41-åriga Sophie Gustafson lirar D35 på lördag. Foto: Getty Images

Följa

Från Solheim Cup till Seniortouren

Sophie Gustafson gör premiär på den svenska seniortouren för damer i helgen. – Det är ingen press alls. Jag är där för att jag vill och för att det är en kul grej, säger hon.

Text: Sylvia Luther • 2015-04-22 Uppdaterad 2015-04-22

Det är första gången hon spelar på seniortouren och det är första gången Sophie Gustafson ställer sig på tee på Sand GC. Alla tre klasser D35, D50 och D60 gör upp på banan nordväst om Jönköping. Och favoritskapet i den yngsta klassen hamnar förstås på tourproffset.

– Det är ingen press alls (skratt). Jag är där för att jag vill och för att det är en kul grej.

Hur kommer det sig att du startar?

– Jag fick ett allmänt utskick från SGF och kopplade att det är tävlingarna min kompis Lotta Ödman brukar spela. Hon säger att hon alltid har så roligt, och eftersom det är tomt i tävlingskalendern nu så kunde det vara kul.

Det välmeriterade proffset debuterade på LPGA Tour 1998 där hon har spelat in 6 173 679 dollar och vunnit fem gånger, inklusive British Open. En del av pengarna har gått till ett hus på Särö och hon pendlar mellan USA och Sverige. Hon har också åtta raka Solheim Cup på meritlistan. Den senaste starten var 2011 och 2013 var hon en av dem som hjälpte till i organisationen runt Europalaget.

Idag är hon 41 år och spelar på Ladies European Tour, när hon inte spelar för nöjes skull på hemmaplan på västkusten. Den stora utmaningen just nu är att lira från vänster.

– Min nästa LET-tävling är i Turkiet i mitten av maj. Efter det vet jag inte om det blir så mycket mer. Här hemma spelar jag mer än någonsin. Ofta går jag 18 hål på morgonen och sen kör jag 18 hål på Särös korthålsbana från vänster på eftermiddagen. Har börjat lira lite från vänster och det är grymt kul. Man blir liksom bättre ju mer man tränar. Lite av motsatsen till vad jag har upplevt de sista 2-3 åren.

Hur känner du för livet på LPGA, saknar du det?

– Väldigt sällan. Någon gång önskar jag att jag fortfarande är därute under vissa tävlingar som i majorn ANA för några veckor sedan. Det är en “favo-vecka”. Ofta är det kopplat till familjer jag har bott hos. Jag saknar att åka och spendera tid med dem också under de veckorna.

Klockan 13.30 lördag 25 april går Sophie Gustafson ut i den första ronden av två tillsammans med de 39 andra anmälda i klassen inklusive ytterligare en spelare med proffsstatus.

Sofia Grönberg Whitmore, ett annat mångårigt proffs, står också på tee samma dag men i D50.


Text: Sylvia Luther • 2015-04-22
FöljaNyheter
Scroll to Top