Lydia Ko började spela golf 2002 som femåring, 13 år senare är hon bäst i världen. Foto: Michael Dodge, Getty Images

Följa

“Dags att förstå hur sensationellt bra hon är”

KRÖNIKA. Sjutton år, världsetta och med en meritlista inte ens Tiger Woods matchar. Ändå flyger Lydia Ko under radarn.

Text: Oskar Åsgård • 2015-02-23 Uppdaterad 2015-02-23

Att Lydia Ko är en talang av sällan skådade mått, det skriver nog de flesta under på.

Men ju mer jag tänker på det, desto mer övertygad blir jag att få av oss insett precis hur osannolikt enastående hennes snart 18-åriga karriär faktiskt är.

För tre veckor sen blev den Seoul-födda nyzeeländskan yngst hittills, kvinna som man, att klättra högst upp på världsrankingen. I söndags vann hon i bekväm stil sin sjätte LPGA-titel på Royal Melbourne Golf Clubs klassiska “Composite Course” – en mästerlig slinga vars sinnrikt sluga och förrädiska layout kostat mer eller mindre varenda av sportens största namn ett par avslitna hårstrån i förtvivlan över ännu en dubbelbogey.

Sjutton år gammal, sex LPGA-titlar. Sammanlagt nio segrar i proffstävlingar – lika många som världsfemman Michelle Wie och tian Lexi Thompson* vunnit ihop – och då ska vi minnas att hon vunnit fyra av dessa titlar medan hon fortfarande var amatör.

Förra veckan gjorde vi en sida till nästa nummer av Svensk Golf med fokus på Lydia Ko och ju mer jag grävde i siffrorna som byggt hennes karriär, desto mer tagen blev jag av det hon åstadkommit.

För det saknar faktiskt motstycken – även i en tid när unga stjärnskott på touren börjat bli vardagsmat.

Vi får nog backa bandet ända till Young Tom Morris i slutet av 1800-talet för att hitta något snarlikt, men då var konkurrensen givetvis en svag skugga av vad den är idag.

De senaste 20 åren har vi fått uppleva spelare som Sergio Garcia, Michelle Wie, Morgan Pressel, Rory McIlroy, Yani Tseng, Matteo Manassero, Guan Tianlang (kinesen som klarade cutten i Masters 2013, 14 år gammal), Jordan Spieth och inte minst Tiger Woods.

Ko slår samtliga med hästlängder – även Woods.

Woods var yngste herrspelaren dittills att bli världsetta i juni 1997 som 21-åring. Då var Ko två knappt två månader gammal. När hon nådde förstaplatsen i år gjorde hon det med fyra år tillgodo på Woods.

Woods vann sin första US Amateur-titel som 18-åring och första PGA Tour-titel som 20-åring. Ko var 15 när hon spelade hem såväl US Women’s Amateur som sin första LPGA-titel.

Jämförelsen med damgolfens största genom tiderna får en verkligen att klia sig i huvudet. För vid samma ålder som Ko vann sin första LPGA-titel slutade Annika Sörenstam trea i en Teen Tour-tävling (numera Skandia Tour) med scoren 85-74-74.

Ko slog sina första golfslag 2002, nådde plushandicap som tioåring (Sörenstam började med golf som tolvåring) och är nu rankad nummer ett i världen.

Från noll till världsetta på 13 år. Smaka på det för en stund.

Även om stora delar av hennes snabba resa in i golfens historieböcker förstås inte passerat obemärkt förbi så har strålkastarljusets starkaste sken på något vis fortfarande inte naglat sig fast på Kos unga ansikte på samma sätt som det gjorde (och fortfarande gör) på Michelle Wie, Tiger Woods eller Rory McIlroy.

När jag nu på måndagen scannar sidor som golfdigest.com och golf.com hittar jag bara enstaka notiser om Ko.

På förstasidan av New Zealand Heralds webbsajt nämns Ko inte över huvud taget.

Kan det vara så att vi faktiskt inte riktigt hajat att världens hittills unikaste unga golfkarriär utspelar sig framför våra ögon?

Men hon har ju inte vunnit en major ännu, kanske någon invänder.

Fine, då har vi till september på oss att komma in i matchen. För när Ko lagt beslag på någon av årets majors, då har hon slagit Morgan Pressel och satt ännu ett ofattbart rekord.

Som den yngsta majorsegrarinnan genom tiderna.

 

*I jämförelsen räknar jag inte in Thompsons seger på lokala minitouren Fuzion Minor League Golf Tour i Florida.


Text: Oskar Åsgård • 2015-02-23
FöljaNyheter
Scroll to Top