Henrik Stenson har ett bra matchspelsfacit, med bland annat en seger och en tredjeplats i WGC-Cadillac Match Play. Foto: Getty Images

Följa

Stensons lottning i “nya” matchspelet

Stenson fortsätter brottas med hälsan, men är i San Francisco och redo för start i WGC-Cadillac Match Play. – Folk är nog trötta på mig och mina sjukdomar vid det här laget, säger Stenson till Svensk Golf.

Text: Oskar Åsgård • 2015-04-27 Uppdaterad 2015-04-27

WGC-Cadillac Match Play

Bild 1114693

Speldatum: 29 april – 3 maj, 2015

Spelplats: TPC Harding Park, San Francisco, USA. 

Vinnare: Jason Day

Prissumma: 9 250 000 USD

Världsranking

Fullständig lottning

 

STENSONS GRUPPSPELS-LOTTNING

Henrik Stenson (3 – världsranking)

Bill Haas (24)

Brendon Todd (43)

John Senden (65)

 

STENSONS SPELSCHEMA

Onsdag: Stenson – Senden

Torsdag: Stenson – Todd

Fredag: Stenson – Haas

 

SÅ SPELAS MATCHSPELETFrån och med 2015 spelas WGC-Cadillac Match Play i ett gruppspelsformat med 16 grupper, fyra spelare i varje grupp. Lottningen av gruppperns gjordes under tisdagen. Segraren från respektive grupp går vidare till åttondelsfinal på lördag.

Henrik Stensons Masters blev inte vad han, eller en förväntansfull svensk tv-publik, hoppats på. Influensan inför tävlingen och bronkithostan under veckan på Augusta National grusade Stensons möjligheter att på allvar konkurrera i toppen.

Från att sista putten på Augusta rullades i har Stenson även åkt på en släng av kräksjuka och efter det ännu en förkylning – vilket inneburit att svensken fram till slutet av förra veckan inte slagit ett golfslag sen Masters.

– Hälsan är och har ju varit stora problemet, jag går fortfarande på halvfart. Folk är nog trötta på mig och mina sjukdomar vid det här laget, men det har ju inte varit kul på sistone på den fronten, säger Stenson till Svensk Golf.

Bild 1114690
Stenson scoutade Chambers Bay med caddien Gareth Lord, en wedge och en putter. Och mobilen, ifall det dök upp något “selfie”-tillfälle. Foto: Henrik Stenson

Men världstrean befinner sig i San Francisco där WGC-Cadillac Match Play, mästerskapet Stenson vann 2007, sparkar igång på onsdagen. På vägen dit hann han och caddien Gareth Lord i söndags med ett första rekognosceringsvarv på årets debuterande US Open-bana, Chambers Bay i delstaten Washington.

– Bra att ha sett den och veta vad som väntar. Jag gick runt med en putter och en wedge och rekade. Det är ett spektakulärt område, väldigt annorlunda greenområden. Undulerad links med stora höjdskillnader på många hål. Hål nio, par 3, har cirka 35 meters höjdskillnad från ena tee till green, säger Stenson.

Bild 1114691
Precis som omgjorda Pinehurst No.2 i fjol faller Chambers Bay lite utanför ramen för en klassisk US Open-bana. Foto: Getty Images 

Chambers Bay är ju på många vis en ganska otypisk US Open-bana och Stenson spår att vädret, mer likt vad vi är vana vid i The Open, kommer att spela stor roll för hur majorn artar sig.

– Vid fint väder kommer det finnas mycket birdies men det kan bli toksvårt om det blåser eller blåser och regnar.

 

Redan tidigt under Masters-veckan pratade Stenson om hur förberedelserna, eller snarare bristen därpå, inför Augusta “inte var hela världen” och hur det väntade nya majors runt hörnet. Chambers Bay är en ny bekantskap för Stenson – och de allra flesta andra i världstoppen också – men förhoppningsvis kan den tidiga resan dit vara en bra hjälp i förberedelserna.

– Inför Muirfield (där Stenson slutade tvåa i The Open 2013) gjorde vi likadant. Jag och Gareth visste exakt var vi skulle vara på varje hål, så då handlade det egentligen mer om att bara slå bollen till de platserna. Det blir ganska stressfritt att spela då, sa Stenson till Svensk Golf tidigare i år.

Men innan US Open står flera tävlingar som ligger världstrean varmt om hjärtat på schemat. Först matchspelet den här veckan, följt av The Players Championship nästa vecka (som Stenson vann 2009) och Nordea Masters första veckan i juni.

Bild 1114692
Hittills i år toppar Henrik Stenson puttstatistiken “strokes gained putting” på PGA Tour. Foto: Getty Images

WGC-Cadillac Match Play har efter nio år i Arizona-öknen flyttat tillbaka till Kalifornien och ny spelplats är TPC Harding Park – där Tiger Woods 2005 vann det som idag är WGC-tävlingen på Doral.

Då, för tio år sen, slutade Stenson delad trea. Men förväntningarna inför veckans matchspelsdueller håller världstrean ganska låga, trots ett av de bättre faciten i mästerskapet på senare år.

– Jag vill bara komma igång med lite träning och spel och tar denna vecka för vad det är givet allt det som varit. Men det vore kul att känna sig lite “på g” till TPC nästa vecka, säger han.


Text: Oskar Åsgård • 2015-04-27
FöljaNyheter
Scroll to Top