viktig pjäs.

En permanent caddie.

Jason Gilroyed som hon arbetat med i två år fick lämna jobbet tidigare i somras.

– Jag bröt med honom för att hitta en bättre långsiktig lösning och söker fortfarande efter en ny. Tajmingen var inte den bästa med tanke på att det var veckan före US Open.

Orsaken till uppbrottet?

Nordqvist förklarar:

– Jag jobbar otroligt hårt. Hela det team som jag har runt omkring mig är oerhört målmedvetna och pushar mig för att bli bättre hela tiden. De som ledare vill också bli bättre för att hänga med i utveckling. Det var väl det som jag kände med min gamla caddie – han hade varit ute i många år och blivit lite bekväm av sig, lite lat. Jag vill ha en caddie som inspirerar, jobbar hårt och vill bli bättre som ett team.

Jesse Karlsson, som varit caddie åt flera svenska spelare på European Tour – senast Peter Hedblom, åkte över till Lancaster Country Club och hoppade in under US Open.

– Det var tufft att ha en ny caddie på US Open och jag valde att inte fortsätta med Jesse, säger Anna.

Varför inte?

– Det är mycket som ska klicka för att du ska hitta en caddie som du trivs med och känner dig bekväm med och det stämde väl inte riktigt för oss.

Tisdagens pro-am genomförde Nordqvist med en lokal caddie.

– Det var vindstilla där ute i dag och det var väl så snällt som vi kommer att se banan den här veckan. Den lokale caddien sa att det här var det mjukaste som de hade sett Turnberry på många år. Det har regnat hela sommaren. Banan är jättefin, en av de bästa linksbanorna som jag har spelat, men den spelas lång för en av drivarna fick två, kanske tre yards rull… Banan blir definitivt längre när det inte är så mycket rull. När banan blir längre så står jag där med en del järnfyror in mot green på par 4:or och det brukar jag inte alltid ha. Det blir svårare att placera en järnfyra än om man har en kortare klubba.

På tisdagseftermiddagen anlände dock Annas bror Mattias till Skottland.

Han kommer att bära bagen under British Open.

– Lillbrorsan är den bästa caddie som jag någonsin har haft. Jag känner mig otroligt bekväm med honom, han kan mitt spel – så det blir svårt att hitta någon som påminner om honom. Han sommarjobbade med mig på touren 2013 och jobbade bland annat under US Open. Han är otroligt omtänksam och själv en väldigt duktig spelare. Han utbildar sig dock till byggnadsingenjör, har ett år kvar i skolan och ska sedan jobba – så det här är ingen långsiktig lösning.

När har du en ny permanent caddie?

– Förhoppningsvis före Evian Championship. Det är några som har visat intresse eftersom jag spelat bra i år men för mig är det viktigt att hitta rätt matchning och inte bara ta första bästa caddie. Jag är ganska lugn som person så det gäller att hitta någon med liknande egenskaper. Det här är inget man vill göra mitt under en säsong för det tar så mycket energi – ännu en major och en ny caddie…

Fram till den missade kvalgränsen i US Open hade Anna Nordqvist fyra raka topp-10-placeringar i majorsammanhang.

Hur skulle det vara att vinna en major igen efter sex år?

– Otroligt stort. Det är ett av mina stora mål som jag jobbar väldigt hårt för. Konkurrensen är stentuff och som golfare är det den ultimata utmaningen att försöka vinna en av de stora tävlingarna. Jag lyckades göra det 2009 och det kanske inte finns något som slår den segern med tanke på min dåvarande position. Samtidigt har jag varit ute på touren några år, har jobbat väldigt hårt och haft mina ups and downs. Därför skulle det kanske betyda ännu mer nu. Jag är oerhört stolt över att redan ha en majortitel och det är något som jag kommer att titta tillbaka på karriären och se som en fin prestation.

Vad krävs för att vinna här på Turnberry?

– Det gäller att ha fyra stabila dagar och hålla sig borta från höga scorer och minimera misstagen. Par 5:orna kommer att bli avgörande beroende på vinden. I dag nådde jag tre stycken. Om det blir blåsigt så gäller det att missa på rätt ställen, sätta sig i position. Det gäller att ha lite tur också, kanske få en bra studs, kanske missa en bunker eller åtminstone få ett bra läge i en bunker. Och ha stort tålamod under veckan.

Säsongens höjdpunkt hittills är triumfen i ShopRite LPGA Classic i slutet av maj.

– Det har varit ett jämnt år, jag har haft chansen att vinna ett par gånger och lyckades göra det i Atlantic City. Jag spelade också bra på de första två majortävlingarna. Jag har höjt min lägstanivå ett snäpp, mycket går framåt och jag jobbar långsiktigt och mot Rio nästa år. Jag är otroligt sportintresserad och har följt många OS och det skulle vara stort för mig att få representera Sverige i ett olympiskt spel.

Först ska hon dock försöka erövra British Open.

Majorn har föregåtts av ett storbråk mellan Turnberrys ägare Donald Trump och LPGA Tour.

Hur ser du på dispyten?

– Jag följer inte sånt där direkt… Vi hade ett möte med LPGA för någon vecka sedan och jag hade inte riktig koll på vad som hade hänt och sedan sa mamma att det var värsta bråket… Mike Whan (LPGA-chefen, red.anm.) gjorde dock inget sken av att det var något bråk. Donald Trump är Donald Trump. Jag vet inte riktigt om jag skulle rösta på honom om jag fick chansen… men Turnberry är en fin bana och just att vi får möjligheten att spela här betyder mycket för damgolfen.

Anna Nordqvist inleder rond 1 på torsdag klockan 13.10 svensk tid. Hon får sällskap av två andra majorvinnare – Kinas Shanshan Feng och sydkoreanskan So Yeon Ryu. 


Text: CM Hellsten • 2015-07-28
FöljaNyheter
Scroll to Top