Engelsmannen Joe Miller är longdrivingens motsvarighet till Rory McIlroy enligt Johan Tumba Foto: Niclas Dovsjö

Följa

EM Longdriving

Längden och volymen är i fokus när EM i Longdriving avgöras på PGA National i helgen.Och alla har chansen att bli Europamästare.

Text: Martin Strömberg • 2015-07-30 Uppdaterad 2015-07-30

Till helgen blir det fullt ös ute på PGA National i Bara och kontrasterna mot när slagspelsmästerskapet Nordea Masters avgörs lär bli enorma. Europamästerskapet i Longdrive avgörs i fem klasser: Öppna klassen, damklassen, senior +40, supersenior +50 och en amatörklass där vem som helst kan ställa upp och mäta sig med proffsen.

Alla som känner att det har vad som krävs är välkomna ut och testa sina längder mot Europaeliten. På lördag klockan 8.00 börjar kvalet och för 150 kronor får man chansen med fem kvalbollar.

– Vi vill att så många som möjligt ska komma ut och testa och det finns säkert några oupptäckta stjärnor därute som kan ha rätt längder i kroppen, säger arrangören och försvarande mästare i två klasser, Johan Tumba.

I Open-klassen heter den försvarande mästaren och givna förhandsfavoriten Joe Miller. Britten är jämnast och bäst över tid men han kommer inte att få titeln gratis, utmanarna står på kö.

– Miller är longdrivingens Rory McIlroy skulle jag vilja säga. Han är bäst men det innebär inte att han vinner jämt, säger Tumba.

Bild 1116555

Foto: Niclas Dovsjö

Bland utmanarna kan nämnas Maurice Allen som leder rankinglistan på Long Drivers Europaen Tour (LDET) samt ett kompetent gäng britter med Scott Beaven och John McSloy i främsta ledet.

För svensk del ställs hoppen i Open-klassen kanske främst till Alex Cedervall, Carl-Johan Hellström och David Kvist, som alla gjort vettiga resultat i år.

– Vi har ju ingen föranmälning så det är lite svårt att veta exakt vilka som kommer men jag vet att intresset är stort och att de flesta med bra hastighet i klubban kommer att vara med, säger Tumba, som uppmanar publiken att komma på söndag klockan 16 då den stora finalen drar igång.

– Har man aldrig sett golfens gladiatorer så är detta ett jättebra tillfälle. Det kommer att bli hög musik och en riktigt trevlig folkfest och alla är hjärtligt välkomna vare sig man vill prova på eller bara titta.

I damklassen har vi en svensk favorit i Jessica Wallström som ska försöka försvara sin titel från förra året.

Bild 1116557

Foto: Niclas Dovsjö

Rangen på PGA National går lite svagt uppför och är ganska mjuk vilket gör publikupplevelsen bättre då man kan se bollarna hela vägen men det gör att resultaten kanske inte blir riktigt lika långa som på vissa andra ranger. Tumba tror ändå att man kan få slag upp mot 350 meter.

– Joe Miller var och nosade på andra sidan rangen ifjol så vi får väl se vad det blir för förhållanden i år, avslutar Tumba.

Johan Tumba vann själv de båda seniorklasserna ifjol och när tävlingen väl sätter igång kommer han att ge järnet. 

Och det kommer att höras över hela Skåne.


Text: Martin Strömberg • 2015-07-30
FöljaNyheter
Scroll to Top