Under bland andra svingtränaren Pete Cowens vakande öga vässar Stenson spelet inför Masters. Foto: Getty Images

Följa

Så majorladdar Stenson

Det är fem veckor kvar till Masters. Nu varvar Henrik Stenson upp sina förberedelser inför Augusta.

Text: Oskar Åsgård • 2015-03-03 Uppdaterad 2015-03-03

WGC – Cadillac Championship

Bild 1113653

Spelplats: Trump National Doral, Miami, Florida
Titelförsvarare: Patrick Reed (2014)

StartfältStarttiderVärldsranking

Svenskar i fältet:
Henrik Stenson, 3
(världsranking), spelar första två varven ihop med världsettan Rory McIlroy och världstvåan Bubba Watson.

Alex Norén, 158, går rond ett och två tillsammans med Ryan Moore och John Senden.

Norén som i januari gjorde comeback på touren efter ett skadefyllt fjolår, och slutade tvåa i Dubai Desert Classic bakom Rory McIlroy, har kvalificerat sig för WGC-tävlingen via sin tiondeplats på årets Race to Dubai-ranking. Han spelade på Doral senast 2013, då han slutade på en delad 20:e plats.

Henrik Stenson har visserligen spelat tre tävlingar redan i år – en missad cut och två 13:e-platser – men det var en månad sen han tävlade senast och det är först på torsdag han känner att säsongen drar igång på riktigt.

– Den här månaden blir egentligen min försäsong. Tiden under jul och nyår efter två långa säsonger handlade mest om att få lite ledig tid och även en del fokus på spelet nere i Mellanösternsvängen. Nu börjar vi närma oss de tidpunkter när jag vill prestera som bäst, säger Stenson till Svensk Golf inför veckans WGC – Cadillac Championship.

Sen tillägger han:

– De närmaste fyra veckorna blir genrep inför Masters.

Precis som för många av hans kollegor i det allra översta skiktet av världsrankingen så är det Augusta National, den ständiga spelplatsen för årets första herrmajor, som ockuperar en betydande del av Stensons tankar just nu.

– Det finns med där lite varje dag egentligen. Under träningspassen går ju tankarna dit, helt klart. Man vill alltid ha mer tid att kunna träna mer, men det känns ändå som att jag har fått en hel del bra jobb gjort nu och det ska bli spännande att se var jag står nu. Att kunna börja skruva åt det hela lite för varje vecka som går nu, säger han.

Ett upplägg Stenson inte alltid kunnat ha tidigare.

– Nu gör jag mitt tionde Masters, så rutinen att spela Augusta har jag otvivelaktigt. Men jag känner att det inte är så många gånger jag har kommit dit och spelat okej, det har varit halvknackigt rätt många gånger och för mycket tid har lagts på att försöka hitta formen på rangen och puttinggreenen på Augusta måndag, tisdag, onsdag. Så nära inpå är ju tiden för förberedelser över, det måste vara på plats tidigare.

De första två veckorna efter Dubai Desert Classic ägnade världstrean åt fysträning, därefter fäktades en förkylning bort och sedan har den golfspecifika träningen fått ta över – inledningsvis med fokus på närspel och puttning men även det långa spelet har nötts.

– Framför allt har det varit mycket fokus på puttningen och det kommer det att vara framöver också. Som vi vet vinner man inte på Augusta utan att putta vettigt den veckan. Det känns som att puttningen går åt rätt håll och jag har kört några pass med Pete (Cowen, svingtränare) också. Det känns som att jag är i ett hyfsat läge spelmässigt nu, även om jag inte spelat mer än ett enstaka varv på banan senaste tiden, säger Stenson till Svensk Golf.

Bild 1113651
Stenson lägger mycket fokus på att vara bra på greenerna inför Masters. Foto: Getty Images

I och med att WGC-matchspelet har flyttat till början av maj så blir veckans tävling den första som samlar världseliten för första gången i år och i skrivande stund ser samtliga bland topp-50 på världsrankingen ut att komma till start.

För Stenson väntar sen ytterligare tre tävlingar på fyra veckor innan Masters – Valspar Championship, Arnold Palmer Invitational och Shell Houston Open.

– För egen del har jag svårt att se att jag kan gå från mycket träning rakt in i hundraprocentigt tävlingsfokus, jag känner att jag gärna vill ha spelat en del innan i den mån det går. Fram till Augusta känner jag nu att jag har kunnat lägga schemat fullt ut som jag vill ha det. Doral kommer att ge ett kvitto på hur det känns och givetvis med fokus att göra ett så bra resultat som möjligt.

Vilken placering behöver du den här veckan för att känna dig nöjd?
– Givetvis vill man ha så bra resultat som möjligt. Men för min del så vet jag att under 2013 så var det bra fokus på spelet och att få bitarna att falla på plats långsiktigt. Slår du bollen bra, träffar mycket greener, chippar och puttar bra och håller tålamod och koncentration på plats så blir det nästan svårt att göra dåliga resultat. Det är mer där mitt fokus är. Jag vill känna att spelet överlag är på väg åt rätt håll, säger Stenson och tillägger.

– Men jag vet ju att om jag får alla mina bitar på plats så ska jag vara med uppe i toppen, så är det ju.

På torsdag inleds spurten inför Masters. Fem veckor senare hoppas Henrik Stenson ställa sig på Augusta Nationals första tee bättre förberedd än han någonsin varit förut.


Text: Oskar Åsgård • 2015-03-03
FöljaNyheter
Scroll to Top