Med sina blott 27 puttar var Anna glödhet på greenerna under varv två. Foto: Warren Little/Getty Images

Följa

På rätt spår igen

Att ordspråket "Efter regn kommer solsken" är tillämpbart i verkligheten är Anna Nordqvist ett levande bevis på. Hennes inledande 74:a under Coates Golf Championships byttes mot en 69:a med mersmak varv två.

Text: Daniel Eriksson • 2015-01-29 Uppdaterad 2015-01-29

Förväntningarna på Anna Nordqvist var stora inför LPGA-tourens första tävling för säsongen. Segrar i Honda LPGA Thailand och KIA Classic har tagit Eskilstunas bidrag till världsgolfen till en tolfte plats på världsrankingen. Under fjolåret inledde hon även samarbetet med den spanske tränaren Jorge Parada, som menar att Anna har alla förutsättningar som krävs för att bli bäst i världen. 

Med den vetskapen i bakhuvudet var det många som var duktigt nyfikna på hennes årsdebut igår. Dock blev det lite av ett antiklimax, då spelet var en bra bit ifrån den Anna Nordqvist som vi vant oss att se. Speciellt på de avslutande nio hålen, där fyra bogeys i protokollet gjorde att scoren slutade på beskedliga 74 slag. 

– Kul att vara igång och tävla igen, även om det kändes annorlunda att åka 1,5 timme i bil till första tävlingen. Normalt sett brukar jag sitta 14 timmar på ett plan till Australien för att göra min säsongsstart, säger hon till Svensk Golf och fortsätter sitt resonemang:

– Det brukar alltid ta några rundor för mig att komma in i tävlingsmode igen. Och det känns att det är tidigt på säsongen, för jag gjorde ganska många “enkla misstag” både igår och idag. Dessutom var det riktigt kallt i början på rundan, bara fyra grader. Som tur var värmdes det snabbt upp och när jag gick i mål var det 20 grader igen.

Men tänk vad en natts sömn kan göra. Det som var osäkert och trevande på onsdagen, var mer bestämt och resolut dagen därpå. Speciellt på greenerna där första rondens 31 puttar byttes mot imponerande 27. Hade det inte varit för dubbeln på åttan som följdes upp av bogeyn på nian, hade 27-åringen haft rejält häng på topp tio.

– Jag har haft svårt med tempot på greenerna den här veckan. Anledningen är att jag puttat på ganska tröga greener hela vintern, då blir det en rejäl omställning att komma till dessa greener som är mellan 11 och 11,5 på stimpen. Det tog ett tag för mig att hitta rätt hastighet.  

Tävlingsbanan Golden Ocala Golf är spillrans ny och flera av hålen är replikan på andra världsberömda hål runt om i världen, bland annat “Amen Corner”. Och det var även på denna del av banan som Anna reparerade misstagen från slutet av första nio, med en snygg birdie på elvan som kronan på verket. 

En som fått en bra start på säsongen är världstrean Stacey Lewis.

Inte nog med att hon spelade hem pengalistan 2014 så knep hon även de ärofyllda priserna Rolex Player of the Year samt Vare Trophy, som delas ut till den spelaren med lägst snittscore under året. Och hennes två inledande rundor i Coates Golf Championship vittnar om att formen är intakt även den här säsongen. Onsdagens finfina 66:a – där hon bombade i fem birdies på sex hål under hemvägen – följdes upp med en stabil 70-runda. vilket gör att hon är fyra slag efter den ledande koreanskan Ha Na Jang på tolv under par.  

– Jag hade stora problem inledningsvis med att hitta tempot på greenerna. De var betydligt snabbare idag jämfört med igår. När jag väl fick ordning på tempot började svingen spöka istället, vilket ledde till några onödiga bogeys, säger hon till Coates Golf Championships hemsida. 

Dagens slag stod Paula Creamer för, som på dagens sjätte hål satte sitt livs andra hole in one i LPGA-sammanhang med en välavvägd järnfemma. Och hon gjorde det på hålet som är en replika av Augustas über-läckra 16:e hål. 

– Det är inte alla som har gjort en HIO på Augusta. Nu undrar jag bara var min bil är någonstans? Fast å andra sidan hade jag hellre gjort en hole in one på Augusta i verkligheten än vunnit en bil. Min caddie Derrick tyckte jag kunde väntat med HIO:n till hål 15 istället, där det var en Harley Davidson som pris. 

Vädret gjorde att samtliga spelare inte hann runt innan spelet avbröts på grund av mörker. Pernilla Lindberg fortsätter att imponera och är bästa svenska och ligger minus fyra totalt på delad niondeplats efter 16 spelade hål. Lite längre ner i fältet, delad 37:a, hittar vi Caroline Hedwall som följde upp onsdagens 75 slag med en runda två slag under par. Dock har hon sista hålet kvar att spela. För Karin Sjödin är det däremot färdigspelat. 77-76 innebär att det inte blir något spel i helgen för hennes del. 


Text: Daniel Eriksson • 2015-01-29
FöljaNyheter
Scroll to Top