Följa

Tajmad handicaphöjning var inte fusk

Golfarens handicaphöjningar var väl tajmade inför tävlingen Olympiagolfen – och han anmäldes för handicapfusk. Men juridiska nämnden friar.

Text: Karin Klarström • 2015-05-26 Uppdaterad 2015-05-26

Läs också

Nya regler ska stoppa handicapfusket Antalet anmälda sällskapsronder begränsas från 2016

Golfaren föranmälde och registrerade ett för de flesta ovanligt stort antal ronder, där nästan alla medförde höjning av handicap. Misstänkt, eller kanske bevis på att golfaren följer handicapreglerna till punkt och pricka?

Det var en av de frågor Svenska Golfförbundets juridiska nämnd hade att ta ställning till i slutet av april.

Vann resa till finalen i Dubai
Det hela började i oktober 2014, då en anmälan kom in till Skånes Golfdistriktsförbund om misstänkt handicapfusk, där den anmälde spelaren vunnit flera priser i Olympiagolfen, framförallt det dyraste: en plats i resan till finalen i Dubai.

Enligt anmälaren var den anmälde golfarens handicaphöjningar så väl tajmade med Olympiagolfen att detta ökade chanserna att vinna. Den anmälde spelarens handicap var som högst inför Sverigefinalen, och samme spelare sänkte sedan sin handicap igen efter avslutad final i OG.

Den anmälde spelaren hävdar dock att han inte fuskat utan snarare följt handicapreglerna i minsta detalj.

Skånes Golfdistriktsförbund överlät till grannen Blekinge att besluta i frågan, på grund av jäv.

Överklagade till juridiska nämnden
Blekinge och Smålands juridiska kommitté friade i december den anmälde spelaren från misstankarna men beslutet överklagades till juridiska nämnden.

“Det mest kvalificerade fusket är det som sker före (Sverige-, reds anm)finalen den 20-21 september. Efter en sänkning /…/ spelar A 51 ronder på 41 dagar och höjer sitt handicap med 3,9”, skriver anmälaren bland annat, och tillägger att liknande mönster sågs redan 2013. Även det året vann den anmälde spelaren en plats i resan till finalen utomlands.

Den anmälde svarar:

“Handicapsystemet bygger på att alla spelare registrerar så många handicapronder som möjligt. Därför har jag valt att föranmäla alla sällskapsronder som handicappåverkande. /…/ Jag kan med stort fog påstå, att jag tillhör det fåtal golfare, som följer handicapbestämmelsernas intentioner fullt ut.”

“Hårda krav på bevis”
Enligt juridiska nämnden finns det ingenting i anmälan, eller i bevisningen, som ställer det utom rimligt tvivel att fusk har begåtts. Den anmälde golfarens hemmaklubb styrker dessutom handicapjusteringarna, och intygar att denne brukar spela så många ronder golf och alltid registrera dem.

– Frågan om handicapfusk är allvarlig och det ställer hårda krav på bevis, säger nämndens ordförande Thomas Hedstrand.

I det aktuella fallet styrktes spelarens frekventa spel och handicapregistrering av hemmaklubbens handicapkommitté.

Registrerade höjning – när det var sänkning
Stockholms golfdistriktsförbund fattade beslut i ett liknande ärende i februari. En spelare anmäldes misstänkt för handicapfusk och fälldes av distriktets juridiska kommitté.

Spelaren anmäldes av medspelare vid tävling då de ansett att mannen spelat på fel handicap. Mannens handicaphöjningar har vid varje tillfälle bekräftats av samma markör, den kompis mannen sedan spelat – och vunnit – partävlingar med.

Här fann juridiska kommittén registrerade handicaphöjningar vid ronder som egentligen borde ha resulterat i sänkning. Golfaren angav en låg poäng i Min Golf, men samtidigt en låg bruttoscore i webbtjänsten GameBook, som i förhållande till spelarens dåvarande handicap snarare borde ha resulterat i en sänkning.

Kommittén tyckte inte heller att spelaren hade rimliga förklaringar till hur denne kunnat registrera höjningar för ronder som inte fanns registrerade i Min Golf, hur höjningar registrerats vid ett klockslag då den föranmälda ronden inte rimligen hade hunnit spelas och så vidare.

Kommittén ansåg att det fanns många exempel på tillfällen då spelaren justerat sitt handicap på ett otillåtet sätt, och dömer honom för brott mot tävlingsreglerna till avstängning under ett år och tre månader. Under den tiden får mannen inte tävla eller träna på golfanläggningar som är anslutna till Svenska Golfförbundet.

Beslutet överklagades inte till juridiska nämnden.


Text: Karin Klarström • 2015-05-26
FöljaNyheter
Scroll to Top