Jesper Parnevik under Puerto Rico Open. Hans enda klarade kvalgräns på PGA Tour under 2014. Foto: Getty Images

Följa

Parnevik: Fullt ös mot seniortouren

Under 2015 inleds den andra halvleken i Jesper Parneviks proffskarriär. Strax efter 50-årsdagen i mars väntar premiären på den amerikanska seniortouren.

Text: Eric Franzén • 2015-01-02 Uppdaterad 2019-12-11

21 gäster har intagit huset i Jupiter, West Palm Beach under julveckorna. Ett läge som Jesper Parnevik lite nöjt beskriver som kaosigt. Men mellan middagarna och annat helghäng med släkt och vänner har de första förberedelserna mot debuten på Champions Tour till slut smugits igång.

– Det har inte blivit så mycket golf på sistone. Vi har kört tv-grejen i två månader. Sedan tog vi ett break och åkte skidor under förr-förra veckan. Men nu har jag börjat träna igen. Och det känns ganska bra. Jag ska ut och lira lite med Per-Ulrik Johansson idag. Nu blir det full fart framåt, säger Jesper Parnevik till Svensk Golf.

Den 7 mars fyller han 50 år. Nästan 29 år har då passerat sedan proffskarriären inleddes. Men det kapitel som medfört fyra segrar på Europatouren och fem på PGA Tour är på väg att avrundas, samtidigt som ett nytt ska påbörjas. Fredagen den 20:e mars räknar Jesper Parnevik med att spela sin första tävlingsrond på Champions Tour. Debuten sker i Tucson, Arizona på Omni Tucson National och sluter på sätt och vis en cirkel för Parneviks del.

– Det ska bli riktigt kul. Tävlingen går på samma ställe där jag gjorde min andra start på PGA Tour under 1994.

Det råder ingen tvekan om att de senaste årens tillskott av spelare har skruvat upp konkurrensen på Champions Tour ett snäptt. Numer står mäktiga profiler som Bernhard Langer, Fred Couples, Colin Montgomerie, Miguel Angel Jimenez och Kenny Perry alltid redo att kasta in i kampen om de tyngsta titlarna. Hur Parnevik själv tror att han kommer att stå sig där?

– Ja, det är hög standard, men när jag lirat på sistone har kroppen känts bra hela tiden. Så formen är ganska bra, tycker jag. Det ska inte bli något snack om fysiken i alla fall. Sedan vet jag inte hur det bli när jag börjar spela igen. Även om jag har varit ute på PGA Tour har det varit ganska sporadiskt. Det ska bli kul att lira vecka ut och vecka in efter ett fullt schema, men det dröjer väl några tävlingar innan man kommer igång i cirkusen där ute. Så jag vet inte vad man ska förvänta sig.

Tillvaron ser dock ut att vara tryggad ett tag. Som tidigare segrare på PGA Tour och med en stark placering på listan över inspelade pengar i karriären har Parnevik i praktiken kortet till Champions Tour fixat under ett antal år framöver.  

– Jag vet inte själv exakt hur många friår jag har. Jag har inte kollat riktigt. Men om man kommer sist varje vecka tror jag att man skiter i det ändå.

Eventuell kan den halvårslånga tävlingsrosten komma att blästras bort genom starter i Humana Challenge (januari) eller Honda Classic (februari) på PGA Tour.  Men Jesper ställer sig själv frågande till om han senare kommer att växla mellan spel på PGA Tour och Champions Tour.

–  Alla säger att de ska köra både på PGA Tour och Champions Tour. Men det verkar som att man stannar på seniortouren när man väl börjar där. Kolla på Fred Couples, exempelvis. Många tycker att det är så pass kul på Champions Tour att de skiter i det andra. 


Text: Eric Franzén • 2015-01-02
FöljaNyheter
Scroll to Top