187 tävlingar tog det innan Jimmy Walker vann på PGA-touren. Nu gör han det med jämna mellanrum. Foto: Getty Images/Andy Lyons

Följa

Promenadseger för Jimmy Walker

Att leda inför finalrundan har varit en mardröm på PGA-touren i år. Den förbannelsen är nu bruten.

Text: Daniel Eriksson • 2015-03-29 Uppdaterad 2015-03-29

Valero Texas Open

Bild 1114247

Datum: 26-29 mars

Bana: TPC San Antonio Oaks Course, Texas, USA

Titelförsvarare: Steven Bowditch, Australien

Prissumma: 6 200 000 dollar

Rond ett:

Big Phll på rätt väg igen

Rond två:

Stjärnorna varvar upp inför US Masters 

Rond tre: 

Walker knockar fältet i Texas

Slutställning

Att gå ut i fyra slags ledning inför finalrundan låter som rena drömsitsen. Men det är ett förföriskt försprång som kan ätas upp i ett nafs om det är någon av de jagande som marscherar uppför resultatlistan efter några inledande birdies. 

Dessutom har golfgudarna varit skoningslösa mot spelaren som varit i ledningen inför söndagens spel på PGA-touren den här säsongen. Eller vad sägs om följande statistik? 

Ingen ledare efter 54 spelade hål har vunnit någon av de nio senaste tävlingarna. 

Åtta av de nio senaste ledarna efter 54 spelade hål har gått under par på slutrundan. Undantaget som bekräftar den regeln var Henrik Stenson förra veckan under Arnold Palmer Invitational på Bay Hill, men han fick ändå ge sig mot en spurtande Matt Every.

Den senaste ledaren inför söndagens spel som höll för trycket och vann tävlingen var Bill Haas i Humana Challenge i slutet av januari. Det ska dock sägas att han delade ledningen inför slutvarvet med Justin Thomas, vilket innebar att halva pressen vilade på någon annans axlar. 

Denna skräckinjagande trend för ledaren är knappast något som gått Jimmy Walker obemärkt förbi. Och det som under de tre inledande varven var så glasklart och bestämt ute på banan, var denna soliga söndag i Texas helt plötsligt utbytt mot en gnutta osäkerhet och tveksamma beslut på banan. 

– Jodå, jag kände allt till den där statistiken efter 54 hål och det är alltid tufft att leda inför finalvarvet. Den blir knappast mindre av att man jagas av en så pass bra spelare som Jordan Spieth. Han ger sig aldrig där ute på banan och jag kommer garanterat drömma mardrömmar om honom framöver, sade Valero Texas Open-mästaren till PGA-tourens kommentator efter att ha sänkt segerputten på 18:e green.

Hemmaspelaren Jimmy Walkers räddning när spelet hackade? Att ingen av hans konkurrenter tog chansen att utmana den stapplande ledaren när han visade upp sprickor i den annars så täta garden. 

Istället var det spelarna längre ner i resultatlistan som tog chansen att plocka placeringar. Dustin Johnson inledde Valero Texas Open 78-72 och klarade cutten med minsta möjliga marginal. Men efter två raka 68:or var sex över par och en 75:e plats utbytt mot två under par och en delad sjätteplats i tävlingen – ett härligt formbesked inför US Masters om knappt två veckor. 

Till slut skrevs segermarginalen till tvåan Jordan Spieth till fyra slag, vilket gör att FedExCup-ledaren Walker, som bor en halvtimma ifrån TPC San Antonio där veckans tävling avgjordes, blir den förste att ta två segrar på PGA-touren den här säsongen. Därmed får 36-åringen ses som en av favoriterna att ta hem den gröna kavajen på Augusta. 

– Jag gillar Augusta och åker dit redan imorgon för att titta till banan. Förhoppningsvis kan jag även passa på att gå en runda där när jag ändå är på plats. 

Av de två svenskarna som fick spela alla fyra rundorna lyckades David Lingmerth allra bäst. Med sin avslutande 74-runda slutade han +7 vilket räckte till en delad 44:e plats. Det räckte för att slå Fredrik Jacobson med ett enda slag, trots att den rutinerade Kungsbacka-produkten avslutade med en par-runda.


Text: Daniel Eriksson • 2015-03-29
FöljaNyheter
Scroll to Top