Fjolårssegern i KIA Classic var Anna Nordqvist fjärde seger på LPGA-touren. Foto: Donald Miralle/Getty Images

Följa

“Snackar majors och OS”

Dags för generalrepetition. Veckans KIA Classic följs av årets första major - ANA Inspiration. Swedish Golf Team är på plats i USA för att stötta de fyra blågula spelarna.

Text: Daniel Eriksson • 2015-03-24 Uppdaterad 2015-03-24

Det börjar dra ihop sig till examensdags för golfdamerna. Veckans KIA Classic i Carlsbad ger en försmak av vad vi kommer att bjudas på under nästa vecka när ANA Inspiration – tidigare Kraft Nabisco Championship – som sig bör avgörs på anrika Mission Hills Country Club i Kalifornien.

För oss svenskar väcker årets första major många fina minnen till liv. Det var här som Helen Alfredsson vann sin enda major 1993 och Annika Sörenstam triumferade i tävlingen såväl 2001 som 2002 och 2005.

För att maximera de svenska möjligheterna att lyckas har Swedish Golf Team åkt till den amerikanska västkusten för att träffa de blågula hoppen veckan innan stortävlingen drar igång. 

– Vårt performance-team brukar träffa spelarna veckan innan årets majors. Tanken är att vi ska stödja dem såväl fysiskt som mentalt samt rent golfmässigt, säger damcoachen Patrik Jonsson till Svensk Golf. 

I teamet ingår även den mentala coachen Kent Lindahl, fyscoachen KG Nissén samt puttexperten Jon Karlsen. 

– Vi jobbar i stort sett med alla spelare. Ibland med dem rent personligen men vi försöker även vara med och hjälpa till i teamet runt varje spelare. 

En skillnad mot tidigare år när det gäller träffen under KIA Classic-veckan är att det kommer att snackas en hel del om OS i Rio de Janeiro nästa sommar. Golfen har som bekant tagit ett historiskt steg in i de olympiska spelen, där de två högst rankade spelarna på dam- respektive herrsidan kommer ta de fyra platserna som Sverige tilldelats. 

– Allt handlar om vilka som ligger bäst till på världsrankingen den 11 juli nästa år. Det är då det avgörs vilka fyra som får åka och representera Sverige.

En som ligger rätt bra till att få vara med i den historiska golftävlingen är världstolvan Anna Nordqvist. Eskilstuna-produkten är regerande mästarinna i KIA Classic och startade finalrundan förra året två slag efter ledande Lizette Salas. Men en ramstark avslutning med sex birdies och en bogey på de sju sista hålen räckte till seger med ett slags marginal.

– I förra veckans tävling visade verkligen Anna att formen är där. Hennes avslutande 64 var imponerande och jag vet att hon älskar den här banan som KIA Classic avgörs på. Som vanligt slår Anna bollen väldigt bra, nu gäller det bara att hon hittar flytet på greenerna. 

Den regerande mästarinnan hymlar inte över att hon är glad att vara tillbaka på platsen där hon säkrade karriärens fjärde titel på LPGA-touren. 

– KIA Classic är ett bra genrep inför nästa veckas major och det är självklart jättekul att vara tillbaka i Carlsbad. Jag har väldigt många kompisar här, bor med goda vänner och känner mig som hemma här. Jag har precis spelat nio håll med min caddie samt min tränare Jorge Parada och det var kul att blicka tilllbaka på vackra goda minnen från fjolårets tävling. Aviara är en bra bana som har karaktär, vilket ställer oss spelare på större prov än vad många andra banor gör, säger Nordqvist. 

Utöver Anna Nordqvist är även Caroline Hedwall, Pernilla Lindberg och Karin Sjödin på plats på Aviara Golf Club, där veckans tävling avgörs. Och så här lyder förbundscoachen Patrik Jonssons kommentarer om deras säsong så här långt;

– Carro har haft det lite tufft den här säsongen, framförallt med puttningen. Men hon verkar vara på gång igen, så hoppas det släpper för henne snart. Denna och nästa vecka har hon Henrik Hilford som caddie, precis som hon hade under Solheim Cup. De är jäkligt samspelta och det brukar gå bra för henne när Henrik är caddie.  

– Pernilla går stadigt framåt och har förbättrat sin världsranking för varje år sedan hon blev proffs. Förra säsongen hade hon två placeringar bland de tio främsta och jag har stora förhoppningar om att hon ska få ännu fler det här året. 

– Karin Sjödin har dessvärre brottats med en del skadeproblem med ryggen, men klarade cutten senast så det ska bli spännande att följa henne på nära håll den här veckan.


Text: Daniel Eriksson • 2015-03-24
FöljaNyheter
Scroll to Top