Ledaren Willie Coetsees hittills enda topp10-placering på Europatouren kom 1999. Foto: Warren Little/Getty Images

Följa

Rekordjämt inför slutvarvet

Finalvarvet i Joburg Open blir en riktig nagelbitare. 509-rankade Willie Coetsee leder med två slag, men utmanare saknas knappast...

Text: Daniel Eriksson • 2015-02-28 Uppdaterad 2015-02-28

Tidigare artiklar

Första rundan: 
“En lättscorad bana”

Andra rundan: 
“Fasth nära en albatross”

Joburg Open

Bild 1113602

Speldatum: 26 februari-1 mars 2015
Spelplats: Royal Johannesburg & Kensington’s East och West Course, Sydafrika
Prissumma: 1 300 000 euro.

Aktuell ställning

Begreppet getingbo används ofta i sportsammanhang när det är många lag eller spelare som ligger nära varandra poängmässigt. Joburg Open har utvecklat sig till just ett sådant inför söndagens finalvarv. 

Hemmaspelaren Wallie Coetsee (-14) leder tävlingen med två slag, men den 509-rankade 42-åringen är en jagad man. Eller vad sägs om 31 spelare inom sex slags marginal från den orutinerade ledaren, som såg duktigt nervös ut under inledningen av det tredje varvet. 

– Jag kände inte klubban i mina händer när jag puttade på det första hålet, så nervös var jag. Men efter den treputtern var det som att all anspänning släppte för mig, säger Wallie Coetsee till tävlingens hemsida.

Från tee till green såg sydafrikanen hur stabil som helst ut, men så fort puttern åkte fram spred sig en osäkerhet i spelet. 

– Egentligen brukar jag vara bra på green, men idag vet i tusan om det inte varit bättre om jag hade puttat med drivern istället? Jag har känt mig hur trygg som helst med den klubban i näven den här veckan. 

Niclas Fasth var en av svenskarna som låg med där uppe inför tredje dagens spel, men fem bogeys på hål 10 till 15 grusade alla planer om en framskjuten placering för den gamla Ryder Cup-spelaren, som med sina fem under par totalt sjönk från femte till delad 47:e plats. 

Även Alexander Norén hade skaffat sig ett bra slagläge inför avslutningsrundan. Men efter att ha ställt till det för sig själv med en bogey på 16:e följt av en dubbel på hålet efter, föll han tillbaka till sju under par och är sex slag efter ledaren. 

Bäst utgångsläge av de blågula spelarna har Kristoffer Broberg, vars scorekort innehöll färgskalans alla färger de första nio hålen. Efter eaglen på första hålet som han snickrade ihop med drive-järnåtta-putt avancerade Haninge-sonen som en raket på leaderborden, men den snöpliga dubbeln fem hål senare gjorde att han sjönk lika fort. Attackspelet från de inledande två rundorna lyste med sin frånvaro och 72:an som 28-åringen knåpade ihop var resultatet av ett hårt slit där ute på banan. 

– Målet innan veckan var att sluta bland de tre främsta, eftersom det skulle ge mig en plats i British Open på St Andrews i mitten av juli. Dessvärre var jag lite för osäker från tee och det har man inte råd med på den här banan. Lägg därtill att mina chippar otroligt dåligt så har ni förklaringen till mitt resultat idag. Under finalvarvet finns det inget att spara på, då ska det gasas rejält. Det lovar jag.

Längre ner i resultatlistan återfinns Johan Edfors (-4) och Johan Carlsson (-3). För dessa båda blir det tidig uppgång inför finalvarvet.


Text: Daniel Eriksson • 2015-02-28
FöljaNyheter
Scroll to Top