Till hösten ska 18-åriga Linnea Ström börja på Arizona Golf University. Foto: Göran Söderqvist

Följa

Knapp finalförlust för Linnea Ström

2014 tog Linnea Ström hem spanska öppna amatörmästerskapen. Den här gången fick hon ge sig efter en stenhård final mot tyskan Olivia Cowan.

Text: Daniel Eriksson • 2015-03-01 Uppdaterad 2015-03-01

Tidigare artikar

Inför finalen
“Linnea Ström klar för final” 

Linnea Ström är göteborgstjejen som räknas som svensk golfs stora framtidshopp på damsidan. Fjolårssäsongen innehöll så väl seger i de spanska öppna amatörmästerskapen samt guld i ungdoms-OS där hon i par med Skaftös Marcus Kilhult segrade i mixed-klassen. Sin Europatour-debut gjorde 18-åringen året innan, då hon slutade på delad 38:e-plats i Helsingborg Open. 

När hon nu var tilllbaka i Spanien för att försvara sin titel gjorde hon med bravur, även om veckan inleddes lite knackigt. 

– Det är tidigt på säsongen och det längesedan jag tävlade. Dessutom snurrade en hel del tekniktankar i huvudet på mig, vilket hämmade spelet en aning. När jag väl släppte dem och litade på det jag redan har, gick det betydligt bättre. 

Finalrundan inleddes med att spelarna kände på varandra de två första hålen. Linneas treputt på trean gjorde dock att hon hamnade i ett tidigt underläge. 

Chanser till att utjämna matchen saknades inte. Då tyskan hamnade pluggad i greenbunkern öppnades det upp ett ypperligt läge, men ännu en treputt innebar att finalisterna delade hålet på bogey. 

– Spelet fanns ju där, men jag fick inte i de puttarna jag ville.

Frossan på greenerna fortsatte, även om Linnea lyckades kvittera lagom till andra halvan. Ännu en treputt på tian innebar underläge på nytt och när båda spelarna lade upp sig för birdieputtar på tolvan var Linneas betydligt kortare. Men där Olivia gjorde en enkel tvåputt, medan Linnea brände sin meterlånga returputt. 

Då hjälpte det inte att resterande hål innebar par och birdies, underläget var för stort och när båda spelarna vräkte i varsin birdieputt på näst sista hålet var förlusten ett faktum. 

– Jag förlorar på grund av min dåliga puttning idag. Flera lade jag alldeles för långt ifrån hålet. 

I tidigare intervjuer har +4,7 handikapparen sagt att ju tuffare motståndet är, desto bättre brukar hon spela. “Det brukar bli bättre när jag är lite nervös” som hon själv väljer att uttrycka det. Och det var en av orsakerna till att göteborgstjejen – som är uppvuxen 30 meter ifrån tvåans tee på Göteborgs Golfklubb – inte fick i så många puttar som hon önskade under finalvarvet. 

– På de tre sista hålen sätter jag tre riktigt bra puttar. Och de lyckades jag pilla i just bara för att tävlingen hade varit över om jag missat dem. I början av rundan var jag inte toktaggad. Jag hittade inte den nervösa adrenalinkänslan som jag behöver för att jag ska spela som bäst. Den hade jag behövt för att vinna den här finalen. 

Men en andraplats i det 95 tjejer starka startfältet är inte fy skam, för Linnea som till hösten börjar på Arizona State University. Men innan flyttlasset går över Atlanten ska hon spela Franska Öppna, British Ladies och lag-EM i Danmark i sommar. 

Gott folk – lägg namnet Linnea Ström på minnet. Hennes namn kommer ni höra mer av framöver. Mycket mer…


Text: Daniel Eriksson • 2015-03-01
FöljaNyheter
Scroll to Top