Carin Koch siktar på att få hissa segerbucklan i Tyskland i september. Foto: Ladies European Tour

Följa

Kapten Koch laddar för den stora matchen

Hon har spelat in många poäng för Europa. I höst tar dock Carin Koch plats som kapten för laget som siktar på tredje raka vid hemmamatchen i Tyskland. Hon funderar redan på det där med laguttagningen.

Text: Karin Klarström • 2015-01-22 Uppdaterad 2015-01-22

Om åtta månader smäller det nere på tyska St Leon Rot. Ett revanschsuget amerikanskt lag ska ta sig an det europeiska, som i sin tur siktar på tre raka. I täten för det europeiska lagbygget går kapten Carin Koch, som i september gör debut som kapten. Hon har tidigare varit lagkapten i Ping Junior Solheim Cup, men nu är det seniormatchen som står på agendan.

Den 22 januari åker hon till Tyskland igen. Det har blivit några resor ned till den imponerande anläggningen strax söder om Heidelberg. Som kapten är det inga problem att hitta aktiviteter att fylla sin tid med, och mer så blir det såklart när matchen närmar sig på allvar.

– Den här gången åker jag bara ned över dagen. Det är en fullmatad dag på golfmässan i Stuttgart. Det är några intervjuer med tysk press, fotografering, kampanj med Ping och resebyrån Golf Extra och lite annat, säger Koch till Svensk Golf inför avresan.

Mycket är redan gjort. Det är klart vad spelarna ska ha på sig på banan, det är bestämt och designat. Det ska bara sys upp och levereras i rätt storlek till ett lag som ännu inte har fått sin färdiga skepnad. Vissa storlekar går säkert att sy upp, som passar spelare som Suzann Pettersen, Anna Nordqvist och Azhara Muños. Dessa är i nuläget de högst placerade europeiska spelarna på världsrankingen. Denna ranking utgör plats 5-8 i laget, den europeiska Solheim Cup-rankingen plats 1-4 och kaptenens egna val fyller laget med de sista fyra spelarna.

Eftersom tävlingen spelas i år lägger Koch mindre tid på det egna spelet och prioriterar Solheim-jobbet, även om det blir några starter på europeisk hemmaplan i LET-tävlingar. Exakt var och när har hon inte bestämt.

Däremot vet hon att hon ska åka till USA senare i vår, för att vara med på LPGA Founders Cup i Arizona samt majorn ANA Inspiration (som tidigare spelades under namnet Kraft Nabisco Championship).

– Jag har mycket kontakt med spelarna. Jag träffar dem ute och har kontakt via mejl också. Det kommer att bli extra spännande i år, eftersom det blir dubbla poäng på europalistan, så mycket kan hända, säger hon.

Funderar du mycket på hur laget kommer att se ut?
– Ja, det blir tajt med wild cards. Det är en av de svåraste sakerna med att vara kapten, att välja vilka som ska få de sista platserna. Det gäller att följa med hela tiden så man har koll på vem som spelar bra och hur formen på spelarna är.

Vad är viktigast för att få ett bra lag?
– Det viktigaste är att vi har en god stämning och att alla känner sig bekväma. Alla tolv spelare har lika mycket värde för laget oavsett om man är debutant eller rutinerad. Ingen ska behöva känna att man måste bevisa nåt för de andra.

Koch kommer att ha ett stabilt team runt sig som hjälper henne med det hon vill. En av medhjälparna är tidigare välmeriterade caddien Fanny Sunesson. En av hennes viktigaste funktioner hittills har varit att bolla banuppsättning med Koch. Vid “hemmamatch” har kaptenen stor makt över hur banan ska spelas och sättas upp, och det gillar hon.

– Det är jättekul att gå in på detaljer kring hur banan ska spelas. Vi har redan gjort om några saker. Det som normalt är hål ett kommer att spelas som arton för oss, och där har vi exempelvis flyttat bunkrar lite grann. Vi har också byggt en extra tee på ett par fyra-hål för att alla spelare ska ha chans att nå green på ett slag, det tycker jag är roligt.

Carin Koch gör tummen upp för den tyska anläggningen. Här finns två 18-hålsbanor och för första gången kommer Ping Junior Solheim Cup att spelas på samma anläggning samma vecka. Den här gången har Koch en annan uppgift, den som kapten för proffsen.

Solheim Cup spelas den 18-20 september.


Text: Karin Klarström • 2015-01-22
FöljaNyheter
Scroll to Top