Sophie Gustafson (t v) och Maria McBride har spelat ihop många gånger – bland annat i World Cup. Nu kliver de in i Carin Kochs ledarstab i Solheim Cup. Foto: Getty Images

Följa

Helsvenskt team leder Europa i Solheim Cup

Fyra svenskor ska leda Europa mot seger i Solheim Cup. På tisdagen presenterade kapten Carin Koch hela ledarteamet.

Text: Karin Klarström • 2015-05-26 Uppdaterad 2015-05-26

Annika Sörenstam, Sophie Gustafson och Maria McBride. Denna svenska trio kommer att assistera Europakaptenen Carin Koch under Solheim Cup i Tyskland i september. Att Annika Sörenstam återigen kliver in som vicekapten var tidigare känt, men på tisdagen avslöjade Koch sina övriga vicekaptener.

– Det känns som ett självklart val för mig. Det är de som står mig närmast i vänskap från min egen tid i Solheim Cup och det är de som har mest erfarenhet. Så jag är mycket glad över att ha ett så bra team omkring mig, säger Koch till Svensk Golf.

Det var för drygt en månad sedan som hon bestämde hur hon ville se ledarteamet. Innan dess hade hon ätit middag med tidigare Ryder Cup-kaptenen Paul McGinley, som hade fem vicekaptener när det begav sig. Efter att ha funderat på saken bestämde hon sig för att ställa upp med tre vicekaptener.

– Det fungerade bra förra gången, då var vi också bara svenskor i ledarteamet. Jag har ju ganska många “helpers” i organisationen också. Så totalt sett är vi ett väldigt internationellt team runt laget, säger Koch.

De tre vicekaptenerna har tillsammans spelat 21 omgångar av Solheim Cup och har sex segrar i matchen tillsammans. Både Gustafson och McBride (tidigare Hjorth) spelade i laget när den senaste segersviten tog sin början i Irland 2011, då Sörenstam gjorde sitt första år som vicekapten.

Både Carin Koch och Annika Sörenstam var dessutom på plats i Colorado 2013 som vicekaptener åt Liselotte Neumann, när Europa säkrade den historiska första bortasegern.

Hur ser rollfördelningen ut, från och med idag tills det är dags för match?
– Vi har lika olilka roller. Det är bra att ha “Mimmi” (Maria McBride, reds anm) borta i USA. Jag kommer inte att hinna resa över så mycket, så det är bra att någon kan ha kontakt med spelarna där. 

Annika Sörenstam kommer att vara mer involverad när det närmar sig laguttagning, hon har bra koll på statistiken och ranking och prestationer som är viktigt när det kommer till att bestämma vilka 12 som ska ingå i Europas lag.

– Sophie och jag spelar ju hemma i Europa, och vi var också nere och spelade banan tillsammans för några veckor sedan. Så nu jobbar vi med förberedelserna.

Sophie Gustafson var också på plats under matchen i Colorado, men då i en mer inofficiell roll. Nu tar hon alltså klivet in i organisationen och är mycket stolt över utnämningen.

– Det är en stor ära för mig. För mig handlar Solheim Cup om ren passion, man ger allt för att vinna. Det kommer att bli jättekul att ta klivet upp till vicekapten, säger Gustafson i ett pressmeddelande.

Utöver de tre vicekaptenerna har Koch också hjälp av strategiska rådgivaren Fanny Sunesson, som var med Gustafson och Koch i Tyskland och spelade banan tidigare i vår. Första – och enda – gången som hela ledarteamet ses före matchen blir efter damernas British Open. Då ses kaptener och spelare på St Leon Rot för att spela tillsammans. Sen ses de inte igen förrän det är dags för match.

Solheim Cup spelas på Golf Club St Leon Rot den 18-20 september.


Text: Karin Klarström • 2015-05-26
FöljaNyheter
Scroll to Top