Göran Zachrisson har gjort flera OS. Nu blir det premiär för golfen. Foto: Viasat Golf/Ulf Berglund

Följa

Zacke blir OS-kommentator

Göran Zachrisson kommer att guida tittarna som vanligt när golfen gör entré i Olympiska spelen 2016. Viasat sänder från golftävlingarna i Rio. Och så har tv-kommentatorn fått en fin post i Europa.

Text: Sylvia Luther • 2015-01-27 Uppdaterad 2015-01-27

Redan nu kan Göran Zachrisson börja förbereda sig inför golfens comeback på OS-programmet, senast det svingades var 1904 i St Louis. Totalt 120 spelare, 60 damer och 60 herrar får ställa upp och Sverige kan i nuläget få med två damer och två herrar.

Det är inte första gången som “Zacke” bevakar ett OS, mellan åren 1972 och 1992 jobbade han både med sommar- och vinterspelen och senast från Sotji 2014 där de svenska skidåkarna var så framgångsrika.

– Det skönaste är ju att hitta en kommentatorsbox och följa det. Det är ju det roliga. Det andra kan jag vara utan. Olympiska spel är oerhört ansträngande för alla inblandade människor, funktionärer och deltagare. De som har det bäst egentligen är idrottsmännen. De gör sitt och är mest omhändertagna. Vi andra har det struligt, det är trångt och folk, och ännu mer folk.

OS-banan är designad av Gil Hanse med assistans av damproffset Amy Alcott. Zachrisson kommer dock inte att resa till Rio och reka före spelen, som öppnar 5 augusti och pågår till 21 augusti.

Hur förbereder du dig för ett så stort event?
– Precis som jag gör mina andra förberedelser, på alla tänkbara sätt och jag läser på om Brasilien. Vad som är absolut givet i det här spelet är att det man tror, det kommer aldrig att hända. Därför ska man se till att ha täckt upp på andra sätt. Svårigheten kommer att vara att det är väldigt många nya spelare som dyker upp. Det ska vara ett stort internationellt fält men innebär också att kvaliteten blir sämre.

Spelarna som får resa till Brasilien tas ut efter världsrankingen men IOK vill att sporten breddas och därför kommer även “golfsvaga” länder att vara representerade.

 

Zacke ny president

Zachrisson har också blivit utsedd till president i Golf Writers Association, den förste utanför Storbritannien att få posten. Han tillträder under The Open på St Andrews och kommer att ha jobbet i två år framöver. Han efterträder då välkände golfskribenten Renton Laidlaw.

– Det är en oerhört stor ära! Organisationen instiftades 1938 av Bernhard Darwin, sonson till Charles Darwin. Bernhard var en mycket skicklig skribent och skrev också andra böcker och barnböcker, det gick inte bara att klara sig på golfen. Och jag föddes 1938, så det passar väldigt bra. Jag får representera föreningen vid vissa tillfällen och hålla tal och se glad ut. Den löpande verksamheten sköter en chairman och en sekreterare.

Den europeiska organisationen Golf Writers Association bildades för att tillvarata och förbättra golfjournalisternas arbetsvillkor och är fortfarande en faktor inom dagens tävlingsgolf.

– De har ett årligt möte med R&A, de träffar European Tour och de som är ansvariga för ackrediteringar och service i tälten. Allt som berör arbetet. Det är den äldsta och viktigaste pressorganisationen för golfen i världen.

Dessutom träffas medlemmarna socialt och tävlar några gånger om året. Även i USA finns en liknande organisation.

Zachrisson har skrivit om golf i över 50 år. Det började 1964 som chefredaktör för Svensk Golf och han skrev även om sporten i Svenska Dagbladet.


Text: Sylvia Luther • 2015-01-27
FöljaNyheter
Scroll to Top