I säsongens första major var Kent Lindahl på plats och hjälpte Anna Nordqvist. Foto: Göran Söderqvist

Följa

Nordqvist hyllar mentale tränaren

TURNBERRY. Anna Nordqvist är bästa svenska i British Open. Hon hyllar sin mentale coach - som hjälper henne med puttningen.

Text: CM Hellsten • 2015-07-30 Uppdaterad 2015-07-30

Women's British Open

Bild 1116574

Datum: 30 juli-2 augusti.
Plats: Trump Turnberry Resort, Ayrshire, Skottland.
Prissumma: $ 3 000 000.
Vinnare: Mo Martin (2014).

Startfält

Tee Times

Rolex Rankings

Leaderboard

 

De tre majorvinnarna Anna Nordqvist, Shanshan Feng och So Yeon Ryu vandrar längs 18:e hålets fairway under öppningsdagen av British Open på Turnberry Ailsa Course.

Trion har greenen, läktarna, det ståtliga hotellet och så anläggningens ägare Donald Trumps helikopter i blickfånget.

LPGA-stjärnornas samtalsämne just då?

“Undra hur många helikoptrar Trump egentligen har…”

“Och hur långt kan man åka med en helikopter? Kan Trump åka hit ända från Edinburgh…?”

En stund senare signerar Anna Nordqvist ett scorekort som innehåller fyra birdies, en bogey och 69 slag. I klubbhuset är hon delad 14:e med tre under par.

När Anna står och ger intervjuer lyfter plötsligt helikoptern igen.

– Jag och Donald Trump kom till Turnberry ungefär samtidigt så jag antar att vi har haft lika långa arbetsdagar… Jag tycker att det är kul att vi får spela Turnberry, det är en riktigt bra golfbana.

I senaste majorn missade Anna Nordqvist kvalgränsen.

Nu är hon bästa svenska efter rond 1.

– Jag spelade bra i dag och totalt sett är jag nöjd med rundan. Du behöver scora på par 5:orna den här veckan, men idag gick jag på par där. Så det finns slag att hämta.

Sydkoreanskan Hyo Joo Kim kom in på 65 (-7) och leder med ett slags marginal före Lydia Ko, Nya Zeeland, och amerikanskan Cristie Kerr.

Anna Nordqvist är fyra slag från täten:

– Det här är en bra start och jag ser fram emot resten av veckan, säger hon.

De två senaste tävlingarna har Anna Nordqvist upplevt mycket frustration på greenerna.

Så inför British Open tränade hon puttning med – mentale coachen Kent Lindahl.

– Det här är första veckan som vi jobbar riktigt intensivt tillsammans. Kent har följt mig under min under pro-am, inspelsvarven och idag såg han alla slag för att kunna göra en bra utvärdering. Att han är på plats betyder mycket.

Och resultatet?

– Jag tycker att jag slog fantastiskt många bra puttar idag. Så det var positivt. Visst är greenerna lite långsammare, men jag hade mycket tap-ins och många som hade bra chans. Det handlar om att ha mycket tålamod och tänka positivt och fortsätta slå bra puttar och försöka lämna det. Putten på sista hade jag inte kunnat slå bättre men den gick inte i – då är det inte så mycket mer jag kan göra.

Du hade en lång session med Kent i tisdags?

– Ja, han är en viktig nyckel i mitt team. Jag jobbar mycket med honom och Susanne Egemar i Örebro. Kent har varit ute på ett antal tävlingar – bland annat ANA Inspiration.

Då – i säsongens första major blev det en delad fjärdeplats.

– Kent är min mentale coach och han hjälper mig med många delar. Senaste veckorna har jag scorat väldigt dåligt, det har varit mycket stolpe ut och jag vet inte hur många koppsnurrar jag hade förra veckan. Det är nära att klicka. Det handlar om att ha rätt attityd på greenerna och fortsätta slå bra puttar även när de inte går i.

Bild 1116570

Tidigare i år firade Anna Nordqvist mors dag med att vinna sin femte tävling på LPGA Tour. Det var första gången som mamma Maria fick uppleva en seger live.

Hon finns med även på Turnberry.

Och fick låna ut en mössa till dottern på hål 2.

– Ja, det var ju riktigt kallt och jag tog inte av den förrän på 17:e. Jag hade inte klarat mig utan mössan. Mamma är ett bra stöd. Livet på touren är ganska ensamt och tufft så det är skönt att ha möjligheten att ha mamma med sig under tävlingar och få lite hjälp.

Lillebror Mattias skötte sig alldeles utmärkt som caddie:

– Vi har haft jättekul där ute – man får ta till vara på sista tävlingen med honom. Jag får kanske förhandla och se om jag inte kan få med mig honom OS nästa år.

På fredagen ringer Anna Nordqvists alarm redan 04.30.

07.25 inleder hon rond 2. 

Bild 1116572
Foto: Getty Images
Syskonen Nordqvist i aktion under första dagen av British Open på Turnberry.  


Text: CM Hellsten • 2015-07-30
FöljaNyheter
Scroll to Top