Lina Boqvist segrade i Matchspels-SM 2012 samt Nordea Tour 2013. Foto: Nordea Tour

Följa

”Bästa banan jag spelat”

Världsettan Lydia Ko gör årets enda tävling inför sina hemmafans på Nya Zeeland. Efter första rundan utmanas hon av den svenska rookien Lina Boqvist.

Text: Daniel Eriksson • 2015-02-27 Uppdaterad 2015-02-27

ISPS Handa Nya Zeeland Women's Open

Bild 1113569

Speldatum: 27 februari-1 mars 2015
Spelplats: Clearwater Golf Club, Christchurch
Prissumma: 200 000 euro 

Aktuell ställning

Handa Nya Zeeland Women’s Open är den nya det nya stjärnskottet Lydia Kos chans att visa upp sig inför sin hemmapublik. Den nya världsettan inledde tävlingen med en prydlig 70-runda, fyra slag bakom den ledande fransyskan Anne-Lise Caudal efter den första av tre dagars spel. 

Gislaveds bidrag till världsgolfen heter Lina Boqvist. Den 23-åriga Isaberg-spelaren – som i år gör sitt första år som fullvärdig medlem på Europatouren – fick en knackig start på sin andra Europatour-tävling för året, med fem över par efter sex spelade hål. 

– Det var en tuff start, helt klart. Men jag kan inte säga att jag spelade jättedåligt. Problemet var snarare att jag hade lite för små marginaler bara. 

Små marginaler var det ja. Eller vad sägs om att hennes andraslag på femman? Med bollen lite lägre än fötterna och vinden från vänster till höger träffar hon aningen mot tån på bladet. Bollen studsar på asfaltsvägen som går precis bredvid ruffen och lägger sig out of bounds med två ynka centimeters marginal, vilket ledde till en retlig dubbel. 

– Jag hade inget annat val än att gilla läget och gå vidare bara. Men eftersom vi hade ”bad time” så följde domaren vår boll ända till nian vilket alltid är lite stressande, förklarar Lina Boqvist till Svensk Golf efter rundan. 

Inte nog med att man tog in åtta minuters speltid på fyra hål, tre raka par rätade upp den krokiga starten och när domaren tackade för sig plockade den svenska mästarinnan i matchspel från 2012 fram storspelet. 32 slag in var det få spelare i startfältet som kunde matcha. 

– Tre av de fyra birdiesarna var inom två meter, vilket var skönt. Och träffar man sju av sju fairways samt nio av nio greener blir det liksom lite lättare att spela golf…

Andraplatsen på LET Access Order of Merit förra säsongen räckte med råge för att säkra tourkortet för 2015. Som rookie på Europatouren är allting nytt och det handlar mycket om att se och lära. Målet för säsongen är att försöka klara cutten i alla tävlingar. 

Segraren av Nordea Tour 2013 vill även passa på att hylla banan. Clearwater Golf Club är ett passande namn med tanke på att vattnet är i spel på 15 av de 18 hålen. 

– Banan är i superskick, helt klart den bästa jag spelat hittills i min karriär. Jag har varit här i tio dagar nu efter förra tävlingen i Australien och banarbetarna har jobbat konstant med den. Med tanke på allt vatten är nyckeln till en bra score att hålla bollen i spel. 

En som tagit det rådet på orden är Isabella Ramsay som även hon lyckades vända en knackig start till något positivt. Tre över par efter sju spelade hål vändes till ett under när bollen landade i koppen på 18:e green. Med det ligger hon på delad 22:a-plats inför fortsättningen. 

Karin Sjödin (72), Maria Mcbride (76) och Sophie Gustafson (78) är de andra tre svenskorna som är med i tävlingen.


Text: Daniel Eriksson • 2015-02-27
FöljaNyheter
Rulla till toppen