Efter att ha sett Bubba Watson snuva honom på en grön kavaj i fjol fick Jordan Spieth till slut sin egen på söndagen. Foto: Christer Höglund

Följa

Spieths sensationella seger

AUGUSTA. Han har sovit med ledningen i Masters sen i torsdags. Jordan Spieth bjöd aldrig konkurrenterna på en tum och vann sin första major i övertygande stil med fyra slags marginal.

Text: Oskar Åsgård • 2015-04-13 Uppdaterad 2015-04-13

Masters Tournament

Bild 1114530
Foto: Andrew Redington, Getty Images

Speldatum: 9–12 april, 2015

Spelplats: Augusta National Golf Club, Augusta, Georgia

Par: 72

Längd: 7 435 yards (6 765 m)

Titelförsvarae: Bubba Watson – 8, 69-68-74-69 

Prissumma: 9 miljoner dollar

 

Segrare: Jordan Spieth, – 18, 64-66-70-70 (klicka på länken för artikel)

Svenskar i fältet:

d28. Jonas Blixt, -1, 72-70-70-75 (klicka på länken för artikel)

d41. Henrik Stenson, +1, 73-73-70-68 (klicka på länken för artikel)

Om Jordan Spieth följt den utstakade vägen hade han på söndagen befunnit sig i Kalifornien och spelat collegetävling med sina jämnåriga polare i University of Texas golflag.

Istället skrev han – 21 år, åtta månader och 17 dagar gammal – in sig i historieböckerna som den näst yngsta majorsegraren sedan 1934 efter Tiger Woods. Och tangerade dessutom Woods scoringrekord i The Masters, 270 slag, 18 under par.

– Det är en av de bästa känslor jag någonsin känt. Den bästa dagen i mitt liv, inleder Spieth presskonferensen.

Bild 1114527
Jordan Spieth kunde inte hålla leendet borta under en ännu en presskonferens där hans charmiga, chosefira och genuina sätt sken igenom. Foto: Jamie Squire, Getty Images

Spieth inledde för andra året i rad en söndag på Augusta med sitt namn överst på ledartavlan. I fjol slutade han tvåa, tre slag bakom Bubba Watson. I år började han fyra slag före och var aldrig nära att släppa greppet.

– Jag var hungrig redan från förra året när jag hade en chans och såg det komma falla ur mitt grepp. Jag messade Michael (Greller, caddie) imorse och skrev “Michael, jag vill att vi tar oss till 20 under par. Jag vill att vi fokuserar på det”, säger Spieth.

Riktigt så lågt nådde Spieth inte, men han gick till 19 under par med en strålande chip och enputt för birdie på 15. Det finns ingen annan spelare i den 155-åriga majorhistorien som har varit så många under par i en major.

På tians tee, där det vackert brukar sägas att The Masters inleds på riktigt, var hans ledning fem slag. En birdie senare, på väg mot Amen Corner, var ledningen sex slag.

Det enda ögonblick som fick Augustas patrons, som publiken kallas här, och tevetittare att tro att något skulle kunna rubba 21-åringen var när Phil Mickelson hålade ur från bunkern på 15 för eagle.

Men Spieth fortsatte rulla i puttar lika självklart som han gjort hela veckan, fatta genomtänkta beslut och kom i mål med en 70-rond (-2) – sin fjärde raka rond under par den här veckan. Nu kan han titulera sig majorsegrare och världstvåa, efter att ha passerat Henrik Stenson på rankinglistan.

Bild 1114529
Jordan Spieths samarbete med caddien Michael Greller fungerade prickfritt på Augusta den här veckan. Foto: Christer Höglund

Kollegornas beröm väntade inte på sig.

– Imponerande spel från start till finish. En välförtjänt vinnare alla kategorier. Kul att se hans spel runt greenerna första varven, jag har ju en måttstock att jobba mot till nästa år, säger Stenson, som spelade ihop med Spieth de första 36 hålen, till Svensk Golf.

– Jag tycker att det är fantastiskt. När han får igång det så är han en av de där killarna, som Rory, som kan göra ett gäng birdies i rad. Han gjorde allt han behövde göra, han vann, säger Tiger Woods, som avslutade med en 73-rond och slutade delad 17:e.

– Det är väldigt, väldigt imponerande. Jag hade turen att känna något liknande när jag vann min första major (US Open) på Congressional. Det är inte en känsla många får uppleva. Han är ljusår mer mogen än jag var som 21-åring, en sjujäkla golfare och en fantastisk person också. Jag är väldigt glad för hans skull, säger Rory McIlroy, vars 66-rond på söndagen gav världsettan en fjärdeplats i Masters.

 

McIlroy kommer fortfarande vara världsetta när han vaknar på måndag morgon, men han kan räkna med att behöva vara på tårna framöver för att hålla undan för en spelare som nu vunnit fyra gånger sen slutet av november.

Den första av de segrarna vann Spieth i Australian Open med en fantastisk avslutningsrond på 63 slag som fick Rory McIlroy att skicka ut det här twitter-meddelandet efteråt:

– Rory har fyra majors, det kan jag bara drömma om fortfarande. Men mitt långsiktiga mål är, som jag nämnt förut, att bli etta i världen. Det kommer att vara väldigt svårt, men att vara ett stort steg närmare nu är enormt, säger Spieth.

När en skotsk journalist frågade hur han såg på att komma till Old Course i sommar som regerande Masters-mästare svarade Spieth först vältaligt om vilken respekt han har för St Andrews, men lade sen till:

– Förhoppningsvis försöker jag vinna tredje delen av en Grand Slam då. Du kan inte vinna fyra utan att vinna den första.

Men när hysterin på Augusta National lagt sig på söndagskvällen, svetten från anspänningen att vinna sin första major torkat in och pulsen återvänt till hyfsat normala nivåer kommer Jordan Spieth bara att vara en 21-årig storebror som ringer sin 14-åriga syster Ellie, som lider av en kognitiv och neurologisk funktionsnedsättning.

– När jag pratar med henne kommer hon förmodligen bara be mig att ta med en present hem till henne, skrattar Spieth och fortsätter:

– Jag är säker på att hon kollade och var exalterad och såg hur glada jag och familjen var i slutet. Förmodligen var hon lite avundsjuk på oss då. Du vet efter varje rond förra veckan, när hon var med på tävlingen i Houston, så frågade hon “Jordan, vann du? Vann du?”, och jag sa “Inte än, inte än, inte än och sen nej”. Nu kan jag säga att jag vann.

Sad to be missing Ellie’s annual Babe’s Chicken birthday dinner tonight. Happy 14th Ellie! #chickendance

Ett foto publicerat av Jordan Spieth (@jordanspieth) Mar 24, 2015 kl. 3:10 PDT


Text: Oskar Åsgård • 2015-04-13
FöljaNyheter
Scroll to Top