Henrik Stenson räddade ett praktpar från bunkern på 18:e för att sy ihop sin bästa rond på Augusta hittills. Foto: Christer Höglund

Följa

Stensons bästa rond på Augusta

AUGUSTA. Henrik Stenson slet hårt och sparade det bästa till sist. 68 slag, personbästa på Augusta. – Ska jag lyckas här måste jag spela mer aggressivt, säger han.

Text: Oskar Åsgård • 2015-04-12 Uppdaterad 2019-12-11

Masters Tournament


Foto: Andrew Redington, Getty Images

Speldatum: 9–12 april, 2015

Spelplats: Augusta National Golf Club, Augusta, Georgia

Par: 72

Längd: 7 435 yards (6 765 m)

Titelförsvarae: Bubba Watson – 8, 69-68-74-69 

Prissumma: 9 miljoner dollar

 

Segrare: Jordan Spieth, – 18, 64-66-70-70 (klicka på länken för artikel)

Svenskar i fältet:

d28. Jonas Blixt, -1, 72-70-70-75 (klicka på länken för artikel)

d41. Henrik Stenson, +1, 73-73-70-68 (klicka på länken för artikel)

Henrik Stenson kom till Augusta med sviterna av en rejäl influensa i kroppen, drog på sig tuff bronkithosta och var nära att bryta Masters redan på uppvärmningen i torsdags.

Men han kämpade sig igenom både en och två tuffa öppningsronder, som båda landade på 73 slag.

Sen såg det ut som att lördagsronden skulle bli rejält låg, men puttarna ville inte falla.

Men, så, slutligen på söndagen fick Stenson, med hälsan på väg tillbaka, utväxling för det fina tee-till-green-spel vi sett honom visa upp under tre raka tävlingsveckor i mars när han slutade 4-4-2.

– Ska jag lyckas här så måste jag spela mer aggressivt, som jag gjorde på helgen, redan från början. Det känns som att det har varit det som fattats här innan. Men som jag kände mig dagarna innan var det väl inte läge att gå för fulla muggar mot alla flaggor, säger Stenson efter sin 68-rond.


Henrik Stenson missade bara två fairways och tre greener under finalronden. Foto: Christer Höglund

På söndagen kunde han dock gå för det mesta. Han missade bara tre greener, gjorde fyra birdies och en eagle (se den här).

– Det går inte att positionsspela, som jag till viss del gör en vanlig PGA Tour-vecka. Är det bra nummer och klubba då så går jag för det. Är det inte det så finns det alltid ett ställe att dumpa bollen och ändå ge sig själv en chans. Men det har man inte här. Det är lite mer att ta sikte rakt på och det jag gjorde jag igår och idag och det gav utdelning när jag slog bra slag och gav mig själv mycket bra chanser, säger han.

 

Finalrondens puttsnitt, 1,67 puttar per greenträff, var veckans bästa sett till att han fler greener än tidigare.

– Jag puttade lite bättre idag och jag hade kunnat skjuta fem, sex under bägge varven på helgen. Vi har fått med oss mycket positivt och det är bara att jobba vidare.

Nu väntar lite vila, “förhoppningsvis inte bli kräksjuk” eftersom barnen Kalle och Lisa hemma i Orlando legat sjuka i det hela veckan, och sen drar träningen igång igen.


Henrik Stenson fick på söndagen flera viktiga puttar att falla, för såväl par som birdie. Foto: Christer Höglund

– Lite vila, träning och sen är det matchspelet, TPC och Wells Fargo, där PGA-mästerskapet går om ett par år. Det är bara ta med det positiva och blicka framåt mot resten av säsongen.

Om två helger åker Stenson och caddien Gareth Lord på en rekognoseringsresa till Chambers Bay, där årets US Open spelas i början av juni.

– British Open är på St Andrews där vi spelat många gånger innan och sen PGA-mästerskapen tillbaka på Whistling Straits där vi spelade 2010, så Chambers Bay är enda helt nya territoriet så vi kör ett varv på söndag innan matchspelet i San Francisco. Det är skönt att göra den där första reken när det inte är mycket folk på banan och få lite bättre koll på banan.

Är du nöjd med beslutet att spela vidare i Masters efter torsdagens rond?
– Ja, absolut. Jag ville bara konsultera med min doktor att det inte var någon fara för hälsan att köra på när man ändå kände sig så dålig som jag gjorde sista nio i torsdags, när det började kännas geléigt i benen och börjar snurra i huvudet. Då vet man att man inte är där man vill vara när man ska putta på elvans green. Så länge det var okej brukar jag inte vika ner mig i första taget.

Stensons slutplacering blev en delad 19:e plats med 284 slag (-4). Det räckte inte till personbästa (delad 14:e) men var en skaplig comeback med tanke på att svensken var fyra över par efter tolv hål i torsdags.


Text: Oskar Åsgård • 2015-04-12
FöljaNyheter
Scroll to Top