Alexander Norén tjänade 2,5 miljoner kronor för andraplatsen i Dubai Desert Classic. Foto: Warren Little/Getty Images

Följa

“Saknat det sjukt mycket”

Alexander Norén är tillbaka. Efter 1,5 års skadehelvete knep han andraplatsen i Dubai Desert Classic, endast slagen av världsettan Rory McIlroy.

Text: Daniel Eriksson • 2015-02-01 Uppdaterad 2015-02-01

Omega Dubai Desert Classic

Bild 1113292

Spelplats: Emirates GC, Dubai
Speldatum: 29 jan -1 februari 2015 
Prissumma: 2 650 000 us dollar 

SlutställningTevetider

Bild 1113293

Söndag: 09.30 – 14.00

I sin blott tredje tävling på sju månader slog Alexander Norén till med en praktuppvisning under finalvarvet av Dubai Desert Classic. Spelet var näst intill kliniskt befriat från tveksamheter, där hans fyra birdies de sex första hålen gjorde att han på allvar var med och hotade om de allra översta placeringarna på leaderboarden.

– Banorna här nere är tuffa från ruffen, men håller man sig bara på fairway finns det många birdie-chanser. Jag tänkte aldrig ens tanken att jag skulle kunna vinna, McIlroy är i en egen klass och spelar otroligt bra just nu. Istället fokuserade jag på att göra en kanonavslutning på tävlingen, mata i birdies och tampas med de övriga spelarna i toppstriden, säger han till Svensk Golf. 

Bogeyn på svåra nian hämmade den värsta birdie-produktionen något, men 32-åringen lät sig inte störas och hittade snabbt tillbaka till rätt spår igen.

– Jag slog min spoon från tee alldeles för kort och såg inte greenen vid inspelet för att bunkern var i vägen. Dessutom träffade mitt andraslag taket på VIP-läktaren, vilket gjorde att jag fick fri dropp 30 meter från greenen. Tyvärr lyckades jag inte komma tillräckligt nära flaggan för att göra par där. 

Bild 1113290

Åt den “omöjlige” Rory McIlroy fanns dock inte mycket att göra, åtta slags skillnad inför rundan var till och med ett för stort glapp för den formtoppade Norén, men där konkurrenterna darrade inför avgörandet växte istället den numera 471-rankade svensken.

– Spelet känns bättre än någonsin. Sommaren 2011 vann jag två tävlingar under sommaren, men även när jag spelade riktigt bra dök det med jämna mellanrum upp lite väl många dåliga slag. Själen är betydligt lugnare när jag spelar numera, för jag har en annan trygghet i mitt spel. Inte som förr då man inför vissa slag tänkte “den här kan hamnar var som helst”. 

Sitt stabila spel med järnklubborna i kombination med en glödhet putter resulterade i tre röda pluppar i scorekortet de fyra sista hålen.

– Jag har saknat det här så fruktansvärt mycket, att känna pulsen stiga under rundan och nervositeten sprida sig i kroppen när man spelar. Det är verkligen underbart att känna det igen.

Andraplatsen inbringar 2,5 miljoner kronor vilket givetvis är ett välkommet tillskott i kassan. Men framförallt innebär den ett rejält lyft på världsrankinglistan och ger helt andra möjligheter att lägga upp sin säsongsplanering.

– Målet är att försöka få spela så många bra tävlingar som möjligt, så jag får chansen att mäta mina krafter med de allra bästa. Man lär sig så otroligt mycket på att få spela i de sista bollarna, då allting sätts på sin spets. Så sent som för två månader sedan var jag dock osäker om jag ens skulle kunna komma till start så här tidigt på säsongen. Det är rätt tufft när du inte är säker på om din hand kommer att hålla för att kunna spela golf, men det har gått betydligt bättre än vad jag trodde på förhand.  

Men låt oss backa bandet några år. Alexander Norén var svensk golfs coming boy och 2011 vann han sin första Europatourtävling när han spelade hem Wales Open på Ryder Cup-banan Celtic Manor. Av bara farten åkte han en månad senare hem till Sverige och vann Nordea Masters på Bro Hof i överlägsen stil med sju slag. Topplaceringarna avlöste varandra året därpå. Men 2013 började kroppen säga ifrån. Smärtorna i handlederna hämnade spelet under årets två sista majors. 

– Båda handlederna är dåliga. Det är en bristning i ligamenten i den högra och det är mer utslitningsskador i den vänstra. Jag behöver lite tid att fixa det. Och jag ska serva hela kroppen en gång för alla, motiverade Haninge-spelaren pausen från golfen. 

Bild 1113291

I maj 2014 var han redo för tävlingscomeback, men det dröjde inte länge innan oturen grinade honom i ansiktet på nytt. I sin andra tävling slog Alexander klubban i en trädrot under BMW PGA Championship på Wentworth och skadade handleden på nytt vilket tvingade honom till ny ofrivillig vila. 

Men skam den som ger sig och 32-åringen var tillbaka på banan igen lagom till “Desert Swing”, där hans 37:e plats i Abu Dhabi följdes upp med niondeplatsen i Qatar Masters förra veckan. Krydda med andraplatsen i Dubai Desert Classic så har Norén noterats för 40 slag under par på de tre tävlingarna i Mellanöstern. Inte fy skam för en spelare som för några månader knappt kunde svinga klubban. 

– Handen var inte jättebra i början på veckan, men röntgen-bilderna såg bra ut i alla fall. Jag kände mig väldigt stel och har inte fått tillbaka full rörlighet ännu. Nu blir det att åka till Black Mountain i Thailand och ta det lugnt i några dagar, innan jag spelar nästa tävling där om 1,5 vecka.

Henrik Stensons avslutande 69-runda räckte till en delad 13:e-plats, medan Kristoffer Broberg (74) slutade delad 42:a. Gårdagens svensk Magnus A Carlsson (77) lyckades inte följa upp sitt fina spel och slutade på 53:e plats. 

Rory McIlroys seger innebär att han på de sju senaste tävlingarna slutat tvåa som sämst, med ett snitt på 160 000 inspelade euro per tävling. Det är inte för inte han är den bästa golfspelaren på planeten Tellus just nu. 

Fidde briljerade på greenerna
Henrik Norlander femma i Panama
Tvåårs-förbannelsen bruten

Text: Daniel Eriksson • 2015-02-01
FöljaNyheter
Scroll to Top