Norén menar att ingen annan spelare i hela världen tränar mer golf än vad Kristoffer Broberg gör. Foto: David Cannon/Getty Images

Följa

“Älskar den här banan”

Träningstokige Kristoffer Broberg utmanar Stenson och Norén om att bli bäste svensk i Dubai efter ny 69-runda.

Text: Daniel Eriksson • 2015-01-30 Uppdaterad 2015-01-30

När Kristoffer Broberg är i form, är det inte mycket som tycks kunna stoppa honom. Han fick sitt stora genombrott i augusti 2012 då han vann tre Challengetour-tävlingar på fyra veckor, vilket säkrade tourkortet i golf-Europas finrum. Den första segern i Finland tog 28-åringen redan i sin andra Challegetour-tävling, innan han drog vidare till Norge och vann även där, bara för att fullfölja sitt hattrick med viktorian i Rolex Trophy två veckor senare.

Som om inte det vore nog lyckades han pricka formen under juli månad förra sommaren, där tredjeplatsen i Irish Open följdes upp av karriärens höjdpunkt – andraplatsen i Scottish Open – två veckor senare. Där slutade han två slag efter segrande Justin Rose, vilket inbringade många sköna slantar in på kontot samt ett bevis på att Kristoffer Broberg har vad som krävs för att tampas med de allra bästa.

Till den här säsongen tycks han ha lyckats pricka formen betydligt tidigare, lagom till de tre tävlingarna som ingår i “Desert Swing”. Inte en enda runda över par av de tio han har spelat hittills är starka papper. 

Att gårdagens 69:a inte var någon engångsföreteelse bevisade Haninge-talangen redan på tian, hans första hål för dagen. Den spikraka drivern följdes upp av en träsjua ner i greenbunkern. Men med ett sandslag som till och med Seve Ballesteros hade varit nöjd med, var tap-in-birdien ett faktum. 

– Spelet från tee till green stämde riktigt bra. Dessvärre fick jag inte i så många chanser som jag hoppades på, men minus tre tar jag sju dagar i veckan med tanke på att jag åkt på en riktig förkylning och hade feber inatt. 

Även om 164-rankade Kristoffer var halvkrasslig vore det synd att påstå att hans driver led av samma symptom. På ettan och tvåan under hemvägen var klockrena utslag den direkta orsaken till två röda markeringar i scorekortet.  

– Jag älskar verkligen den här banan. Tyvärr kan jag inte sätta fingret på exakt vad det är jag gillar med den, men det ska bli hur kul som helst att få spela två rundor till i helgen. 

Två raka bogeys under de inledande två varven på det långa tredje hålet är enda plumparna i protokollet. Under torsdagens runda hamnade Kristoffers utslag för mycket till höger intill ett träd och han fick ta dropp för ospelbar boll. Det gjorde han inte under andra varvet utan den 290 meter långa drivern gav honom ett utmärkt läge för inspelet. Med 200 meter kvar till greenen var klubbvalet givet. 

– Vanligtvis slår jag min träsjua 190 meter utan vind, men denna gången fick jag en kanonträff och bollen carrade på greenen och studsade oturligt nog ut i sanden bakom greenen. Där har jag ett mycket svårt slag, men jag får till ett hyfsat inspel därifrån. Dock var första putten alldeles för hård, vilket resulterade i en onödig treputt. 

Bortsett fadäserna på trean är det en mycket nöjd 28-åring som ska kurera sin förkylning inför helgens två avslutande rundor. 

– Min lägstanivå har blivit så fantastiskt mycket bättre. Jag tycker bara det är sjukt kul att spela. Första rundan spelade jag verkligen uselt men räddade upp det på greenerna, där jag både puttade och chippade helt fantastiskt.

23:e placerade Kristoffer Broberg är inte den enda Haninge-spelaren som briljerar på den läckra öken-banan. Klubbkompisen Alexander Norén ligger på delad 14:e plats tre slag bättre, detta efter att ha gått två rundor utan en enda bogey i protokollet. 

Mellan de båda stockholmarna parkerar Henrik Stenson på minus åtta, detta efter att ha startat andra varvet urstarkt med sex birdies första nio hålen. Idel par in gör att han ligger sex slag efter ledande Rory McIlroy som tycks stortrivas på banan där han för sex år sedan tog sin första seger som proffs. 

Mindre glatt hos Robert Karlsson och Niclas Fasth som båda missade cutten med ett ynka slag efter att ha gått runt på par (72) under andra varvet. Marginalerna på sin sida hade däremot Magnus A Carlsson som får spela vidare med minsta möjliga marginal. En blytung birdie på 17:e hålet säkrade fortsatt spel, även om det blir till att ställa väckarklockan imorgon för den 34-årige västeråsaren.


Text: Daniel Eriksson • 2015-01-30
FöljaNyheter
Scroll to Top