Ramsey blev den förste britt på nästan ett århundrade att vinna US Amateurs när han vann 2006. Foto: Getty Images/Andrew Redington

Följa

Mikael Lundberg nära karriärens fjärde seger

Så nära, så nära men ändå så långt borta. Mikael Lundberg fick ge sig på det 18:e hålet i Trophee Hassan II.

Text: Daniel Eriksson • 2015-03-29 Uppdaterad 2015-03-29

Trophee Hassan II

Bild 1114240

Datum: 26-29 mars

Bana: Golf du Palais Royal, Agadir, Marocko

Titelförsvarare: Alejandro Cañizares, Spanien

Prissumma: 1 500 000 euro

Rond ett:
“Olazabal skuggar ledaren” 

Rond två:

“Iskall putter –  i 14 hål”

Rond tre: 

Mikael Lundberg har slagläge


Slutställning

Om du av en händelse skulle råka stöta på fransmannen Romain Wattel på någon golfbana den närmaste tiden gör du nog klokt i att inte nämna Richie Ramseys namn. Den 24-årige fransmannen har visserligen för vana att hamna bland de tio främsta några gånger per säsong, men så fort han är med i kampen om pallplaceringarna är alltid skotten Ramsey där och grusar hans segerplaner. 

Wattel spelade sitt livs golf i Alperna under Omega European Masters 2012, bara för att till slut tvingas få se sig slagen av Ramsey. 

Sedan dess har inte fransmannen någon topptre-placering att komma med, fram till den här veckan vill säga. Då var han med i kampen om segern ända in till sista hålet, där Ramsey återigen hade fräckheten nog och vinna med ett slag i den rekordjämna slutstriden.

Mikael Lundberg var länge med och slogs om segern, trots att det långa spelet inte stämde till 100 procent. Vid flertalet tillfällen räddades helsingborgaren av prickfritt närspel som höll scoren levande. Vid seglar-paret på 15:e var Lundberg överallt på hela spelfältet och lirade. 

– Ja, där var jag ute i djungeln och svingade. Men en riktigt bra up and down räddade paret i alla fall, säger Mikael Lundberg till Svensk Golf. 

Lustigt nog var det just närspelet som sänkte 41-åringen till slut. Den duffade chippen på 18:e dödade alla förhoppningar om att ligga ensam kvar på -9, vilket hade satt ökad press på Richie Ramsey som spelade några hål bakom. 

– Där slog jag en duktigt dålig chip. Fast å andra sidan är den riktigt svår. Träffar jag bollen lite för tjockt rullar den tillbaka till samma läge igen, för tunt så hade den rullat över hela greenen. Självklart var jag lite nervös i det läget, men det var ingenting som påverkade mig eftersom jag brukar spela bättre ju mer pressat läget är. 

Arrangören vred sig säkert oroligt på sina stolar ett tag i tävlingens absoluta slutskede när hela åtta spelare delade andraplatsen på åtta under par, samtidigt som ledande Richie Ramsey slog en provisorisk boll på 17:e hålet efter att ha skickat utslaget ut i buskaget. Det var nog både en och annan ur arrangörsstaben som drog en lättnadens suck när bollen hittades och tidernas mest tätbefolkade särspel undveks. 

– Jag ska inte ljuga, som motståndare är det klart att man hoppas att han inte ska hitta bollen i det läget. 

Trots att Wattel gjorde ett tappert försök på avslutningshålet för att tvinga fram ett särspel fanns det inget som kunde stoppa Ramsey att ta karriärens tredje seger på Europatouren. Mikael Lundberg fick nöja sig med att dela tredjeplatsen med fem andra. 

– Hade du erbjudit mig tredjeplatsen innan tävlingen dragit igång hade jag tagit den utan att blinka. Jag brukar vara rätt trögstartad i början av säsongen, men trea denna och tia förra veckan tyder på något annat.

Hade någon sagt till Pelle Edberg innan tävlingen drog igång att han skulle göra fyra rundor i rad under par, hade säkerligen huvudpersonen själv dragit på smilbanden. Det genomusla vädret på Madeira förra veckan omöjliggjorde att ens träna golf. 

– Det var katastrof vädermässigt. På riktigt alltså. Fast å andra sidan fick man ägna sig åt andra saker som är roligare än att stå och drilla golf, säger Pelle Edberg till Svensk Golf. 

– Jag har själv ingen aning när jag gjorde fyra rundor i rad under par på tävling senast. Men det har känts bra i kroppen rätt länge nu, så det har mer vart en tidsfråga när det skulle släppa för mig. Nu är det bara hem och träna puttning för mig, så kan detta bli riktigt bra till slut. 

Tävlingens mest ojämna svensk var utan tvekan Joakim Lagergren. Med fyra scorekort innehållandes fler färger än regnbågen, slutade han till slut på en delad 34:e plats tillsammans med Robert Karlsson. 

En trevlig vecka på en fantastisk bana i bra väder. Spelet känns rätt bra, men när jag gjort något misstag har det stått mig svindyrt. Jag är uppe i toppen när det gäller flest birdies or better denna vecka, men har scramblat alldeles för dåligt när jag missat green. Så det finns att slipa på i närspelet för min del, säger Lagergren till Svensk Golf. 

Ur svensk synvinkel är det glädjande att 80 procent av spelarna med svensk pass som kom till start i tävlingen även klarade cutten. Magnus A Carlsson (46:a) var den fjärde svensken med en totalscore under par (-1), medan Niclas Fasth (+2) fick nöja sig med 55:e platsen. Kristoffer Broberg (67:a) och Pontus Widegren (70:a) var de sista två svenskarna som fick någon form av ekonomisk ersättning med sig hem till Sverige efter de fyra rundorna i den marockanska kungens trädgård. 

Första amerikanska segern på LPGA 2015
Promenadseger för Jimmy Walker
Noceras 14:e ET-titel

Text: Daniel Eriksson • 2015-03-29
FöljaNyheter
Scroll to Top