José Maria Olazabal har 23 segrar på Europatouren på sitt CV. Den senaste kom i Mallorca 2005. Foto: Getty Images/Ross Kinnaird

Följa

Olazabal skuggar ledaren

José Maria Olazabal tog sin första Europatourseger 1986. Sex år senare föddes Adrien Saddier. Nu slåss de i toppen av Trophee Hassan II.

Text: Daniel Eriksson • 2015-03-26 Uppdaterad 2015-03-26

Trophee Hassan II

Bild 1114179

Datum: 26-29 mars

Bana: Golf du Palais Royal, Agadir, Marocko

Titelförsvarare: Alejandro Cañizares, Spanien

Prissumma: 1 500 000 euro

Aktuell ställning

“Form är temporärt, klass är permanent” är ett uttryck som ofta nämns inom sportsammanhang. Att det ligger en hel del sanning i påståendet är 49-årige José-Maria Olazabal ett levande bevis på. Med sina 69 slag idag delar startfältets klart mest rutinerade spelare 15:e-platsen, fyra slag efter den ledande Adrien Saddier som gör sitt andra år på touren. Fransmannen hade med lätthet kunnat vara den forne Ryder Cup-kaptenens son och 22-åringen var tillsammans med Chris Wood och Mikko Korhonen de enda av de 137 startande spelarna som inte noterades för någon bogey i scorekortet. 

– Jag är otroligt glad och samtidigt tacksam över att ha fått en inbjudan att få vara med och spela i den här tävlingen. Banan är otroligt fräck, nästan overklig. Och att få börja rundan med att chippa i en eagle, det var en svårslagen känsla, säger ledaren till Europatourens hemsida.             

Att just undvika bogeys på Golf du Palais Royal har genom årens lopp visat sig betydligt lättare sagt än gjort. Under de tre senaste årens tävlingar på den spektakulära banan har blott två ynka procent av alla rundor varit bogeyfria och Robert Trent Seniors mästerverk ligger snyggt placerat i Kung Hassans trädgård (!), med den röda muren som skyddande vakt runt hela banan.

Bäste svensk förra säsongen var Magnus A Carlsson, som delade tredjeplatsen med Seve Benson på -12. För att tangera en sådan placering krävs det en uppryckning i spelet för Västeråsaren, som vände på två under par men föll tillbaka efter tre bogeys på hemvägen.

Bäste svensk är istället Mikael Lundberg – som är den senaste blågula herrspelare som fått lyfta en pokal på Europatouren då han vann Lynnes Open i juni efter särspel mot mot hemmaspelaren Bernd Wiesberger. Säsongsinledningen har varit halvljummen för den numera spanskbosatte skåningen då han klarat cutten i tre av de åtta tävlingarna som han ställt upp i. Med dagens 70-runda – kryddad med en tjusig eagle på 15:e hålet – parkerar han fem slag bakom den flyende fransmannen.

Hooks stolthet Pelle Edberg var på väg mot något riktigt stort, men en tråkig avslutning med två avslutande bogeys gjorde att den långtslående smålänningen hamnade -1 för dagen, samma som Niclas Fasth.

– Det var längesedan jag slog bollen så fantastiskt bra från tee till green. Dessvärre var puttningen en ren katastrof. Hoppas det beror på att greenerna var dåliga…, säger Pelle Edberg till Svensk Golf och fortsätter sitt resonemang. 

– Om jag spelar lika bra fram till green imorgon ska det kunna bli riktigt bra.

14 av 18 träffade greener är starka Edberg-papper, men med 32 puttar totalt på rundan är det inte svårt att förstå hans frustration.

Dagens mest vilda svensk? Utan tvekan Joakim Lagergren. Eller vad sägs om en färgpalett till scorekort innehållandes två dubblar, fem birdies, en eagle och tre bogeys. Paren i scorekortet var lika svårfunna som den uppslagna torven på banan, som nästan bara används för just den här tävlingen på hela året. Trophee Hassan II är en anrik tävling som har spelats ända sedan 1971, men det var först 2010 som den fick Europatour-status. Joakim Haeggman är den enda svensk som fått sitt namn ingraverat i segerpokalen då han vann 2001.

Det återstår om någon av de tio blågula spelarna som är på plats den här veckan lyckas. Bortsett Johan Edfors (+5) ligger alla inom åtta slag från ledningen. Först och främst måste man ta sig förbi José Maria Olazabal. Det kan visa sig nog så svårt när Seves gamla radarpartner fått spelet att stämma…


Text: Daniel Eriksson • 2015-03-26
FöljaNyheter
Scroll to Top