Annica Lundström ska leda arbetet mot en mer jämställd golfsport. Foto: Björn Andersson

Följa

Hon ska leda förändringsarbetet

Vision 50/50 får en projektledare. Annica Lundström från Örebro City Golf Club blir kvinnan som ska leda Golfsverige in på en mer jämställd väg. "Jag kände direkt att jag var som klippt och skuren för det här", säger hon.

Text: Karin Klarström • 2015-01-07 Uppdaterad 2015-01-07

Ni har sett siffrorna. Könsfördelningen inom golfen är tämligen ojämn. Andelen kvinnliga golfspelare är 28 procent av den totala medlemssiffran och det finns nu ingenting som tyder på att det är någon förändring på gång.

2014 beslutade därför Svenska Golfförbundet att dra igång Vision 50/50 på allvar, det mycket långsiktiga projekt som har som mål just det namnet antyder. I första hand handlar det om att nå en bättre fördelning på de beslutande posterna, men på sikt handlar det om golfen i stort. Nu tar Annica Lundström plats som projektledare för Vision 50/50 och ska leda arbetet framåt.

– Hela projektet handlar om att jobba gentemot klubbarna, eftersom det är där verksamheten sker. Vision 50/50 ska ta fram verktyg åt klubbarna för att hjälpa dem på vägen, säger Lundström.

Hon stannar kvar som vd och klubbchef på Örebro City och ägnar motsvarande 40 procent av arbetstiden åt det nya uppdraget som projektledare. Hon tror det kan vara en fördel att ha ena foten kvar i klubbvärlden och ser det som en stor tillgång att komma in i projektet med den erfarenheten.

– Under 2015 kommer jag resa runt i Sverige och träffa många klubbar och se hur det ser ut hos dem och hur de jobbar. I nästa steg handlar det om att dra slutsatser kring detta, om vad klubbarna vill och sedan ska vi utse några pilotklubbar.

Tillsammans med pilotklubbarna kommer förbundets projektgrupp att ta fram förslag på åtgärder och verksamheter som ska syfta till att skapa förändringar inom golfen som gör att även kvinnor trivs och vill ägna sig åt denna sport.

– Det finns helt klart en stark kärna av golfande kvinnor, men det är inte dem det här handlar om. Vi vill hitta de andra kvinnorna, de som inte redan är frälsta, säger Annica Lundström.

Hon ser en tydlig bild: många kvinnor börjar spela golf men l��mnar sedan för att inte komma tillbaka. Det är någonting hon vill gå till botten med.

– Det är någonting fel i vår produkt eftersom det ser ut så, säger hon.

Har du det tålamod som krävs för att jobba med en sådan här stor förändring?
– Det krävs tålamod att jobba på en klubb också, så det har jag. Jag är mycket väl medveten om att det handlar om att vända en oljetanker men jag är en otroligt driven person och vill få saker att hända och jag är bra på att få med folk på båten.

– Det är tufft för många klubbar idag, men det kommer att bli ännu tuffare om man inte tar tag i den här frågan.

Lundström jobbar för Svenska Golfförbundet men kommer också att titta på hur andra organisationer jobbar, som exempelvis SGA (Swedish Greenkeepers Association) och GAF (Golfadministratörernas Förening). Hon tror att det här arbetet kan visa att golfen ligger i framkant, vilket i sin tur kan hjälpa andra idrotter att gå samma väg.

– Svensk golf kan bli föregångare här. Vi kanske kan få andra att säga: “hur gjorde golfen?” när de ska göra samma förändring.

Lundström har jobbat som klubbchef i 18 år och har bred erfarenhet från golfen, framförallt var hon en av de ledande bakom sammanslagningen mellan tidigare klubbarna Mosjö och Örebro till nuvarande Örebro City Golf Club.

Lundström tillträder nya tjänsten den 7 januari.


Text: Karin Klarström • 2015-01-07
FöljaNyheter
Scroll to Top