Marcus KInhult vände och vann sin match när Sverige tog brons i hemma-EM Foto: Ulrika Jorsell

Följa

Brons och silver i EM

Sverige tog brons i Lag-EM-laget herrar – efter en monsterputt för birdie av Marcus Kinhult på artonde.

Text: Thomas Björn • 2015-07-11 Uppdaterad 2015-07-11

Det har varit täta matcher hela veckan för det svenska laget på Halmstad GK. Så även under lördagen när England stod för motståndet.

1-1 var ställningen efter förmiddagens foursume-matcher.

Marcus Kinhult och Adam Blommé förlorade mot Jimmy Mullen och Ashley Chesters med 1/0. Hannes Rönneblad och Fredrik Niléhn följde upp genom att göra processen kort mot Ashton Turner och Sean Towndrow: 6/5.

I singlarna drog England ifrån i två matcher, och Sverige i två. Nyckelmatchen såg länge ut att stå mellan Adam Blommé och Ashley Chesters, där den senare avgick med segern på sjuttonde efter en birdie. De flesta i den månghövdade publiken på sommarsoliga Halmstad GK trodde nog att det därmed var över för Sverige.

Men då klev Markus Kinhult, rankad trea i amatörvärlden, in i handlingen. Skaftö-sonen var fyra ned efter åtta hål mot Ben Taylor, men kämpade sig tillbaka till lika inför artonde. Båda placerade utslagen mitt i fairway. Kinhult slog först – med en kuliss av flera hundra färgglada människor bakom sig – och placerade inspelet sju meter långt, i kanten av greenruffen, och gav sig själv en svår nedförputt. Engelsmannen Taylor placerade sitt inspel åtta meter kort flaggan på greenen. 

Engelsmannen puttade därmed först – i koppkanten och ut! 

Kinhult fick hjälp att läsa greenen av tillfälliga caddien Oscar Bergqvist, vars match var slut. En vinnande duo visade det sig, för snart 19-årige supertalangen från norra Bohuslän satte den mitt i kopp till publikens jubel!

– Jag såg att det var lite motgräs i ruffen, och att linjen gick höger vänster efter foregreen. Jag försökte bara behålla lugnet inför putten. Det var en skön känsla när jag såg den gå i kopp, sade Marcus Kinhult en kort stund efter monsterputten. 

Samtidigt höll både Hannes Rönneblad och Fredrik Niléhn i sina matcher – och plötsligt var bronspengen Sveriges!

Det stockade sig i halsen på förbundskapten Jonnie Eriksson när han summerade bronsmatchen – och veckan:

 – Jag är oerhört stolt över alla killar. Jag tror och hoppas att de tar med  sig denna upplevelse in i framtiden, som golfspelare och som människor – och att de njuter av den och lär sig något! Det har varit otroligt roligt, spännande och väldigt mycket bra spel.

I finalen kopplade Skottland strypgrepp på Danmark redan på förmiddagen – genom vinster i båda foursome-matcherna, 7/5 och 1/0. Segersiffrorna för Skottland blev till slut 4-3. 

Därmed upprepade sig historien, som ett svenskt popband sjöng i ett annat EM 1974 – nämligen Schlager-EM: Skottland vann även senast Lag-EM avgjordes i Sverige – på Halmstad GK 1985 – efter finalvinst över Sverige med bland andra Jesper Parnevik i laget.

 

Finalen mellan Sverige och Tyskland i Pojk-EM på Pickala Golf utanför Helsingfors blev en riktig rysare. 

Sverige kopplade greppet genom att vinna båda foursome-matcherna på förmiddagen – och behövde därmed “bara” vinna två av fem singelmatcher på eftermiddagen för att ta hem guldet.

Efter nio hål var Sverige upp i en match, lika i tre och ned i en. 

Gustav Andersson förlorade den första matchen på 18:e. Felix Pålson förlorade på 15:e och därmed var ställningen 2-2. 

Tim Widing spelade fantastisk golf men fick se sig besegrad på 17:e. Marcus Svensson slog ett fantastiskt andraslag från ett svårt läge på 18:e och var därefter nära att sänka putten för att vinna sin match, men matchen gick till särspel. Medan Marcus Svensson spelade särspel vann Joacim Åhlund sin match på 18:e efter en riktigt bra parräddning från ruffen till höger om green. 

Marcus var nära att avgöra på ettan, trean och fyran men fick se sig besegrad på femte särspelshålet. 

Därmed blev det en silvermedalj, men med mycket smak av guld.

Bild 1115980

Förbundskapten Carl Magnusson var stolt över sina spelare när han summerade veckan i Finland:

– Killarna har uppträtt fantastiskt mot varandra, publiken, motspelare och funktionärer – och de lämnar Finland med en grym erfarenhet av att spela mästerskapsgolf på högsta amatörnivå. Hur de har agerat i både medgång och motgång är något de kommer ha stor nytta av i sina framtida golfkarriärer. 

Carl Magnusson ser EM-äventyret som bästa möjliga utbildning för de unga spelarna.

– Att representera sitt land i mästerskap, och få uppleva hur det är att spela en jämn EM-final, är den bästa utbildningen som går att få när du strävar mot nästa nivå och framtida toursegrar. 

Svenska lagets kapten Felix Pålson reflekterade några timmar efter finalen: 

– Vi klev ut med en attityd som i princip gör att det ska vara omöjligt att besegra oss med tanke på vilket fruktansvärt bra lag vi är. Ändå måste vi tyvärr konstatera att tyskarna hade vad som krävdes just i dag. Att bli besegrad på det femte särspelshålet gör självklart väldigt ont i både kropp och själ – du tror i princip att du är död. Känslan är ändå att vi är bäst på alla sett. Dessutom har vi garanterat haft roligast av alla lag vilket vi faktist trots allt tycker är viktigast.

Felix Pålson avslutar rapporten från Lag-EM pojkar i Finland med att säga:

– Vi vill även på att tacka för det fantastiska stöd vi fått från våra föräldrar här på plats!

En fantastiskt fin insats av pojklandslaget som lika gärna hade kunat sluta med guld.

Flicklandslaget avslutade med vinst mot England med klara 4.5-0.5 medan damerna besegrade Tyskland med 3.5-1.5.

Sammantaget stod alla lag för fina insatser och alla lag hade med rätt flyt kunnat ta medalj.

HÄR HITTAR DU LÄNK TILL TEVEINSLAGET FRÅN HALMSTAD


Text: Thomas Björn • 2015-07-11
FöljaNyheter
Scroll to Top