Mikael Lundberg tog den 96:e svenska Europatoursegern när han vann i Österrike 2014. Foto: Getty Images/Stuart Franklin

Följa

Mikael Lundberg har slagläge

Mikael Lundberg är den senaste svensk som vann på Europatouren. Inför slutvarvet i Marocko är han två slag ifrån ledningen.

Text: Daniel Eriksson • 2015-03-28 Uppdaterad 2015-03-28

Trophee Hassan II

Bild 1114220

Datum: 26-29 mars

Bana: Golf du Palais Royal, Agadir, Marocko

Titelförsvarare: Alejandro Cañizares, Spanien

Prissumma: 1 500 000 euro

Rond ett:
“Olazabal skuggar ledaren” 

Rond två:

“Iskall putter –  i 14 hål”


Aktuell ställning

Lördagens “Moving day” handlar om en enda sak – att skaffa sig ett så bra utgångsläge som möjligt inför finalrundan. En som tog den rekommendationen på orden var Mikael Lundberg, som slog knockout på hela startfältet med dagens lägsta runda – 66 slag. 50:e-platsen på första tee byttes ut mot en delad elfteplats (-5 totalt) när han hålade ur med en bogey (!) på 18:e hålet. 

– En bra runda absolut, men inget fantastiskt direkt. Spelet var stabilt helt enkelt, säger den ödmjuke skåningen till Svensk Golf. 

Nåja, skjuta 66 slag på Golf du Palais är inget man gör i en handvändning direkt och det var som de tidigare två rundorna närspelet som var nyckeln till framgången. Eller vad sägs om 22 (!) puttar första varvet och 25 under lördagens runda på greener som av spelarna beskrivs som “otroligt ondulerade”. 

– Närspelet har varit ganska bra, så puttern har egentligen inte behövt vara så jättehet. 

Mikael Lundberg är den näst senaste svensken (Henrik Stenson vann i Dubai i november 2014) som fått lyfta en segerpokal mot skyn på Europatouren, då han segrade i Lyoness Open förra sommaren efter särspel mot hemmaspelaren Bernd Wiesberger. Även denna gången var det en het putter som grundlade segern, då han rullade i en tolvmeters birdieputt för seger. Dagens birdies satt dock inte lika långt inne. 

– Mina fyra sista birdies kom alla till efter inspel som låg max 1,5 meter från flaggan. 

Genom årens lopp har 41-åringen, som blev proffs redan 1995, åkt jojo mellan Europa- och Challengetouren. Två av de tre Europatoursegrarna har kommit på rysk mark (2005 och 2008) och för att ge sig själv bättre förutsättningar att få ut maximalt av sin karriär är han numera bosatt i Spanien sedan 2009.

– Att spendera mer tid i Spanien på vintern var bra de första två åren, nu har man vant sig. Jag tycker faktiskt vintern där är svinkall, det är tur den inte är så lång. Och när vädret är som sämst där brukar vi ändå åka till Mellanöstern, Asien och Sydafrika för att tävla.

Två slag efter Lundberg ligger Pelle Edberg (71×3) och Magnus A Carlsson (73-70-70). På delad 30:e plats återfinns Robert Karlsson (68), ett slag före den bäst placerade svensken i halvtid – Joakim Lagergren (75). Talangen Pontus Widegren har spelat bra hela veckan, men några kostsamma missar har dessvärre varit riktigt dyrköpta. På hemvägen idag fick 24-åringen äntligen utdelning och svarade för birdie-birdie-eagle-par-eagle på hål 13 till 17. Stockholmarens 69 idag innebär ett under par totalt. På andra sidan par-strecket återfinns Kristoffer Broberg (+1) och Niclas Fasth (+2). 

Det är med andra ord ett rätt tätt startfält som gör upp om den åtråvärda pokalen. Leder gör en trio spelare på sju under par.


Text: Daniel Eriksson • 2015-03-28
FöljaNyheter
Scroll to Top